2004'ü Kim Alır?

Güncelleme Tarihi:

2004ü Kim Alır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Cüneyt E. KORYÜREK
Haberin Devamı

Gelecek hafta cuma günü, Türkiye saati ile 19:30'da, IOC Başkanı Samaranch, Lozan'da tüm Dünya spor aleminin dört yıldır merak ettiği ve beş Dünya kentine heyecanlı yıllar yaşatan bir kararı açıklayacak ve 2004 Olimpiyad Oyunları'nın hangi kente verildiğini bildirecek. Bu yarışta finale kalan Atina, Roma, Stockholm, Cape Town ve Buenos Aires kentleri yarışacak.

Bu konuda akla gelen önemli hususlar arasında Atina, Roma ve Stockholm'de bundan evvel birer Olimpiyat yapılmasına karşın Güney Amerika ve Afrika'nın hiçbir kentinin bu şerefe sahip olmadığı yer alıyor. Son yedi olimpiyad oyunlarının beşinin Avrupa dışında olması da önemli bir unsur olarak göze çarpıyor.

Atina, 1990 yılında Tokyo'da yapılan 1996 oylamasında kaybedince küsmüş ve bir kez daha aday olmayacağını açıklamıştı. Ama geçen yıl birden büyük bir çalışma içine giren Atinalılar, bu sefer Roma ile kapışıyorlar. Atina'nın en büyük rakibi Roma değil, adaylığı ardındaki IAAF Başkanı Primo Nebiola. Bu hırslı adam, Dünya atletizminin despot bir kralı ve 2004'ün Roma'ya verilmesi için yapamayacağı şey de yok.

Adaylar arasında yer alan Stockholm'de Mayıs ayından beri, genelde yedi ayrı yerdeki spor tesislerinde yapılan kundaklanma olayları, IOC üyelerinin tutumu değiştirebilir mi veya bu olay, tüm bu terör uygulamalarına bir cevap olsun diye, üyelerin oylarını Stockholm'e kaydırabilir mi? Yoksa, hemen hemen hiçbir gerçek veriye dayanmadan oy veren üyeler, hiçbir Olimpiyad organizasyonu yapmamış Güney Amerika'yı destekleyip, oyların Cape Town'a gelmesine yardım eder mi? Yoksa hiç bir olimpiyad organizasyonu yapmamış Güney Amerika'yı destekleyip, oylarını Buenos Aires'e verirler mi? Buenos Aires'in pekçok ülke için çok uzak olması, Burada yapılacak organizasyonun spor mevsimi sonuna gelmesi ve havanın da serin olması bu kentin şansını zorlayan olumsuz unsurlar.

Seçim konusunda tüm veriler ortaya konduğunda Atina, elindeki spor tesisleri bakımından en şanslısı görülüyor. Bu ay başında Atina'da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası'nı büyük bir başarı ile sonuçlandıran Yunanlılar'ın en büyük düşmanı ise Neiblo. Bu şampiyona sırasında ilk günler stadın doldurulmadığı konusunu atinalılara karşı bir koz olaraks kullanan Neiblo, bugünlerde Yunanistan'da kendinden en nefret edilen kişi durumunda.

Nebiola'nın kudreti ve kuvveti yanında kendi kişiliğinden kaynaklanan ve etrafta yarattığı antipati. Roma'nın kazanması veya kaybetmesini sağlayabilir. Bu çatışmadan Atina dahi rahatsız olabilir ve IOC üyeleri ‘‘Ne Roma, ne de Atina’’ diyerek, bir başka kenti de seçebilirler. Bu da Stockholm'ün alternatif bir aday olarak seçilmesini sağlayabilir.

Ama bütün bu koşullara ve Atina Adaylık Komitesi Başkanı olan Bayan Angelopoulos'un tüm zarifliği ve kocasının saçtığı milyonlarca dolara rağmen ben gene Nebiolo'nun bu yarışı kazanacağına ve 2004 Olimpiyatları'nın Roma'da yapılacağına inanıyorum.

Sonuç bu olursa spor tesisleri ve tarihsel Olimpiyat ruhu bakımından hakkı yenecek Atina'ya yazık olacak demektir.

Tüm eleştiri ve önerileriniz için Fax:(0-212-241-36-47) ve e-mail: koryürek@superonline.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!