1905 Kültür Sanat Derneği krizi

Güncelleme Tarihi:

1905 Kültür Sanat Derneği krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2014 14:53

Galatasaray kulübü Divan Kurulunda "ayrıcalıklı dernek" tartışması...

Haberin Devamı

Sarı kırmızılı kulüpte yeni kurulan 1905 Kültür-Sanat Derneği'ne Türk Telekom Arena Stadı'nda yer tahsis edilip imtiyaz tanındığı öne sürüldü. Galatasaray Kulübü'nün çatısı altında kurulan dernek, Divan Kurulu'nda tartışmaya yol açtı. Galatasaray Kulübü Divan Kurulu üyesi Taner Aşkın kürsüye çıkarak, " Dernekler konusunda karar verecek olan yönetim kurulu değil, genel kuruldur.

Tüzüğü yok sayıp hareket edeceksek bu işin hiçbir anlamı yok. Üyelerin içinde bölünmeye gidersek Galatasaray'a çok büyük kötülükler yapmış oluruz. Kimse darılmasın, gücenmesi buna hakkınız yok. Bu Galatasaray'a yapılmış kötü bir harekettir. Genel kurul Galatasaray'ın en büyük merkezi.Bir dernek kuruluyor ve Arena'da ofis veriliyor. Kirada ödemiyor. Bir lütuf yapılmış durumda...Galatasaray'da birçok dernek var. Bu dernek güçlü ise getirilir ve kararı Genel kurul verir. Ünal Aysal, Galatasaray'ı tanımıyor lafına katılmıyorum. Ünal Aysal çok zeki ve akıllı bir insan. Ünal Aysal 3 ay içinde Galatasaray'ı tanımıştır" diyerek 1905 Kültür Sanat Derneği'ne tanınan hakların tüzüğe aykırı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ardından 1905 Kültür Sanat Derneği üyesi Celal Emon kürsüye çıkıp şunları söyledi: "Hiçbir kulüpte olmayan kültür-sanat, sosyal sorumluluk ve aktiviteler adına bu derneği kurduk. Başkana sunduğumuzda bu projeyi büyük destek gördük. Arena'da evet yer bulduk. 3 yıldır kullanılmayan depodur. Kulübümüzü hiç bir şekilde biz zarara uğratmadık. Oraya yapılmış büyün masraflar dernek üyeleri tarafından kurulmuştur. Burası bize geçici olarak verilmiştir. Bir israf içinde değiliz. Bu insanlar 42 kişi ile başlamış şimdi 68'e ulaşan üyeye sahiptir. Yüzde 90'ını da Galatasaray genel kurul üyesidir.Ana tema Galatasaray Kisesinde okumuş ressamların resimlerini sergileyip bunları değerlendirdik" diye konuştu.

Bu tartışmadan sonra Galatasaray yönetim kurulu adına idareci Mehmet Karlı söz aldı.

Mehmet Karlı, "Biz yönetim kurulunda herhangi bir karar almadık. Prensip olarak biz bir yetki kullanma fikrinde değiliz. Galatasaray İsminin kullanılması hakkında bir tasarrufumuz yok. Bu derneği kuran kişiler genel kurul üyemiz olduğu için kardeşlik hukuku çerçevesinde kendilerine başka yer bulana kadar geçici müddetle belli izin verilmiştir. Stadımızda tabii ki fuzuli bir işgal söz konusu olamaz. Divan kurulundan çıkacak tavsiye kararına yönetim olarak uyacağız. Biz yönetim kurulu olarak taraf olma eğiliminde değiliz" dedi.

Haberin Devamı

Ardından Divan Kurulu başkanı İrfan Aktar, kulüplerin ayrıcalık tanındığını iddia ettiği 1905 Kültür Sanat Derneği hakkında oylama yapıldı. Aktar, bu dernekten Galatasaray'a ait simgelerin çıkarılması ve TT Arena'da 29 mart 2014 ten önce boşaltılması adına oylama yapıldı. Ve Divan kurulu 1 hayır oyuna karşı krize neden olan bu derneğin Arena'daki ofisi boşaltması ve Galatasaray simgelerinin çıkarılması adına oy kullandı. Bunun üzerine, Dernek kurucularından Celal Emon "Teesüf ediyorum" diye Divan Kurulu başkanına bağırarak salonu terk etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!