Yüzyılın son mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Yüzyılın son mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın en zorlu ve önemli bisiklet yarışı olan Fransa turu yarın sona eriyor. Tur bu yıl bir mucizeye de sahne olacak. Son dakikada düşmesi ya da yarıştan çekilmesi söz konusu olmazsa, uzun yıllar pistten uzak kalacak Amerikalı Armstrong şampiyon olacak.

Lance Armstrong için herşey bitmiş gibiydi. Sıcak bir sonbahar akşamı çektiği sancılar onu önce hastane odasına sonra ameliyathaneye sürüklemişti. Doktoru hayatta kalma şansının %20 ila %50 arasında olduğunu söylüyordu. Hayatının belki de son birkaç ayını yaşıyordu. Testis kanseri teşhisi konmuştu Armstrong için ve kanserin hızla karnına, akciğerlerine hatta beynine yayıldığı anlaşılmıştı. Bu bekleyiş sırasında kendini korkunç sona hazırlamıştı.

Acılarla dolu geçen 1996'dan yalnızca üç yıl sonra Amerikalı bisikletçi dünyanın en önemli ve en zorlu bisiklet organizasyonu Fransa Turu'nda şampiyonluğa doğru gidiyor. 28 yaşındaki Teksaslı bisikletçi 20. yüzyıl spor tarihinin son mucizelerinden birini gerçekleştirmek üzere. Yarın, Paris'te son erecek 86. Fransa Turu'nu kazanan ikinci Amerikalı olarak da tarihe geçecek.

Armstrong yakalandığı amansız kanser hastalığı öncesi adından zaman zaman söz ettirmiş ancak hiçbir zaman üç hafta süren, sayısız dağ tırmanışını içeren büyük turları kazanacak kapasitede gözükmemişti. 1993'teki Fransa Turu'nda kazandığı etabın ardından yıl sonunda Dünya Yol Şampiyonası'nda kürsünün en üst basamağına çıkmayı başarmıştı.

Armstrong ile ilgili olarak hafızalarda yer eden görüntü ise bundan dört yıl öncesine aitti. 1995 yılındaki Fransa Turu'nda Motorola takımından arkadaşı İtalyan Fabio Casartelli, Pirene Dağlarının efsanevi tepesi Tourmalet'den iniş sırasında düşmüş ve yol kenarındaki taşa kafasını çarparak hayatını kaybetmişti. Turdaki tüm bisikletçileri derinden etkileyen bu kazadan iki gün sonra Limoges'da sona eren 18. etabın finişine birinci sırada yaklaşan Armstrong ellerini gökyüzüne kaldırarak ‘‘Bu zafer senin için Fabio!’’ diye haykırıyordu.

İNANMIYORLARDI

Tüm bu başarılar Armstrong'u sıradışı bir bisikletçi yapmadığı gibi müthiş bir direnç ve ağır bir kemoterapi sonrası yarışmak için yeni takım bulmasını da zorlaştırıyordu. 1997'yi nekahatte geçirip ertesi yıl teklifleri beklemeye başlamıştı. Ancak kendisine önerilen ücretler hastalık öncesi kazandığının çok altında seyrediyordu. Görünen o ki ağır bir kanser tedavisinden çıkan Amerikalı pedalın bisiklet sporunun gerektirdiği dayanıklılığı göstereceğini kimse tahmin etmiyordu. Armstrong o günleri şöyle hatırlıyor: ‘‘Benim iki tekerleğin üzerinde tekrar yarışabileceğime inanmıyorlardı. ‘O yapamaz.' diyerek beni küçümsüyorlardı. Bu söylemi 1998'de ve hatta bu yılın başında da sürdürdüler. İtalya ve Fransa gibi büyük turlarda iddialı olabileceğime ihtimal verilmiyordu.’’

Mucize dönüşünü geçen yıl Amerikan Posta İdaresinin takımı US Postal ile anlaşarak sürdüren Armstrong, Eylül ayındaki İspanya Turu’nda şampiyon İspanyol Abraham Olano'nun sadece 2 dakika 18 saniye gerisinde sürpriz bir dördüncülük aldı. Bir ay sonra Hollanda'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda hem yol yarışında, hem de saate karşı yarışta yine dördüncü geldi. Bu sonuçları Armstrong'un en iyi dereceleri diye nitelendirenler dikkatlerini bir yıldır süren dopingle mücadeleye çevirdiklerinden Teksaslı bisikletçinin Fransa'ya nasıl büyük bir hırsla hazırlandığını gözden kaçırmışlardı.

VE FRANSA

3 Temmuz'da Fransa'nın batısındaki Le Puy du Fou'daki 6,8 kilometrelik saate karşı giriş etabıyla başlayan 1999 Fransa Turu'na Pantani, Ullrich, Jalabert gibi favori isimler katılmıyordu. Giriş etabını kazanan Armstrong ilk şaşkınlığı yaratıyordu. Kendisi tur öncesi hedefini birkaç etap birinciliği ve genel klasmanda ilk on olarak belirlemişti. İlk gün gelen birincilikle birlikte hedef de büyüdü. Turun favorileri arasında adı geçiyordu, ‘‘Acaba dağ etaplarında nasıl performans gösterir?’’ sorusu akılları kurcalıyordu. Hastalık öncesi döneme göre 10 kilo daha hafifti, bunun yanı sıra Haziran ayındaki haftalık Route du Sud ve Dauphine Libere turlarında tırmanışta büyük ilerleme kat ettiği gözlenmişti.

Genel klasman liderinin giydiği sarı mayoyu iki gün sonra Estonyalı spirnter Jan Kirsipuu'ya kaptırmasına karşın Armstrong sabretti. 11 Temmuz'da Metz'de koşulan 56,5 kilometrelik saate karşı etapta Armstrong rakiplerini sürklase etti. Etabı ikinci bitiren İsviçreli Alex Zülle 58 saniye geride kalmıştı. Genel klasmanda ise en yakın rakibiyle arasındaki farkı iki dakikanın üzerine çıkardı. Öldürücü darbe iki gün sonra geldi. İtalya sınırları içindeki Sestrieres'de sona eren ve dört zorlu tepeyi içeren etabın sonunda yaptığı dayanılmaz atak ona bu yılki üçüncü birinciliğini getirdi. En önemlisi ise sarı mayoyu Paris'e kadar getirme şansını arttırdı. Takipçilerinden Olano ve Zülle artık yedi dakikadan fazla bir süre gerideydi. Armstrong beklendiği gibi geçen hafta içinde Pireneler'deki iki zorlu etapta aradaki farkı takımının desteği ve başarılı savunma taktiği sayesinde korumayı bildi.

Mucize tamamlanmak üzereyken yayılan bir haber ise bu seneki Fransa Turu'nu lekelemek üzereydi. Le Monde gazetesinde salı günü çıkan habere göre turun henüz ilk etaplarında yapılan kontrolde Armstrong'un idrarında doping olarak kabul edilen ‘corticoides’e rastlandığı iddia ediliyordu. Yoksa geçen sene ortaya çıkan ve bir yıldır bisiklet sporunu uğraştıran doping skandallarından biri mi tekrarlanıyordu? Temmuz başından bu yana Armstrong'un doping destekli mücadele ettiğine dair şüpheler kulaktan kulağa dolaşıyordu. Amerikalı bisikletçinin geri dönüşünde dopingin de payı bulunduğuna dair iddialar vardı. Öyle ki, turun geçmiş şampiyonlarını efsaneleştirmeye bayılan Fransız basını birkaç övgü cümlesini ondan esirgiyordu. Uluslararası Bisiklet Federasyonu (UCI) daha sonra yaptığı açıklamada Armstrong'un bacağındaki bir yarayı tedavi amacıyla sürdüğü pomatta corticoides bulunuduğunu ancak izin verilen sınırı geçmediğini ilan etti. Pazar günü Paris'in Champs-Elysees Bulvarı'nda kendisin desteklemek için Fransa'ya akın eden binlerce vatandaşının desteğiyle kürsünün en üst basamağına tırmanacak.

ETAP BİRİNCİLERİ

ETAP KAZANAN LİDER

Giriş Le Puy du Fou Armstrong Armstrong

1. Challans Kirsipuu Armstrong

2. St. Nazaire Steels Kirsipuu

3. Laval Steels Kirsipuu

4. Blois Cipollini Kirsipuu

5. Amiens Cipollini Kirsipuu

6. Mauberge Cipollini Kirsipuu

7. Thionville Cipollini Kirsipuu

8. Metz Armstrong Armstrong

9. Sestrieres Armstrong Armstrong

10. Alpe d'Huez Guerini Armstrong

11. St. Etienne Dierckxens Armstrong

12. St. Flour Exteberria Armstrong

13. Albi Commesso Armstrong

14. St. Gaudens Konişev Armstrong

15. Piau-Engaly Escartin Armstrong

16. Pau Exteberria Armstrong

17. Bordeaux Steels Armstrong

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!