Yurtdışında 14 fabrikaları var

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışında 14 fabrikaları var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

COCA Cola ile Türkiye pazarına ilişkin ortaklığı olan Anadolu Grubu, çevre ülkelerden başlayarak dünya pazarlarına yönelik yatırımlar da yapıyor. Coca Cola ile işbirliği içindeki grup, 2000'li yılların hedef pazarı seçtiği Güney Rusya, Azerbaycan, Kazakistan Kırgızistan ve Türkmenistan'da Coca Cola üretim tesisleri kurdu.

Grubun Coca Cola hariç yurtiçinde 5, yurtdışında 3 olmak üzere toplam 8 fabrikası var. Coca Cola fabrikalarıyla birlikte grubun yurtdışındaki fabrika sayısı 14. Anadolu Grubu, yurtiçinde ve dışında Coca Cola ile üretim ve pazarlamasında işbirliğini 2000'li yıllarda da sürdürecek.

Anadolu'nun bünyesindeki Efes İçecek Grubu'nun hedefi, Efes'i Türkiye'nin ilk çok uluslu şirketi haline dönüştürmek. Efes, Türkiye'nin yanısıra Rusya, Romanya ve Kazakistan'da bira üretiyor. Efes İçecek Grubu, yıllık 500 milyon dolara ulaşan cirosunun 120 milyon dolarını dışardan yaratıyor. Bu ciroda bira, 380 milyon dolarla en büyük payı alıyor. Anadolu Grubu, Rusya'nın başkenti Moskova'da belediye ile ortak kurduğu bira fabrikasında geçtiğimiz mayıs ayından itibaren üretime başladı. Halen 150 milyon litre kapasitede çalışan bu fabrika gerektiğinde 300 milyon litreye çıkabalicek. Anadolu, Moskova'da hem Efes Pilsen'i, hem de Rusya pazarı için kendi yarattığı yerel bir Rus markasını ‘‘Stariy Melnik’’i üretiyor. Efes, Rusya'da ayda 8 milyon litre bira satıyor.

Efes, Kazakistan'da da bir bira üretim tesisini devralarak üretime başladı. Grubun Romanya'nın Ploieşti kentinde kurduğu Efes Pilsen Bira Fabrikası'nda ise 1998 sonbaharında üretim geçti. Anadolu Grubu, içecek grubunda kendi markası olan ‘‘Efes’’i, Romanya'dan Çin'e kadar olan bölgede lider marka konumuna getirmeyi hedefliyor. Grup, bunun için Romanya, Rusya ve Kazakistan'daki üretim teislerinin yanında yeni ülkelerde de yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!