‘Yeşil bono’ ile dev hastane

Güncelleme Tarihi:

‘Yeşil bono’ ile dev hastane
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 21:48

Rönesans Holding, Elazığ’a 360 milyon Euro’luk yatırımla şehir hastanesi kuruyor. Hastane için tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan ‘yeşil bono’ ihracı yoluyla 288 milyon Euro’luk finansman sağlandı. 

Haberin Devamı

RÖNESANS Holding çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Rönesans Sağlık Yatırım (RSY), ‘Kamu Özel İşbirliği’ (PPP-Public Private Partnership) projeleri kapsamında hayata geçireceği Elazığ Şehir Hastanesi için, tamamı yabancı yatırımcılardan oluşan yatırımcı grubundan bono ihracı yoluyla 288 milyon Euro’luk finansman sağladı. Elazığ proje bonosu, Türkiye’de 20 yıl vade ile tamamı yabancı yatırımcılara ihraç edilen ilk proje bonosu oldu. Bono, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’nın Çok Taraflı Yatırımlar Garanti Ajansı (MIGA) ile beraber geliştirilen yeni bir kredi iyileştirme aracı içeriyor. Bu sayede Türkiye’nin kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından Baa2 notu ile derecelendirilen ilk bonosu da oldu.

20 BİNE YAKIN HASTA

Haberin Devamı

288 milyon Euro tutarındaki bono ihracı, tahsisli satış yoluyla IFC (Dünya Bankası), MUFG (Japon Finans Kuruluşu), Intesa Sanpaolo (İtalyan Finans Kuruluşu), Siemens Financial Services (Alman Finans Kuruluşu), Proparco (Fransız Finans Kuruluşu), FMO (Hollandalı Finans Kuruluşu) ve Industrial and Commercial Bank of China-ICBC’den (Çin Finans Kuruluşu) oluşan yabancı yatırımcı grubuna yapıldı. Elazığ proje bonosu aynı zamanda ‘Yeşil ve Sosyal Bono’ olma özelliğini taşıyor. Elazığ Şehir Hastanesi, 355 bin metrekarelik kapalı alan ve 1038 yatak kapasitesiyle günlük 20 bin hasta ve hasta yakınına hizmet verecek. Projenin, 2018 Ağustos’unda tamamlanması planlanıyor.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, “Elazığ Şehir Hastanesi 360 milyon Euro yatırımla gerçekleşiyor. Adana, Yozgat ve Elazığ projelerini, Bursa ve İstanbul’daki şehir hastaneleri projeleri ile Afyon, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, Malatya, Samsun ve Van’da hayata geçirilecek fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri, psikiyatri hastaneleri ve yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastaneleri takip edecek. ‘Kamu-Özel Sektör İşbirliği’ modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımla 3.2 milyon metrekare sağlık kompleksi inşa edeceğiz. Toplam 9.500 yatak kapasitesi planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE YATIRIMDA BÜYÜK BİR HİKÂYE

EBRD olarak Türkiye’de 6 hastane programına destek verdiklerini belirten EBRD Türkiye Direktörü Jean-Patrick Marquet, “Şimdiye kadar yarım milyar Euro destek sağladık. 950 milyon Euro’luk bir zarf da hazır. Bu sene Türkiye’deki toplam yatırımımız 2 milyar dolara yakın. Biz Türkiye’ye inanıyoruz, Türkiye’de çok ciddi bir yatırım hikâyesi var” dedi. 

UZUN VADELİ FİNANSMAN

IFC Türkiye Direktörü Aisha Williams da, “Elazığ için yapılan bu başarılı bono ihracının sektöre liderlik etmesini ve Türkiye’nin sağlık sektöründe yer alan diğer projelerin de benzer modellerden faydalanarak sektöre uzun vadeli finansman sağlamasının yolunu açmasını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!