Yerli 'tekstil kliması'yla yüzde 50 tasarruf yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Yerli tekstil klimasıyla yüzde 50 tasarruf yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2003 01:40

İplik ve kumaş üretiminde fabrika ortamındaki nem ve sıcaklığı düzenleyen klima sistemleri başlıbaşına teknoloji yatırımı gerektiriyor. Türk tekstili için ‘‘yerli klima’’ geliştiren Isımak, bu alanda ilk yatırım maliyetini yüzde 50, enerji giderlerini de yüzde 20 indirmeyi başardı.

TEKSTİLDE dünya çapında güç olan Türkiye tekstil makineleri konusunda aynı başarıyı yakalayamadı. Sektör yıllarca ürettiğini satarak makine ve teknoloji ith
Isımak ne yapıyor
Pamuk ya da sentetik elyaftan iplik üretiminde, dokuma veya örgü kumaşlarının proseslerinde, üretim ortamının nem ve sıcaklık değerlerinin sabit tutulması çok önemli. Bu iş fabrika ortamı için üretilen klima santralları düzenliyor. Klima; ortamdaki havayı, proses havasını ve telef havasını temizliyor. Havanın adyabatik yıkamayla nemlendirilmesi ve sıcaklığının düşürülmesi, ortamın istenilen nem değerlerinde tutulması gerekiyor. Bunu başarmak için de indirekt ve direkt evaporatif soğutmalı sistemler, lokal ve genel klimatize sistemler, yüksek basınçlı su kullanılarak havanın aşırı nemlendirilmesiyle yapılan proses kliması, soğutulmuş su kullanılarak havanın nemlendirmesiyle soğutma gibi teknikler ve yöntemler kullanılıyor.
al etti. Yabancı üreticilerin makina alımlarında sağladıkları finansman kolaylıkları da bu konuda yerli sanayinin gelişmesini önledi. Ancak, yine de İstanbul, Çorum, Konya, Gaziantep, Denizli ve Kahramanmaraş gibi girişimcisi bol illerimizde tekstil makinaları üretimi yapan firmaların sayısı hızla artıyor. 1992'de Kahramanmaraş'ta tekstil sektörüne klima santralları üretmek ve kurmak için işbaşı yapan Cengiz Sayit, tekstil fabrikala için ‘‘Klima, iklimlendirme ve telef toplama’’ sistemleri üretip fabrikaya uyguluyor. Sayit, 11 yıllık üretim ve uygulama tecrübesiyle ilk yatırım maliyetini ithal sistemlere göre yüzde 50 indirmeyi, sistemin çalışma sürecinde de enerjiden yüzde 20 tasarruf sağlamayı başardı.

ENERJİ TASARRUFU

Cengiz Sayit, Isımak olarak üretim ve uygulama sürecinde önemli tecrübeleri bulunduğunu belirtiyor ve sisteme enerji tasarrufu sağlayan müdahaleyi şöyle anlatıyor: ‘‘Avrupa'nın hiç uygulamadığı yöntemler geliştirdik. Bunlar sistemin çalışma süreciyle ilgili yenilikler oldu. Motorlarda frekans konvertörü kullandık. Bu müdahale enerji harcamasında yüzde 20 civarında tasarruf getirdi. 4 yıldır bu yöntemi uyguluyoruz.
Yıldız'ı bitirip ABD'ye gitti Kahramanmaraş'a döndü
Cengiz Sayit, 1983'te Yıldız Üniversitesi Makine Mühendisliğini bitirdi. Bir yıl ABD'de kaldı ve Toronto Üniversitesi'nde İngilizce öğrendi. İstanbul'da mühendis olarak bir süre çalıştı ve 1992'de Kahramanmaraş'a yerleşti. Sayit, ‘‘Kahramanmaraş'ta iş yaptığımız için imaj sorunu yaşadık ama sonra yaptığımız işler görüldükçe güven oluştu. Bugün ülkemizin her yerinden sipariş alabiliyoruz. En son Suriye'de bir open end tesisinin klima santralini kurduk bu fabrikanın ring tesisi de şu anda kuruluyor’’ dedi.
Pompalarda yenilikler yaptık. Çıkıştaki elektronik vanayı kaldırdık ve onun yerine invertör ile kumanda sağladık. Böylece pompanın devri düştü ve ortam istenen seviyeye gelince pompa devre dışı kalabildi. Fanlarda da bunları kullandık. Üflemede de içerdeki sıcaklık şartı sağlanınca devir düşmeye başladı ve böylece gerekmedikçe enerji harcaması yapılmamış oldu.’’

Tekstil sektörü için en önemli maliyet unsurlarından birinin enerji olduğunu belirten Sayit, ‘‘Klima santralları en çok enerji tüketen birimlerdir. Biz de bu yüzden enerji tasarrufu sağlayabilmek için projeler geliştirdik’’ dedi.

Cengiz Sayit, tekstilcilerin bu maliyet ve enerji tasarrufuna rağmen ağırlıklı olarak yine de ithal yatırımı tercih ettiğini söylüyor ve ‘‘Bizim fiyat avantajımız var onların ise finansman gücü. Genellikle de fabrikadaki makina yatırımı ile birlikte bu sistemi de satıyorlar ve 5 yıla kadar da vade yapıyorlar. Bir de eskiden beri var olan 'Avrupa malı iyidir, yerli malı kalitesizdir' yargısı eğemen. Ama biz ürettiğimiz sistemleri artık yurt dışına da satıyoruz ve gidip uyguluyoruz’’ diyor.

Cengiz Sayit'in Kahramanmaraş'taki küçük fabrikası Isımak'ta 48 kişi çalışıyor. Genellikle bu kadarlık bir personelin çalışacağı şekilde dışarıya fason iş de veren Isımak yılda ortalama 60 adet klima santralı ve 20 adet telef ünitesi üretebiliyor. Geçen yıl 1.5 milyon dolar ciro yapan şirketin bu yıl birkaç yurt dışı proje daha gerçekleşirse 3 milyon dolar ciroya ulaşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!