Yeni ehliyetinizle yurt dışına çıkabiliyor musunuz?

Güncelleme Tarihi:

Yeni ehliyetinizle yurt dışına çıkabiliyor musunuz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2016 14:45

Değişen ehliyet yasası ile birlikte yurt dışında nasıl araç kullanabilirsiniz? Çipli ehliyet neden daha avantajlı?

Haberin Devamı

1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni ehliyet yasası ile birlikte ehliyetler yurt dışında da geçerli mi sorusu gündeme gelmeye başladı. Pek çok sürücü yurt dışında ehliyetlerimizi kullanabiliyor muyuz ve yurt dışında ehliyetlerimizi nasıl değiştirebiliriz gibi sorular soruyor. Burada dikkatle üzerinde durulması gereken konulardan biri ise eski ehliyetlerin yurt dışında 6 ay süreyle geçerli olduğudur. Eski ehliyetinizle 6 ay boyunca araç kullanabilir ve yurt dışında trafiğe çıkabilirsiniz. 6 ayın sonunda ise Türkiye'ye giriş-çıkış yapmanız gerekiyor. 6 aydan fazla süre yurt dışında kalanlar ise ehliyetlerini bulundukları ülkede değiştirmek zorundalar.

ESKİ EHLİYETLERLE YENİ ÇİPLİ EHLİYETLER ARASINDA YURT DIŞI GEÇERLİLİĞİ BAKIMINDAN FARK VAR MI?

Haberin Devamı

Yeni nesil çipli ehliyetler ise toplam 84 ülkede geçerli. Bu durumda eski ehliyetlerle yeni çipli ehliyetler arasında yurt dışında geçerlilik bakımından bir fark yok. 6 aydan sonra yurt dışında tekrar ehliyet sınavına girmelisiniz. Bu her iki ehliyet türü için de aynı. Bazı karmaşık bilgilerden dolayı eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı gibi bir algı yaratılsa da durum böyle değil.

ESKİ EHLİYETLERİ KONSOLOSLUKLAR ARACILIĞIYLA DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

Bunun yanında yurt dışında yaşayanlar eski ehliyetlerini yeni nesil ehliyetlerle yurt dışında değiştiremiyor. Bu işlem için Türkiye'ye gelmeli ve ehliyetlerinizi değiştirmek için Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gerekli evraklarla birlikte başvurmalısınız. Eski yıllarda olduğu gibi yıpranan ehliyetleri ve yeni ehliyetleri konsolosluklardan almak artık mümkün değil.

YENİ NESİL ÇİPLİ EHLİYETLERİN AVANTAJI NE?

Yeni nesil çipli ehliyetlerin yurt dışında sağladığı en büyük avantaj, Turing kurumu tarafından dağıtılan uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet alma zorunluluğunun kalmaması. 6 ile 12 ay sonunda yurt dışında yaşayanların başvurduğu bu ehliyet türünün ücreti ortalama 450 TL'yi buluyordu. Artık yeni nesil çipli ehliyetlerinizi alarak 15 TL karşılığında uluslararası bir ehliyet sahibi olmuş oluyorsunuz. Yeniden uluslararası bir ehliyet başvurusu yapmanıza gerek yok.

Haberin Devamı

ÇİPLİ EHLİYET BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Emniyet Genel Müdürlüğü web sayfasından yapacağınız başvuru sonucunda randevu tarih ve saatinizi belirleyerek yeni nesil ehliyet başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Toplam 15-20 dakika süren işlemin ardından 7 ile 15 iş günü içerisinde yeni çipli ehliyetiniz adresinize ücretsiz olarak postalanıyor. Bu süreçte geçici ehliyet belgeniz ile trafiğe çıkabiliyorsunuz.

BAKMADAN GEÇME!