Yelkenli Gemiller Yarışı

Güncelleme Tarihi:

Yelkenli Gemiller Yarışı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2010 11:42

Boylu soylu yelkenlilerin tarihi denizlerdeki yarışları, üç yarıştan oluşacak.

Haberin Devamı

Kategori 2 grubunda olacak yarışlar. Dostluk, tarih, kültür, spor amaçlı bir yarış - gezi organizasyonuna  klasik yelkenli gemiler katılacak.

İlk yarış, Yunanistan Volos’ta, Volos’tan 30 mil kadar uzaktaki Skiathos adasının güneyindeki en uygun noktada 12 Mayıs’da başlayacak. Filo, Sporades Adaları ile limana ve daha sonra da çok sayıda geçiş noktasını geçerek 160 mil kadar uzaklıktaki Çanakkale girişi batısındaki son geçiş noktasına yönelecekler. Marmara ve İstanbul Boğazını motor çalıştırarak geçmelerine izin veriliyor ve Karadeniz’de yaklaşık 170 mil uzakta ilk yarışın ikinci ayağı için başlama noktasına ulaşmaları için 60 saat verilecek. Bu 60 saatlik süre içinde istedikleri yerde durabilir, erzak (mürettebat hariç) alabilir ve dinlenebilirler. Yarışa 60 saatten az süre içinde tekrar başlayamazlar ve yarışı 21 Mayıs’ta Bulgaristan Varna’da bitireçekler.

Haberin Devamı

Dört günlük şenlik sonrası filo, Bulgaristan Ulusal Günü olan 24 Mayıs’ta Varna’dan ayrılacak ve ikinci yarışa başlayacak. Bu yarış birçok geçiş noktasından geçerek 27 Mayıs’ta sona ereceği Istanbul Boğazı’nın kuzey girişine doğru 200 millik bir yolu kapsayarak sürecek. Filo daha sonra şenliğin bir diğer dört günlük bölümü için Türkiye İstanbul’da toplanacaklar. Filo İstanbul’dan 30 Mayıs’ta ayrılacak ve Marmara denizi ve Çanakkale’ye kendi yolunda yarışın başlangıç noktasına doğru ilerleyecekler. Üçüncü yarış 1 Haziran’da başlayacak ve güneye, Mikonos ve Naxos’un küçük yunan (siklades) adacıklarından limana, Yunanistan Lavrion’a doğru sürmesi planlanmış. Üçüncü yarışın uzaklığı yaklaşık 220 mil olacak ve 4 Haziran’da Lavrion’da bitecek ve filo, gemiler kendi limanlarına geri dağılacakları 7 Haziran’a kadar burada yanaşık durumda kalacaklar.

Boylu Soylu Yelkenlilerin Tarihi Denizlerdeki Yarışları’nın bir ayağı, efsaneye göre Jason ve Argonaut’un Altın Post’u ararken gittikleri Yunanistan’ın Valos’undan (9-12 Mayıs) başlayarak Çanakkale Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkan yolu izleyecektir. Ülkenin Ulusal Günü’nde (24 Mayıs) hareketle bir sonraki uğranılacak yer Bulgaristan’ın Varna limanı (21-24 Mayıs) olacak. Filo oradan Regatta’nın, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olarak tanımlanan kent kutlamalarının odak noktası olacağı Türkiye İstanbul’a (27-30 Mayıs) kadar yarışacak. Filo  yelken açarak Atina yakınında ve Attica bölgesindeki diğer tarihi ve kültürel kentlerin bulunduğu Yunanistan Lavrion’a, (4-7 Haziran) kadar kadar yarışı sürdürecekler.

Haberin Devamı

Yarış serisi sırasında genç personel sadece okyanusun sağlayabileceği fiziksel ve ruhsal mücadele ile karşılaşıçaklar,deniyimli ,zinde yelkencilerin katılımına açık  olan yarışlara iştirak etmek isteyenler kısa öz geçmişleri ile yarış otoritesine baş vurmaları gerekmekte. Türkiye'yi temsilen yarışlara STS Bodrum ,uskunası katılacak ,Organizasyon,yarışlara katılmak isteyen yelkenciler için teknelerde yer olduğunu, pasaportları hazır olanların kısa  süre kalan yarışlara bir an önce baş vurlarını yapmaları gerektiğini bildirmekteler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!