Yaşasın Vuvuzela

Güncelleme Tarihi:

Yaşasın Vuvuzela
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2010 00:00

Dünya Kupası başlayalı iki hafta oldu ama yıldızlar, takımlar ve skorlardan çok vuvuzela konuşuluyor. Yarattığı gürültüden ne kadar şikayet edilse de bu enteresan müzik aleti, tıpkı domuz gribi gibi... Güney Afrika’dan dönen herkesin elinde bir veya birkaç vuvuzela görmek mümkün.

JOHANNESBURG’un uluslararası OR Tambo Havaalanı’na indiğinizde, daha pasaport işlemleri yapılmadan, hatta bagajınızı dahi almadan bir stand görüyorsunuz. Güney Afrika’ya Dünya Kupası için gelenler bu standdan satılan ürünlerle karşılıyorlar. Formalar, bayraklar, bardaklar, anahtarlıklar bir yanda, ama baş köşe vuvuzelanın. Nasıl olmasın? Dünya Kupası başlayalı iki hafta oldu ama yıldızlar, takımlar ve skorlardan çok konuşulan şey bu Afrika çalgısı. Kimileri yarattığı gürültüden şikayetçi, ama kimileri de bu boruyu çalmadan duramıyor. Kesin olan bir şey var, 2010 Dünya Kupası, vuvuzela ile özdeşleşmiş durumda.

Yüzyıllardır kullanılıyor

Vuvuzela, geleneksel bir Afrika çalgısının modernize edilmiş hali. Kudu denen antilop benzeri hayvanın boynuzu kıtada yüzyıllardır kullanılmakta. En ilkel hali köylerde toplanma vakti geldiğinde ahaliyi uyarmak için kullanılmış, daha sonra yüzyıllarca müzik aleti olarak da faydalanılmış.

İlk vuvuzelalar da bu kudu boynuzu ve bisiklet kornasının birleştirilmesinden, alüminyum olarak 1960’larda üretilmiş. 1980’lerin sonunda stadyumlarda taraftarlar arasında yaygınlaşmış ama sertliği ve ağırlığının taraftarlar arasında sorun yaratabileceğini gören Masincedane Sport isimli bir şirket bunun plastik versiyonunu üretmiş. O gün bugündür, Afrika’da stadyumların vazgeçilmezi vuvuzela. Geçen yıl Konfederasyonlar Kupası’nda ilk defa dünya vitrinine çıkmış oldu, bu yıl ise Dünya Kupası’nın rengi haline geldi.

Dünyaya yayıldı

Sadece Afrika takımlarının taraftarları değil, Dünya Kupası’na gelen tüm taraftarlar vuvuzelanın çekiciliğine kendilerini kaptırdı.

Vuvuzela, tıpkı domuz gribi gibi yayılıyor. Dünya Kupası’ndan dönen herkesin elinde bir veya birkaç vuvuzela görmek mümkün.

FIFA, turnuva öncesinde 1 metreden uzun ve plastik dışındaki maddelerden yapılmış vuvuzelaların stada alınmayacağını açıkladı. Genellikle en çok kullanılan
/images/100/0x0/55ea0ab1f018fbb8f8665154
şekli, 60 santimetrelik standart vuvuzela. Ancak daha uzunu, avuç içine sığacak kadar küçüğü, ya da geleneksel kudu boynuzu şeklinde yapılmışı veya takımların renklerinde bayraklara sarılmışları mevcut.

İŞTE GERÇEK VUVUZELA

Gerçek vuvuzela, kudu denen antilop benzeri bir hayvanın boynuzundan yapılıyor. Vuvuzela önce köylerde ahaliyi uyarmak için kullanılmış, daha sonra müzik olarak da faydalanılmış.

Afrika'nın yolu da Vuvuzela

Belkİ televizyon başındakiler nefretle bahsediyorlar vuvuzeladan, belki bazı oyuncular da şikayetçi, ama bu aletin Dünya Kupası’na kattığı bir rengin olduğunu yadsımak imkansız. Bu kupanın Afrika’nın kupası olduğunu bu Afrika çalgısından daha iyi kanıtlayan bir şey yok. Çünkü 25 bin taraftarın vuvuzelalarını öttürdüğü bir maçın atmosferi, dünyanın diğer noktalarındaki yakalanamayacak kadar kendine özgü. Her kıtanın, her ülkenin futboldan keyif alması için kendine has yolları varsa, Afrika’nın yolu da vuvuzela. Üstelik tuhaf şekilde bağımlılık yaratıcı özelliği var. Eğer Dünya Kupası maçlarının oynandığı bir stadyuma yolunuz düşerse oradaki taraftarların çoğunluğunun elinde keyifle öttürdüklerini göreceksiniz vuvuzelalarını. Tıpkı Güney Afrika’dan ülkesine dönen her futbolseverin valizinde en azından bir tane vuvuzela taşıdığını görebileceğiniz gibi, bir Güney Afrika hatırası ve futbol şenliğinin anısı olarak.

Sesini internetten duyabilirsiniz

Elinizde bir vuvuzela yok ama sesini duymak istiyorsanız http://www.spitorswallow.co.za/blowme.php adresindeki sanal vuvuzelayı öttürebilirsiniz. Bu hafta itibariyle popüler video paylaşım sitesi YouTube da bazı videolarının altına vuvuzela düğmesi ekledi. Buna tıkladığınızda izlediğiniz videonun altında vuvuzela sesi duyabiliyorsunuz.

Futbolcular şikayetçi

Vuvuzela, Güney Afrika’da konuşulan yerel dillerin birisinde “sağanak yağmur” anlamına geliyor.
· Geçen yıl İspanyol oyuncu Xabi Alonso bundan şikayet eden ilk futbolcu oldu.
· Van Persie Danimarka maçında ofsayt düdüğünden topu sürüp ağlara gönderdi. Düdüğü duyamadığını söyleyince sarı karttan kurtuldu.
· Evra da oyuncuların sahada birbirlerini duymalarının imkansız olduğunu açıkladı.

Vuvuzela mahkemelik

Afrika’daki Shembe Kilisesi, vuvuzelanın kendilerine ait bir icat olduğunu ve bunu üfleyerek mucizeler yarattıklarını, hastaları iyileştirdiklerini iddia ediyorlar. “Artık milyonlarca insan bunu üflüyor ama bu aletin kökeninden veya neye yaradığından bile habersiz” diye açıklama yapan kilise yetkilileri, Masincedane Sport isimli patent sahibi şirkete dava açtığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!