Y gitti, banknot başına 12 kuruşa TL’ye döndük

Güncelleme Tarihi:

Y gitti, banknot başına 12 kuruşa TL’ye döndük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2008 00:00

Banknot Matbaası’nın kapılarını basına açan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yarından itibaren kullanılmaya başlanacak TL’nin tanıtım maliyetinin 1 milyon 140 bin YTL olduğunu açıkladı. Yılmaz, TL’ye dönüşte banknot başına maliyetin 11-12 kuruş olduğunu belirtti.

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, dün bir ilki gerçekleştirerek yılbaşında tedavüle çıkacak Türk Lirası (TL) banknotlarının basıldığı matbaada basın toplantısı düzenledi. Çok sıkı güvenlik önlemleriyle matbaaya alınan gazetecilere, paranın nasıl basıldığı adım adım gezdirilerek anlatıldı. 1 Ocak’ta dolaşıma çıkacak TL banknot ve madeni paraların tasarım ve boyutlarının tamamen değiştiğini, banknotların artık daha küçük olacağını söyleyen Yılmaz, "Artık banknotların cüzdanlara sığacak" dedi.

YTL ve TL birlikte

Yılmaz, geçiş hakkında şu bilgileri verdi: "2009 yılı boyunca YTL ve TL’lerin birlikte tedavülde olacak. YTL banknotların 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl boyunca, YTL ve Ykr madeni paraların ise 1 Ocak-31 aralık 2010 tarihleri arasında bir yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince kabul edilecek ve değiştirilebilecek."

Aceleye gerek yok

Dönüşümün, işlemlerin doğal akısı içinde gerçekleşeceğini, vatandaşların acele etmesine gerek olmadığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: "Bankaların müşterilerine yapacağını ödemelerde mümkün olduğunca TL banknot kullanılacak. Bankalarca piyasalardan çekilen YTL banknot ve madeni paralar mümkün mertebede tekrar piyasaya verilmeyecek. 2009 yılının ilk yarısında tedavüldeki paraların büyük bölümünün TL’ye dönmüş olacağını öngörüyoruz."

Tanıtım 1.1 milyon YTL

Soruları da yanıtlayan Yılmaz, bankaların 1 Ocak’ta sıkıntı yaşanmaması için ellerinden geleni yaptığını dile getirerek, ATM’lerle ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi. TL tanıtım kampanyasının maliyetinin 1 milyon 140 bin YTL olduğunu açıklayan Yılmaz, YTL’den TL’ye dönüşte ise banknot başına maliyetin 11-12 kuruş olduğunu belirtti. Kampanya kapsamında 28 milyon 700 bin adet tanıtım malzemesi hazırlandığını, bunların büyük çoğunluğunun dağıtıldığını kaydeden TL banknotların üretim ve dağıtıma mayıs ayında başlandığını anımsattı.

1.3 milyar YTL yüklendi

Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "ATM’lerin ve para sayma makinelerin test ve dönüşümlerin yapılması amacıyla ekimde banknotların firmalara emanet verilmesi ve gerekli adaptasyon işlemlerine başlandı. 1 Ocak’tan itibaren bankacılık sistemi tarafından TL banknotların dolaşıma çıkarılmasını sağlamak amacıyla kasım ayında TL banknotların bankalara ön yüklemelerine başlandı. 19 banka ön ve alt yükleme talep etti. Ön ve alt yüklemeye konu olan banknot ve madeni para tutarı 1.3 milyar TL’ye yaklaştı. Bu tutar yılbaşından itibaren hızla piyasaya verilmeye başlanacak."

200 TL’nin enflasyona etkisi olmaz

TL’ye geçişin enflasyonu etkilemeyeceğine dikkat çeken Durmuş Yılmaz, para biriminin değişmeyeceğini, 200 TL’nin Merkez Bankası ve bankalar arasında kullanılacağını söyledi. Yılmaz, "Basmak değil, basmamak eksiklik olurdu. TL’lerin dolaşıma çıkmasında yeteri kadar başarılı oluruz" dedi.

Adım adım para basımı

Merkez Bankası matbaasında, 3 ayrı baskı salonunda, aynı anda 3 farklı banknot, yılda 750 milyon adet banknot basılabiliyor.

Matbaada basım işlemi, üzerinde filigran ve gizli görüntülerle gelen kağıt tabakalarının teslim alınmasıyla başlıyor. Filigran ve gizli görüntüleri kontrol edilen tabakaların önce arka yüzü, ardından da kabartmaların bulunduğu ön yüzleri farklı baskı makinelerinde basılıyor.

Büyüklüğüne göre her bir tabakada 28 ila 40 banknot yer alıyor. Tabaka kağıtların baskıları tamamlandıktan sonra seri numaraları basılıyor.

Baskısı tamamlanan tabakalar banknot haline gelmeden önce son durakları kadınların çalıştığı inceleme servisi oluyor. Her aşamada imza karşılığı teslim alınıp teslim edilen tabakalar burada tek tek kontrol ediliyor. En küçük bir kusurun bile fark edildiği serviste kadınlar hatalı tabakaları seriden çıkarıyor.

Ön ve arka yüzü basıldıktan sonra seri numaralarını alan ve tek tek incelenen banknot tabakaları, son olarak kesim bölümüne taşınıyor. Burada kesilen tabakalar, son şekillerini alarak banknota dönüşüyor.

Kesimi tamamlanan paralar son olarak banknot şekliyle bir kez daha incelendikten sonra paketleniyor. Tekrar sayımı yapılan banknotlar, yüzlük desteler haline getiriliyor. Ardından her 4 deste bir paket olarak poşetleniyor. Her 4 poşet ise balya olarak adlandırılıyor.

Baskıdan, incelemeye, oradan da kesim bölümlerine kilitli kafeslerde taşınan tabakalar kesim aşamasının ardından banknot halini alınca, her biri 250 bin banknot kapasitesine sahip özel kilitli kabinlerde depolara, oradan da Emisyon Genel Müdürlüğü’ne naklediliyor.

Banknotların güvenliğini sağlamada girdilerin tümünün hesap edilmesi de büyük önem taşıyor. Kağıt, mürekkep gibi malzemelerin sürekli takip edilmesi Matbaadaki en büyük güvenlik önlemi.

YTL yakılıp yok edilecek

DURMUŞ Yılmaz, 1 Ocak’tan itibaren dolaşımdan çekilmeye başlanacak olan YTL’nin yakılarak yok edileceğini, bunun için Çevre ve Orman Bakanlığı ile görüştüklerini söyledi. Yılmaz, dolaşımdaki banknotların kalitesinin artırılması için banknotların yıpratılmamasına gerekli özen gösterilmesini isteyerek, şu tavsiyeleri yaptı: "Banknotların üzerine yazı yazmayın, buruşturmayın, delmeyin ve yırtmayın."

1 Ocak

tarihine

dikkat

TÜRKİYE Bankalar Birliği’nin 1 Ocak’ta ATM’lerden para çekilmesi ve kredi kartı kullanımında sorun olabileceği uyarısını hatırlatan Durmuş Yılmaz, "Bankalar bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Buna rağmen bir takım zaman aralıklarıyla ilgili sorunların yaşanabileceğini, şeffaflık açısından ve vatandaşlarımızın hazırlıkları açısından kamuoyu ile paylaşılmasının doğru olacağını düşündük" dedi.

10 güvenlik önleminden en az 3’üne dikkat edin

DURMUŞ Yılmaz, banknotların güvenlik özelliklerine de değindi. Emniyet şeridi, filigran, holografik şerit folyo, kabartma baskı, gizli görüntü, bütünleşik görüntü, boyut farkı, renklendirilmiş banknot kağıdı, görme engellilere yönelik özellikler ve renk değiştiren şerit olmak üzere halka yönelik 10 güvenlik önlemi bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, "Banknotların gerçekliğin anlayabilmek için halka yönelik güvenlik önlemlerinin en az üç güvenlik özelliğini iyi öğrensinler ve mutlaka kontrol etsinler" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!