Wozniacki bir ilke imza attı

Güncelleme Tarihi:

Wozniacki bir ilke imza attı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2010 10:35

Kadınlar teniste 2010'a damgasını vuran isim, bir numaraya yükselen ve bu unvanı alarak Danimarka'ya bir ilki yaşatan Caroline Wozniacki oldu.

Wozniacki'nin yanısıra, 2 yıl aradan sonra geçen yıl kortlara geri dönen ve 3. sıraya yerleşen Kim Clijsters ile iki numaranın sahibi Vera Zvonerava, elde ettikleri başarılarla seneyi kazançlı kapatan isimler arasında yer aldı.

Yılın en büyük hayal kırıklığı ise eski bir numara Danira Safina'nın 63. sıraya gerilemesi oldu. Elena Dementiva, tenisi bıraktığını açıklayarak hayranlarını üzen isimlerden biri olurken, yıla 1 numara olarak giren, ancak ayağındaki sakatlık nedeniyle kortlardan uzak kalan Serena Williams kendisini listenin 4. sırasında buldu.

Kadınlar teniste 2010 yılının kazanan ve kaybeden isimleri şöyle:

KAZANANLAR:

Caroline Wozniacki

WTA sıralaması: 1
Maç istatistiği: 63 galibiyet - 16 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Ponte Vedra, Kopenhag, Montreal, New Haven, Tokyo, Pekin

Caroline Wozniacki, WTA sıralamasında bir numaraya yükselerek, bu unvanı alan 20. kadın tenisçi oldu. Henüz bir Grand Slam şampiyonluğu bulunmayan Danimarkalı tenisçi, yılı 63 galibiyet, 16 yenilgi ile tamamladı. Henüz 20 yaşında olduğu ve kendine güveninin tam olduğu düşünüldüğünde, Wozniacki'nin, listenin üst sıralarından uzun yıllar kopmayacağı düşünülüyor.

Wozniacki'nin spora yatkınlığı genlerinden kaynaklanıyor. Tenisçinin annnesi Polonya milli voleybol takımının eski bir oyuncusu. Babası eski bir profesyonel futbolcu ve erkek kardeşi Danimarka'da halen oynayan profesyonel futbolcu.

Vera Zvonareva

WTA sıralaması: 2
Maç istatistiği: 49 galibiyet - 18 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvası: Pattaya City

2008 ve 2009'daki WTA sıralamasına bakıldığında, her iki yılı da ilk 10'un içinde tamamlayan Rus tenisçi Zvonareva'nın bu yıl 2. sıraya kadar yükselmesi, birçok tenis otoritesini şaşırttı. Kortlarda psikolojik iniş çıkışlar yaşayan Zvonareva, yeni hocası ve yeni tarzıyla hem Wimbledon'da hem de ABD Açık'ta final oynama başarısını gösterdi.

Bu yıl geldiği noktayla artık neler başarabileceğinin farkına varan Zvonareva, gelecekteki olası Grand Slam finallerinde daha güvenli bir oyun oynayabileceğinin de sinyalini verdi.

Zvonareva, bu yıl Kim Clijsters ile 4 kez karşılaştı ve ABD Açık haricindeki diğer 3 maçtan galip ayrıldı.

Kim Clijsters

WTA sıralaması: 3
Maç istatistiği: 40 galibiyet - 7 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Brisbane, Miami, Cincinnati, ABD Açık, Tour Championships

Aile hayatıyla spor kariyeri arasında müthiş bir denge kuran Clijsters, yeni anne olması nedeniyle 2 yıl ara verdiği tenise geçen yıl olağanüstü bir dönüş yaparak istikrarını bu yıl da sürdürdü.

Bu yıl sadece 7 maçtan yenik ayrılan Belçikalı Clijsters'ın elde ettiği başarı, yetenekleri gözönüne alındığında sürpriz olarak kabul edilmiyor.

Kim Clijsters, tekler ve çiftlerde eş zamanlı olarak bir numara olan 6 tenisçiden biri.

Sam Stosur

WTA Sıralaması: 6
Maç istatistiği: 46 galibiyet - 20 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvası: Charleston

Avustralyalı tenisçi, kariyerinin geç döneminde 6. sıraya yükselerek elde edilmesi çok zor bir başarıya imza attı. Geçen yıla kadar, tek kadınlardan ziyade çiftlerdeki başarılarıyla ön plana Stosur, bu yıl ise rakiplerinin korkulu rüyası haline geldi. Roland Garros'un finalinde Francesca Schiavone'ye kaybeden Stosur, yıl içinde çeşitli turnuvalarda karşılaştığı Serena Williams, Jelena Jankovic, Justine Henin ve Caroline Wozniacki'yi yenmeyi başardı. Yapısına bakıldığında vücut geliştirme salonlarında oldukça vakit geçirdiği aşikar olan tenisçi, gelecek yılki Grand Slam turnuvalarına damgasını vurmak için çaba sarfedecek.

Francesca Schiavone

WTA sıralaması: 7
Maç istatistiği: 40 galibiyet - 22 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Barcelona, Fransa Açık

Kariyerinin neredeyse sonuna gelmesine rağmen bu yıl WTA listesinde ilk sıralarının yeni yüzü olmayı başaran 29 yaşındaki İtalyan tenisçi, bu yıl Fransa Açık'ı kazanarak büyük bir sürprize imza attı ve Grand Slam şampiyonu olan en yaşlı ikinci tenisçi unvanını aldı.

ABD Açık turnuvasında da çeyrek finale çıkma başarısını gösteren Schiavone, tenisteki başarılarının yanısıra, esprili kişiliğiyle de ön plana çıkıyor. “Tenisseverlerin, kendisinin güzelliğini görmek için maçlara geldiğini” söyleyerek esprili kişiliğini dışa vuran Schiavone, Fransa Açık'ın finalinde yendiği 26 yaşındaki Sam Stosur'u da, “Daha gençsin. Birgün sen de kazanacaksın” diyerek teselli etmişti.

Ana Ivanovic

WTA sıralaması: 17
Maç istatistiği: 33 galibiyet - 20 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Linz, Bali

2009'da oldukça zor bir yıl geçiren Sırp Ivanovic, 2010'a da gayet kötü bir başlangıç yaptı. Fransa Açık'ın 2008 şampiyonu, dünya sıralamasının eski 1 numarası Ivanovic, Temmuz ayında, 65. sıraya kadar geriledi. Ancak isminin verdiği güvenle kendisine gelen tenisçi, bu tarihten sonra olağanüstü bir form yakaladı ve çeşitli turnuvalarda karşılaştığı Elena Dementieva, Marion Bartoli ve Victoria Azarenka'yı yenmeyi başardı. Tenisçi, Linz'de, iki yıl aradan sonra ilk kez bir turnuva kazandı. Aynı başarıyı Bali'de de tekrarlayan Ivanovic, kendisini tekrar listede ilk 20 arasına soktu.

Kimiko Date-Krumm

WTA sıralaması: 46
Maç istatistiği: 27 galibiyet - 20 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turunvası: yok

2008 yılında, 12 yıl aradan sonra 38 yaşındayken tenise geri dönme kararı alan Japon tenisçi, bu yıl herhangi bir turnuva kazanamamasına rağmen kendisine WTA listesinin 46. sırasında yer bularak çok büyük bir başarıya imza attı.
Fransa Açık'ın ilk turunda, şampiyonluk unvanını korumaya çalışan Dinara Safina'yı 3-6, 6-4 ve 7-5'lik setlerle 2-1 yenmeyi başaran Kimiko Date-Krumm, Sam Stosur ile yaptığı son maçı da aynı şekilde 2-1 kazandı.

KAYBEDENLER:

Jelena Jankovic

WTA sıralaması: 8
Maç istatistiği: 38 galibiyet - 23 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Indian Wells

Grand Slam şampiyonluğu bulunmadığı halde 2008 yılında dünya sıralamasının 1 numarasına yükselen Jankovic, bu yıl hayal kırıklığına uğratan kadın tenisçiler arasında yer aldı.

Bu yıl sadece Indian Wells turnuvasındaki şampiyonluğuyla yetinen Sırp tenisçi, Roma'da Williams kardeşleri yenerek ve Roland Garros'da yarı final görerek yakaladığı başarıyı yıl geneline yayamadı.

Yılın ikinci yarısında spordan tamamen soğumuş bir görüntü veren Jankovic, Fransa Açık finalinde Sam Stosur'a kötü bir şekilde kaybettikten sonra toparlanamadı ve sadece 9 maç kazanabildi. Jelena Jankovic, WTA sıralamasında ilk 10'da yer alan tenisçiler arasında en çok maç kaybeden oyuncu konumunda.

Maria Sharapova

WTA sıralaması: 18
Maç istatistiği: 33 galibiyet - 11 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Memphis, Strasbourg

Maria Sharapova, en sonunda sakatlık geçirmeden bir yılı tamamladı. Sağlığına kavuşmasının ardından tekrar ilk 10'a girmesi beklenen Rus tenisçi, bunun aksine geçen yıla göre sezonu 4 basamak geride, 18. sırada tamamladı.

Sharapova'nın, servisinde sorun çıkartan sakatlığından kurtulmuş olması gelecek yıl için bu tenisçi hakkında beklentilerin korunmasını sağlıyor.

Elena Dementieva

WTA sıralaması: 9
Maç istatistiği: 41 galibiyet - 18 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Sydney, Paris

Herhangi bir Grand Slam turnuvasında şampiyonluğu bulunmamasına rağmen kadınlarda tenisin son yıllardaki en büyük isimlerinden biri olarak kabul edilen 29 yaşındaki Rus tenisçi Dementieva, sezonun son WTA turnuvasından sonra profesyonel tenise veda ettiğini açıkladı. 2003 yılından bu yana WTA sıralamasında, bir yıl hariç kendisine ilk 10'da yer bulan ve sadece 2007 yılında 11. sıraya gerileyen Dementieva, istikrarı ve mükemmel oyun tarzıyla kendisini tenisseverlere özletecek. Sevenlerinin en büyük temennisi, tenise WTA listesinin 9. sırasındayken veda eden bu yeteneği tekrar kortlarda mücadele ederken görmek.

Dementieva, her ne kadar bir Grand Slam mücadelesinde şampiyonluğa uzanamasa da, kariyerini 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kazandığı altın madalyayla süslemeyi başardı.

Svetlana Kuznetsova

WTA sıralaması: 27
Maç istatistiği: 26 galibiyet - 17 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvası: San Diego

Geçirdiği hastalık nedeniyle sezonu kısa kesen ve bunun yanısıra yıl ortasından itibaren performansında büyük bir düşüş gözlenen bir diğer Rus tenisçi Kuznetsova, WTA sıralamasının 3. sırasında başladığı sezonu 27. sırada tamamladı. Avustralya Açık ile ABD Açık tenis turnuvalarında 4. tura yükselebilen Kuznetsova, kolay kazandığı maçlarda dahi rahatsızmış gibi göründü. 25 yaşındaki tenisçi, kendi evinde, Moskova'da oynanan turnuvadan rahatsızlığı nedeniyle çekilmek zorunda kaldı ve sezonu burada sonlandırdı. Sporcu bir aileden gelen Kuznetsova, gücüne tekrar kavuşması halinde 2011'in en başarılı kadın tenisçisi olabilecek kapasiteye halen sahip.

Dinara Safina

WTA sıralaması: 63
Maç istatistiği: 13 galibiyet - 16 yenilgi
Bu yıl kazandığı WTA turnuvası: yok

Sezona dünya sıralamasının 2. sırasında başlayan Safina, yıl sonunu 63. sırada tamamlayarak tahminlerin ötesinde başarısızlıklarla dolu bir yıl yaşadı. Galibiyetten çok mağlubiyet gören ve kaybedenler listesinin ilk sırasını alan Rus tenisçinin bu yıl yaptığı tek şey, Roland Garros'un ilk turunda 39 yaşındaki Kimiko Date-Krumm'a kaybederek rakibinin dünya genelinde tanınmasını sağlamak oldu.

Yıla kötü bir başlangıç yapan Safina'nın geri dönüş hayallerini bozan ise belindeki sakatlık oldu.

Serena Williams

WTA sıralaması: 4
Maç istatistiği: 25 galibiyet - 4 mağlubiyet
Bu yıl kazandığı WTA turnuvaları: Avustralya Açık, Wimbledon

ABD'li tenisçi Serena Williams, bu yıl çok az maç kaybetmesine ve kariyerine Avustralya Açık ile Wimbledon şampiyonluklarını eklemesine rağmen sakatlığı nedeniyle kendisine bu yılın kaybedenler listesinde yer buldu.

Sağlığının izin verdiği turnuvalarda bileği bükülemeyen tenisçi, Wimbledon'ı kazandıktan sonra bir restoranda cam kırığına basarak ayağından sakatlandı. Cam kırığının yol açtığı sakatlığın, sezon sonuna kadar nasıl sürdüğü halen tartışma konusu. Tenisçinin burnundan estetik ameliyat olduğu ve bu nedenle kortlara dönemediği de iddia ediliyor.

Serena Willams ise bu iddiaya, “siz kendi işinize bakın” şeklindeki tavrıyla açıklık kazandırmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!