Wimbledon'ın 'en'leri

Güncelleme Tarihi:

Wimbledonın enleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 13:46

Tenis sporunun en eski ve en prestijli turnuvası olarak kabul edilen Wimbledon Tenis Turnuvası'nın 127.'sinde, tek bayanlar finali şampiyonu bugün, tek erkekler şampiyonu ise yarın belli olacak.

Haberin Devamı

14.17 milyon Avro ödüllü turnuvada tek bayanlar finalinde Williams kardeşler, bugün 4. kez şampiyonluk için karşı karşıya gelirken, tek erkekler finalinde yarın 2 numaralı seribaşı İsviçreli Roger Federer ile 6 numaralı seribaşı Amerikalı Andy Roddick, 3. kez Wimbledon finalinde karşılaşacak.

Her yıl Haziran ayının son haftasında başlayan ve iki hafta süren Wimbledon, ilk olarak 1877 yılında Worple Road yani Londra'nın güneybatısındaki bir sahada, All England Lawn Tennis and Croquet Kulübü'nün kontrolünde oynandı. Turnuvanın başlarında tek klasman, tek erkekler kategorisiydi. 1884'de All England Lawn Tenis and Croquet Kulübü, tek kadınlar ve çift erkekler kategorilerini de eklerken, çift bayanlar ve karışık çiftler ise 1913 yılında organizasyona dahil edildi.

ÇİM KORTTA OYNANAN TEK GRAND SLAM

Çim kortta oynanan tek grand slam turnuvası olan Wimbledon, genelde servis-vole oyununu etkili uygulayan tenisçilerin başarılı olduğu bir turnuva olarak göze çarpıyor. İki hafta süren turnuvada bu sürenin ortasında kalan pazar günü 'Middle Sunday' olarak anılıyor ve o gün maç yapılmıyor. Bu kural 1991, 1997 ve 2004'te yağmur nedeniyle 3 kez delinmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Turnuvada maçlar oynandığı sırada herhangi bir yağışın olması durumunda, sahaların üzeri branda ile kapanarak, maçlara 'yağmur molası' verilirken, 'Merkez Kort'ta bu sene yapılan açılır-kapanır çatı, merkez kortu diğerlerinden ayırdı.

Wimbledon'da, katılan tenisçilerin beyaz giyinme zorunluluğu, korta giriş ve çıkış protokolü gibi yazılı olmayan bir takım kurallar da bulunuyor.

Bu yıl 127'ncisi düzenlenen şampiyonaya, üstü kapanabilen ve ışıklandırma sistemi kurulan 'Merkez Kort' damgasını vurdu. 2008 tek erkekler finalinde olduğu gibi uzayan maçlarda kararan havadan etkilenmemek amacıyla yapılan açılır-kapanır ışıklandırma sistemli çatı, bu yılki turnuvanın en popüler ögesi olmayı başardı.

Dünya 1 numarası İspanyol Rafael Nadal'ın dizindeki sakatlık nedeniyle 127. Wimbledon Tenis Turnuvası'na katılamaması, geçen 3 sezondur takip ettikleri gibi Roger Federer ve Rafael Nadal finali bekleyen tenisseverleri büyük hayal kırıklığına uğrattı.
All England Lawn Tennis and Croquet Kulübü, tenissseverlerin bu üzüntüsünü yenilenen 'Merkez Kort'u ile hafifletmeye çalıştı.

EPİK FİNAL: WIMBLEDON 2008

Geçen yıl, bu turnuvada üst üste 5 kez şampiyon olarak önemli bir başarıya imza atan İsviçreli Roger Federer, unvanını korumak için üst üste çıktığı 6. finalinde, son 2 sezondur karşılaştığı İspanyol Rafel Nadal'a 4 saat 48 dakika süren destansı mücadelenin ardından şampiyonluk unvanını kaptırdı.

Haberin Devamı

İki defa yağmur arası verilen 'epik' kaşılaşmada, tenisseverler son yılların en çekişmeli ve keyifli Wimbledon finalini izledi.

Final maçında 6-4'lük 2 setle 2-0 öne geçen ve büyük avantaj yakalayan İspanyol raket, sonraki seti ve 4. seti tie-break'lerde 6-7(5) ile 6-7(8)'lik skorlarla kaybederek, yakaladığı avantajı kullanamadı. 2-0 geriden gelerek maçı final setine taşımayı başaran İsviçreli raket Roger Federer, çok çekişmeli geçen final setinde aynı başarıyı gösteremeyerek, şampiyonluğu rakibine kaptırdı.

Tenis otoriteleri tarafından 2008 yılında performans düşüklüğü yaşadığı belirtilen Roger Federer, bu finali kaybederek, dünya 1 numarasındaki yerini tehlikeye atmış ve nitekim en büyük rakibi İspanyol Rafael Nadal'ın Pekin-2008 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda altın madalyaya uzanmasıyla 237 hafta boyunca aralıksız kaldığı dünya 1 numarasını Nadal'a bırakmıştı.

WIMBLEDON'NIN EN'LERİ

Tenisin en eski ve en prestijli turnuvasında, tek erkeklerde İngiliz William Renshaw ve Amerikalı Pete Sampras 7'şer kez kupayı kaldırırken, tek bayanlarda Amerikalı efsane raket Martina Navratilova 9 kez şampiyon oldu.

Haberin Devamı

Tek erkeklerde üst üste en çok şampiyonluğa ulaşan isim 5'er kezle İsveçli Bjorn Börg (1976-1980) ile İsviçreli Roger Federer (2003-2007) iken, tek bayanlarda 6 kez üst üste kupayı alan Martina Navratilova (1982-1987) daha uzun süre geçilecek gibi görünmüyor.

Çift erkeklerde en çok şampiyonluğu bulunan isim 9 ile Avustralyalı Todd Woodbridge (1982-1987) oldu. Avustralyalı raket 1993-1997 ve 2000 yıllarında Mark Woodfrode, 2002 ile 2004 yılları arasında ise İsveçli Jonas Björkman ile bu sevinci yaşadı.

Çift bayanlarda ise 1968 yılından önce 12 şampiyonluk kazanan Amerikalı Elizabeth Ryan, henüz geçilemedi. Ryan, Agatha Morton, Suzanne Lenglen, Mary Browne, Helen Wills ve Simone Mathieu ile birlikte 12 şampiyonluğa imza attı.

Haberin Devamı

1968 yılından sonra çift bayanlarda en çok şampiyonluğu tek bayanlarda olduğu gibi yine Martina Navratilova elde etti. Çek asıllı Amerikalı raket, Chris Evert, Billie Jean King ve Pam Shriver ile tam 7 kez kupayı kaldırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!