Faiz 2 puan indi, enflasyonda beklenti yüzde 26.5'e düştü

Güncelleme Tarihi:

Faiz 2 puan indi, enflasyonda beklenti yüzde 26.5e düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2002 01:44

Merkez Bankası, piyasalardaki beklentiler çerçevesinde dün, kısa vadeli faiz oranlarını 2'şer puan düşürdü. Merkez Bankası ayrıca, beklenti anketi çerçevesinde Masım ayı verilerine göre 2003 yıl sonu enflasyon beklentisinin de yüzde 26.5'e indiğini duyurdu.

SEÇİM sonrasında yaşanan gelişmeler ışığında güçlenen Merkez Bankası faiz indirimi beklentisi, dün sabah gerçekleşti. Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını 2'şer puan düşürdü. Buna göre, gecelik ve haftalık borçlanma faizleri yüzde 46'dan yüzde 44'e çekildi. Ayrıca, gecelik borç verme faiz oranı yüzde 53'ten 51'e düşürüldü.

Merkez Bankası ‘Geç Likidite Penceresi’ uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda gecelik vadede uygulanan, Merkez Bankası'nın borç verme faiz oranı yüzde 63'ten, 61'e düşürürken, yüzde 5 olan borçlanma faiz oranı değişmedi.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanının faiz oranları ise yüzde 49'dan yüzde 47'ye çekildi. Merkez Bankası, bundan önceki faiz indirimini 5 Ağustos 2002'de gerçekleştirerek oranları yüzde 46'ya indirmişti.

ENFLASYON % 26.5

Merkez Bankası, bu yıl sonu itibariyle enflasyon beklentisini yüzde 32.3'e çekerken, Kasım ayı verileri ışığında 2003 yılı enflasyon beklentisinin de yüzde 26.5 olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Ekim ayı enflasyonu ışığında ileriye dönük bekleyişler ile ekonominin genel görünümü değerlendirildi.

Bu yıl enflasyonda sağlanan başarının, diğer ekonomik verilerdeki olumlu gelişmelerle birlikte olduğu ifade edilen açıklamada, 2002 yılıbaşında Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) için öngörülen yüzde 3'lük artış hızının, başlangıçta piyasalarca ulaşılamaz olarak görüldüğü ifade edildi. Geçen Ocak ayında, 2002 yılı GSMH büyüme hızı beklentisi yüzde 2.7 iken, Nisan ayında yüzde 2'ye düştüğü vurgulanan açıklamada, ‘‘Ancak yılın ilk yarısındaki büyüme hızı yüzde 4.7'ye ulaşmıştır’’ denildi.

Açıklamada, ekonominin genel görünümüne ilişkin şu bilgilere yer verildi:

‘‘Kapasite kullanım oranı, sanayi üretim endeksi ve genel gidişata ilişkin beklentilerdeki iyileşme, büyüme hızının yıl sonunda yüzde 4'ün üzerine çıkacağına işaret etmektedir. Nitekim Kasım ayı beklenti anketi sonuçlarına göre, piyasaların 2002 yılı büyüme hızı bekleyişi de yüzde 4.3'e yükselmiştir.’’

Açıklamada, Mayıs ayından itibaren yoğunlaşan siyasi belirsizlik algılamasına rağmen, gerek enflasyon gerek diğer ekonomik değişkenlerdeki olumlu gelişmelerin temel nedeninin, programda öngörülen yapısal reformların gerçekleştirilerek ekonominin kırılganlığının azaltılması ile sıkı maliye ve para politikaları olduğu vurgulandı.

Göstergeler neden iyiye gidiyor?

MERKEZ Bankası dünkü açıklamasında, yaz aylarında yapılan açıklamalarda göstergelerin iyiye gittiğine işaret edildiği hatırlatıldı. Merkez Bankası'nın açıklamasında, piyasalardaki siyasi belirsizlik algılanmasına karşın, 28 Haziran 2002 ve 5 Ağustos 2002 tarihli açıklamalarda, iki nedenle Merkez Bankası'nın ileriye yönelik bakışının olumlu olduğunun açıkça belirtildiği belirtilerek, şöyle denildi:

‘‘Öngörülen yapısal reformların büyük çoğunluğunun gerçekleştirilmesinin, ekonominin belirsizliklere ve dışsal şoklara karşı kırılganlığın azaltılması, sürdürülebilirlik tartışmalarına son veren ve bu nedenle, piyasalarda istikrarı sağlamak yönünde önemli adımların atılmasını sağlayan programın başarılı sonuçlarının dikkate alınarak, kesintisiz uygulanma olasılığının yüksek olması nedenleriyle olumlu yaklaşım sergilendi. Ancak, seçim sürecinde sınırlı da olsa kamu maliyesinde bozulma gözlemlenmiş ve bazı yapısal düzenlemelerde gecikmeler ortaya çıkmıştır. 2002 yılında uygulanan maliye ve para politikaları ile ekonomik program çerçevesinde gerçekleştirilen yapısal reformlar, fiyat istikrarının sağlanması sürecinde belirleyici olmuş, enflasyonda hızlı düşüş sağlanmıştır.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!