Serdengeçti'den hiperenflasyon uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Serdengeçtiden hiperenflasyon uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 13:06

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'den hükümete, "hiperenflasyon" uyarısı geldi. Programın devam ettirilmesi gerektiğini bildiren Serdengeçti, "Başka bir yol izlemek mümkün değil. Para ve maliye politikasının gevşetilmesi, olmayan kaynakların dağıtılması hiperenflasyon anlamına gelir" dedi.

Haberin Devamı

Serdengeçti, Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, seçimler ister yapılsın ister ertelensin ekonomik programın mutlaka devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

Serdengeçti, kamu borcu sorununun mutlaka halledilmesi gerektiğini, uygulanan istikrar programının, fiyat istikrarını, finansal istikrarı, ekonomik istikrarı ve dolayısıyla sürdürülebilir büyümeyi getirebileceği için doğru bir program olduğunu vurgulayan Serdengeçti, bu nedenle başka bir yol izlemenin mümkün olmadığını söyledi. Serdengeçti, program sayesinde enflasyon ve büyüme konusunda olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını vurguladı.

SEÇİM EKONOMİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Serdengeçti, uygulanan program kapsamında, bugün gelinen noktada, geçmiş seçim dönemlerinde olduğu gibi ekonomide ciddi sorunlara yol açacak bir seçim ekonomisi uygulanmasının artık söz konusu olmadığı görüşünü yineledi.

Haberin Devamı

Serdengeçti şunları söyledi: "Çünkü seçim ekonomisi için gerekli olan kaynağın kamu bankalarından sağlanması mümkün değildir. Son bir yıllık süreç içinde gerçekleştirilen reformlarla kamu bankalarının yönetimi etkin bir yapıya kavuşmuş, akılcı bir şekilde yönetilir hale gelmiş ve ödenek olmaksızın görev verilmesi imkansızlaşmıştır.

Hazine tarafından sağlanması da mümkün değildir: Hazine, yapılan reformlarla yeni ve şeffaf bir yasal çerçeveye kavuşmuştur. Ayrıca, zaman zaman iç borcun sürdürülebilirliğinin tartışıldığı bir ekonomide kamu harcamalarını programın ötesinde artırmak mümkün değildir.

Seçim ekonomisi uygulamak için gerekli olan kaynağın; Merkez Bankası tarafından sağlanması da mümkün değildir. Merkez Bankası özerk bir yasal yapıya kavuşmuştur. Hükümete ve kamu kurumlarına kredi açması mümkün değildir. Ayrıca, fiyat istikrarı hedefine uygun politikalar tavizsiz bir biçimde izlenmektedir. Para basıp basmamak tamamen Merkez Bankası'nın insiyatifindedir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!