İstanbul'a sembolik bisiklet parkı

Güncelleme Tarihi:

İstanbula sembolik bisiklet parkı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2003 01:51

İstanbul'da bisiklet kullananlar çok sayıda engel ve sıkıntılarla karşı karşıya. Adalar ve Kadıköy Sahil Yolu dışında hiçbir yerde bisiklet yolu yok.

Modern kent düzeninde bisikletliler için en sağ şeritte ayrı bir yol açılıyor. Ama İstanbul'da, ana arterler de dahil tüm sağ şeritler ve hatta kaldırımlar otomobil istilasında bulunduğu için bisikletlilere yer kalmıyor.

Bütün bu sorunlara rağmen şehiriçi ulaşımında bisiklet kulllanan bisikletliler, bisikletlerini bırakabilecekleri güvenli bir yer bulamıyor. Metro, otobüs, vapur gibi toplu taşıma araçlarıyla uzak mesafelere giden bisiklet kullanıcıları özellikle bu toplutaşıma merkezi istasyonları civarında bisiklet parkı bulamamaktan şikayetçi.

Bisiklet kullanmakta ısrarlı olanlar bisikletlerini rastgele bir direğe bağlamayı çare olarak bulmuş. Tabii döndüğünde aracını sağ salim yerinde bulma garantisi yok. Çünkü bisiklet gün boyunca, yoldan geçen yayaların, kaldırıma park etmeye kararlı otomobil ve kamyon sürücülerinin şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. Hırsızlar da cabası.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün, bisiklet parkı uygulamasını başlatmasının nedeni de bu:‘‘Bazı vatandaşlarımız, evlerinden durağa, metro istasyonuna kadar bisikletleriyle, oradan da başka araçlarla yollarına devam etmek istiyor. Ancak bisikletlerini bırakabilecekleri güvenli bir yer yok. Evlerinden çıkıp işlerine, okullarına gitmek isteyen sürücüler, meydanlarda, ana arterlerin bağlandığı otobüs garlarında, tren istasyonlarının girişinde, iskelelerde araçlarını güvenle bağlayacakları bir park yeri bulamıyorlar.'

Başkan Sarıgül, ikinci aşamada Büyükşehir Belediyesi'yle görüşerek önce Halaskargazi Bulvarı'nda ardından da diğer ana arterlerde bisiklet yolları açacaklarını söyledi. İlçe içinde yapılan tek yönlü yollarda bisiklet şeridi oluşturacaklarını da belirten Sarıgül, önümüzdeki iki yıl içinde Şişli'nin büyük bir bölümünde bisikletlilerin rahat hareket edebileceklerinin müjdesini veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!