İtalyan devlerinden Türkiye'ye güven

Güncelleme Tarihi:

İtalyan devlerinden Türkiyeye güven
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2002 01:45

Türkiye'de yatırımları bulunan İtalyan devleri, krize karşın Türkiye'de bulunmaktan memnun olduklarını açıkladı. Fiat, Pirelli, Merloni ve Aria'nın üst düzey yöneticileri İzmir'deki bir toplantıda, ‘‘Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz’’ mesajı verdi.

İtalya'nın devleri Fiat, Pirelli, Merloni ve Aria'nın (İtalyanlar ortak) Türkiye'deki üst düzey yöneticileri Türkiye'nin geleceğine duydukları güveni bir kez daha teyid etti. Ege Serbest Bölgesi Anonim Şirketi (ESBAŞ) tarafından düzenlenen İtalyan İş Kültürü Günü'nde konuşan dört yönetici Türkiye'deki özellikle kriz yüzünden karşılaştıkları sorunları anlatmalarına karşın, Türkiye'den vazgeçemeyeceklerini de vurguladılar.

2003 İÇİN UMUTLUYUZ

Ariston ve Indesit markalarıyla üretim yapan Avrupa'nın en büyük beyaz eşya üreticilerinden Merloni Elettro'nun Türkiye Genel Müdürü Roberto Bruni, ‘‘Türkiye pazarında lider olmayı değil en ileri teknoloji ile en yenilikçi ve akıllı beyaz eşyaları tüketiciye sunmak istiyoruz’’ diye konuştu. Merloni için 2001 yılının ‘‘rekor yılı’’ olduğunu buna karşın Türkiye'deki kriz nedeniyle beyaz eşya talebinin yüzde 31 azalmış olmasının etkisiyle Doğu Avrupa'da pazarında kayıp yaşadıklarını belirten Bruni, 2002 yılını iyi bir yıl olarak gördüklerini kaydetti. Bruni, yeni ürünler için 6 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarını belirtti. Bruni, ‘‘Biz burada, Türkiye'de varız. Bu yıla ve özellikle 2003'e büyük umutlarla gitmekteyiz ve çok hızlı koşuyoruz, hızlı koşacağız’’ diye konuştu.

PİYASA DOYSA DA VARIZ

Türkiye'de 40 yıldır üretim yapan Türk Pirelli'nin Genel Müdürü Giuseppe Moggi ise, ürettikleri lastiklerin yüzde 30'unu iç piyasaya verdiklerini, yüzde 70'ini ise ihraç ettiklerini belirterek, trafikteki iki otomobilden birinin Pirelli markalı lastik kullandığını kaydetti. Lastik üretiminin yanı sıra enerji ve telekomünikasyon kablo üretimine de girdiklerini kaydeden Moggi, Türkiye'ye büyük inanç duyduklarını belirtti. Türkiye'ye 40 yılda 3 milyar dolara yakın yatırım yaptıklarını, gündemlerinde yeni yatırım bulunmadığını belirten Moggi, ‘‘Biz herkesten önce bayrağı kaldırdık ve ilerledik. Bundan sonra hizmet alanında var olmak istiyoruz’’ dedi.

Türkiye'de iç pazarda gelişme olmadığını, lastik üretiminin ihtiyacın iki katı olduğunu dile getiren Moggi, şöyle konuştu: ‘‘Piyasa mala doymuş. Avrupa'da daha çekici unsurları olan ülkeler var. Ama Türkiye'de olmaktan mutluyuz. Türkiye modernleşiyor, daha Avrupai bir yola girdi. Türkiye'de olmaktan mutluyuz ve iyi bir yerimiz var. Bu ülkeye inanıyoruz ve yerimizi geliştirmek istiyoruz’’ dedi.

HAZIR KARTA YOĞUNLAŞTIK

Aria Türkiye Stratejik Planlama Müdürü Andrea Peetti de, Aria'nın iki operatörün hizmet verdiği pazara girmesinin kolay olmadığını, hazır kartlar üzerine yoğunlaştıklarını söyledi. Kaliteyi hedeflediklerini, 1 yıl içinde 800 bin müşteriye sahip olduklarını anlatan Peetti, kapsama alanlarını genişlettiklerini ve çeşitli bölgelere iki bin baz istasyonu yerleştirdiklerini kaydetti. Peetti, müşteri sayısı olarak Turkcell'den sonra ikinci sırada oldukların, müşteri memnuniyetinin diğer operatörlere oranla daha yüksek olduğunu, tarifelerde de aynı durumun bulunduğunu kaydeden Peetti, ‘‘Türk pazarındaki varlığımızı teyit ediyoruz‘‘ dedi.

Fiat: Bu pazar terkedilemez

Fiat İnternational Genel Müdürü Maurizio Magnabosco, Koç Grubu ile ortaklık yaparak traktör üretimiyle girdikleri Türkiye'de 1962'den bu yana 500 bin traktör, 180 bin kamyon ve 1.9 milyon otomobil sattıklarını kaydetti. Bugüne kadar Türkiye'ye 600 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Magnabosco, ‘‘Bu ortaklıkla 8 bin kişiye istihdam sağladık. Bugün Türkiye'deki araçların yüzde 30'u Fiat-Tofaş üretimi’’ dedi.

Ekonomik krizden çektikleri sıkıntıya rağmen Türkiye'ye orta ve uzun vadede güvendiklerini dile getiren Magnabosco, ‘‘Sıkıntılara rağmen gelecekte de yatırım yapacağız. Bizim stratejimiz burada kalmaya ve yatırımlar yapmaya devam etmeye yönelik’’ diye konuştu. Fiat ile GM arasındaki evliliğin kesinlikle Türkiye'deki durumlarını etkilemeyeceğini ifade eden Magnabosco ‘‘Durum ne olursa olsun Türkiye pazarı terk edilemez’’ dedi.

Türkiye'de piyasaların aşırı değişken olmasından yakınan Magnabosco, bu nedenle yatırımlara yön vermekte zorlandıklarını söyledi. Geçen yıl ocak ayında 7 bin 800 araç satmalarına karşılık bu yıl sadece 500 araba sattıklarını ve bunların büyük çoğunluğunun da daha önceden firmalar tarafından siparişi verilen şirket araçları olduğunu kaydeden Magnabosco, ‘‘İlk 3 aydaki bu sıkıntılara rağmen canlanma belirtileri var. Bunlar devam ederse 2000 yılı rakamlarını yakalayabilir, üreticilerin öngördüğünden daha fazla satış yapabiliriz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!