Türkiye, ‘Irak pastası kaçmasın’ atağına geçti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, ‘Irak pastası kaçmasın’ atağına geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2003 01:54

Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle yapılan ‘‘Irak pastasını kaçırmayalım zirvesi’’nde, şu kararlar alındı: ‘‘Habur'dan sonra ikinci sınır kapısı açılacak, Musul ve Kerkük'te temsilcilik oluşturulacak, THY Bağdat'a sefere çıkacak.’’

Türkiye, Irak'ın yeniden yapılandırılmasında aktif rol almak için kolları sıvadı. Dışişleri Bakanlığı'nın girişimiyle kamu ve özel sektör kuruluşlarının katıldığı ‘‘Irak'ın Yeniden Yapılandırılması ve İmarı Sürecinde Türkiye'nin Konumu ve Ekonomik ve Etkinlik Olanaklarının Tespiti Toplantısı’’nda yeni Irak için ‘‘üç aşamalı’’ bir planın devreye sokulması kararlaştırıldı. Türkiye, Irak'la ilgili çalışmalarını şu üç aşamaya ayırdı:

Hemen yapılacaklar.

Geçici hükümetle yapılacaklar.

Uzun vadede yapılacaklar.

Devlet Konukevi'nde dün yapılan toplantıda kamu ve özel sektör kuruluşları arasında eşgüdümü sağlamak için bir ‘‘Eşgüder Büyükelçi’’de atandı. Bu göreve Ahmet Ökçün getirildi.

Türkiye, bir yandan orta ve uzun vadeli çalışmaları yürütürken, ‘‘hemen yapılacaklar’’ için harekete geçecek. Bu kapsamda öncelik insani amaçlı yardıma verilecek.

6.5 MİLYARLIK PASTA: Bunun dışında diğer gereksinimler de gözardı edilmeyecek. İnsani amaçlı yardımda 6.5 milyar dolarlık bir pastanın bulunduğu, Türkiye'nin Irak'a komşu olması ve Saddam Hüseyin dönemindeki tecrübelerinden dolayı bu pastadan büyük pay alabileceği belirtildi. İnsani yardım sevkiyatının Türkiye üzerinden yapılmasının özellikle Güneydoğu Anadolu'daki taşımacılığı ciddi şekilde canlandırıcağına da dikkat çekildi.

İKİNCİ KAPI GELİYOR: Bu çerçevede yine Saddam döneminde gündemde olan Habur'un 10 kilometre güneyinde bulunan ikinci sınır kapısının açılması da gündeme gelecek. Sınırın Irak tarafındaki bölümünün hemen hemen hazır olduğu, Türkiye'nin de yapacağı çalışmalarla ikinci kapının kısa sürede devreye girmesinin mümkün olduğu belirtildi.

MUSUL VE KERKÜK'E TEMSİLCİLİK: İkinci kapıyla birlikte hem Habur'un rahatlayacağı, hem de sınır ticaretinde ciddi boyutta artış olması bekleniyor. Türkiye ayrıca Kuzey Irak'taki Türkmenlerle daha yakın irtibatta olmak ve Türkmenlerin de ticaretten daha fazla pay sahibi olmasını sağlamak için Musul ve Kerkük'de birer temsilcilik açmayı da gündemine aldı.

BAĞDAT'A THY SEFERİ: Ayrıca Irak'la ulaşımı hızlı sağlamak için, gerekli koşullar sağlandıktan sonra THY'nin öncelikli olarak Bağdat'a seferler düzenlemesi de Irak eylem planına dahil edildi.

Irak'la ticaret hedefi 6 milyar dolara çıkıyor

Hükümet ‘‘uzun vade’’ de, Irak'la ticaret hacmini 1991'deki Körfez Savaşı'ndan önce olduğu gibi 5-6 milyar dolar, hatta daha fazlasına çıkarma hesapları yapıyor. Irak'ın yeniden yapılandırılmasında Türkiye'nin yapacaklarıyla ilgili Başbakanlık'ın kısa süre içinde bir kararname çıkarması da kararlaştırıldı.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Alev Kılıç, gerek devlet, gerekse özel sektör olarak Irak'ın yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak incelemelerin yapılması ve ortak bir çalışma belgesi düzenleme arzusunda olduklarını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!