Memura 75 milyon verdiler üstünü yeni yıla bıraktılar

Güncelleme Tarihi:

Memura 75 milyon verdiler üstünü yeni yıla bıraktılar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2002 01:59

Memura ayda 100 milyon liralık brüt iyileştirme zammından ekim, kasım ve aralık için brüt 75'er milyon ödenecek. Böylece her ay için net zam, 57 milyon olacak. Üç aydan kalan toplam brüt 75 milyon ise, 2003 Ocak ayında topluca verilecek. Buna göre, 293 milyon lira maaşlı en düşük derecedeki memurun eline, zamlı net 350 milyon geçecek.

Hükümet, memur maaşlarına brüt 100 milyon lira zammı kabul etti. Ancak bütçe dengelerinin korunabilmesi için ekim, kasım ve aralık aylarında, memur zammı, brüt 100 milyon lira yerine, brüt 75 milyon lira olarak uygulanacak.

Üç ay içinde zamlı olarak, her ay için brüt 100 milyon liradan, toplam 300 milyon lira alması gereken memurlar, toplam brüt 225 milyon lira alacaklar. Geriye kalan 75 milyon liralık fark ise 2003 yılının Ocak ayında ödenecek. Memur emeklileri, dul ve yetimleriyle birlikte sözleşmelilerin de yararlanacağı bu uygulamayla, memur maaşları, brüt 75 milyon liranın netine denk gelen 57 milyon lira artmış olacak. Ocak ayında ödenecek tutar da aynı şekilde net 57 milyon lira olacak. Bu uygulamayla en düşük memur maaşı olan net 293 milyon lira, net 350 milyon liraya yükselmiş oldu.

Memur maaşlarına, yeni yıl ile birlikte ayrıca zam yapılacak. Başbakan Bülent Ecevit, memur maaş zamları için yaptığı açıklamada, Bütçe Kanunu'na göre hükümetin isterse memurlara enflasyon farkı ödeyebileceği hükmünün yer aldığını hatırlatıp, yapılan zammın, bu fark yerine uygulanacağını belirtti. Böylelikle hükümet memur maaşlarına, bu yılın kalan üç ayı için verdiği ancak dört taksite böldüğü brüt 100 milyon liralık zammı, enflasyon farkı yerine vermiş oldu.

Başbakan Bülent Ecevit, koalisyon ortakları Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz ile yaklaşık iki aylık bir aradan sonra ilk kez dün memur maaş artışı için biraraya geldi. Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler, Masum Türker ve Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da katıldığı toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Memur maaşlarına yapılacak iyileştirme ile fındık taban fiyatının masaya yatırıldığı toplantıdan sonra Başbakan Ecevit, yanına sadece ilgili bakanlar ile sendika yöneticilerini alarak açıklama yaptı.

BÜTÇE ZEDELENMEYECEK

Ecevit, açıklamasında şunları söyledi:

‘‘Memurlara verebileceğimizin azamisini bütçe dengelerini bozmadan yerine getirmeye çalıştık. Bütçe kanununda hükümetin ödeyebileceği enflasyon farkı yerine tüm memurlarımıza aylık 100 milyon lira brüt ödeyeceğiz. Bunun 75 milyonunu Ekim, Kasım, Aralık aylarında, geri kalanını ise 2003 yılının ilk ayında ödeyeceğiz. Bu suretle bütçe dengelerini zedelemeden alt derecedeki memurlarımızın ücretlerinin iyileşmesinde önemli bir katkı sağlanmış olmaktadır. Bu çerçevede Bütçe Kanunu'nda hükümetin isterse ödeyebileceği enflasyon farkı yerine tüm memurlarımıza aylık 100'er milyon lira brüt ödeyeceğiz. Bu düzenlemelerden, memur emeklileri ve sözleşmelilerimiz de yararlanacaktır.’’

Ecevit, iyileştirme ile enflasyon farkı uygulamasının kalkıp kalkmadığı sorusu üzerine, ‘‘Hayır onunla ilgisi yok, onun yerine diyoruz. Enflasyon farkının yerine daha tatmin edici bir sonuç verilmiş oluyor’’ dedi.

Başbakanın ‘Uzlaşma’ olarak açıkladığı formül memur sendikalarını memnun etmedi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, iyileştirmenin Eylül'den itibaren geçerli olması konusundaki taleplerinin gözardı edildiğini belirtti.

2003 yılında yapılacak zam için ilk altı yüzde 20, ikinci altı yüzde 20 olmak üzere kümülatif yüzde 44 zam istediklerini belirten Akyıldız, 2003 zammının doğru verilere dayandırılarak çıkmasını istedi. Akyıldız, memurun beklentisinin gerçekleşmemesi nedeniyle kamu çalışanlarının öfkesinin dinmeyeceğini de sözlerine ekledi.

KESK Başkanı Sami Evren ise hükümetin formülünü kabullenmenin mümkün olmadığını ve konuyu yetkili organlarına götüreceklerini ifade etti.

MEMURA AB STANDARDI

Ayrıca dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, memurlarının sosyal haklarının Avrupa standartlarına taşınmasını öngören yasa tasarısı da imzaya açıldı. Buna göre babanın 3 gün olan doğum izni 5 güne, annenin i 9 haftalık doğum izni ise 4 aya çıkarılacak. Tasarı, memurluğa engel teşkil etmeyecek bir suçtan hüküm giyen memurların, yargılama sonuçlanıncaya kadar ücretsiz izinli sayılmalarını da öngörüyor.

Kavgalı liderleri memur barıştırdı

MHP'nin uyum yasalarını Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'nin koalisyon ortaklarını PKK'ya yataklık etmekle suçlaması nedeniyle araları gerginleşen koalisyon ortakları, yaklaşık iki ay sonra memur maaşları için dün biraraya geldiler.

Ortaklar, son uzun toplantılarını 3 Kasım'da seçim kararı aldıkları 16 Temmuz'da yapmışlardı. Liderler bu toplantıdan sonra, IMF'ye sunulan ek niyet mektubuna imza atmak için TBMM'de sadece 10 dakika için biraraya gelmişlerdi.

Fındıkta taban fiyat 1.6 milyon

Koalisyon ortağı parti liderleri dün iki bölüm halinde 3.5 saat süren zirvede fındık üreticilerinin beklediği taban fiyat rakamını da ele aldı. Toplantıdan sonra fındık fiyatları ile ilgili açıklama, Devlet Bakanı Masum Türker'den geldi veTürker, fındık üreticisine kilogram başına net 1 milyon 615 bin lira ödenmesinin kararlaştırıldığını ifade etti. Türker, ‘‘Üreticiye kilogram başına brüt 1 milyon 750 bin lira karşılığı olmak üzere net 1 milyon 615 bin lira ödenmesi kararlaştırıldı. Bununla ilgili 140 trilyon lira tutarındaki kaynak, bütçenin diğer ödeneklerinden yapılan aktarımlarla karşılandı’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!