AKP'yle TÜSİAD'ın ‘diyalog zirvesi’

Güncelleme Tarihi:

AKPyle TÜSİADın ‘diyalog zirvesi’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2003 01:46

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gündeme gelen ‘‘AKP-TÜSİAD diyalog zirvezi’’ dün İstanbul'da gerçekleşti. AKP'nin dört genel başkan yardımcısı TÜSİAD'a, ‘‘Yanlış anlamaya meydan vermeyin, diyalogdan yanayız’’ mesajı verdi.

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine AKP kurmayları Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyeleriyle dün sabah İstanbul'da biraraya geldi. AKP Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nazım Ekren, Dış İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Ar-Ge'den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Mali ve İdari İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dün sabah TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle Divan Oteli'nde kahvaltı yaptı.

3 saat süren kahvaltıya, TÜSİAD YİK Başkanlık Divanı Üyesi Zekeriya Yıldırım ve Yavuz Canevi ile TÜSİAD üyesi ve Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, Yönetim Kurulu üyeleri Şadi Gücüm, Mehmet Ali Babaoğlu, Genel Sekreter Haluk Tükel ile Ekonomik ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Oktay Varlıer de katıldı.

AKP-TÜSİAD buluşmasında, AKP'nin kurmayları TÜSİAD'a ‘‘Aksamaları olsa da ekonomik programa sahip çıkıyoruz’’ mesajını verirken, TÜSİAD yöneticileri, ‘‘İktidara geldiğinizde esen olumlu havayı devam ettirmeniz için uygulamalara geçmeniz gerekiyor’’ uyarısında bulundu. Kahvaltı boyunca iş dünyası ile diyalogdan yana olduklarını vurgulayan AKP Genel Başkan Yardımcıları, TÜSİAD Başkanı Özilhan'ın geçen hafta başındaki konuşmasına atıfta bulunarak, ‘‘Yanlış anlamalara meydan verecek davranışlar içine girilmemesinin iyi olacağına inanıyoruz. Diyalogdan yanayız. Aksamaları olsa da ekonomik programın ana omurgasına sahip çıkıyoruz’’ dediler.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Divan Üyesi Yavuz Canevi, görüşmenin bir iyi niyet toplantısı olduğunu ve karşılıklı olarak birbirlerine düşüncelerini aktardıklarını söyledi.

TOPLANTILAR SÜRECEK

AKP'nin ekonomiye, siyasete, Kıbrıs, Irak ve AB'ye ilişkin görüşlerini kendilerine aktarıldığını belirten Canevi, ‘‘Biz, bu tür diyalog toplantılarının devamlılık, süreklilik kazanması konusunda mutabakata vardık’’ dedi. Canevi, toplantıda TÜSİAD'ın dile getirdiği görüşlere ilişkin olarak da şunları söyledi: ‘IMF, Dünya Bankası ilişkileri, ekonomide tekrar sapmalara yol vermeden programın uygulanması, güven ortamının getirilmesi, reel faizlerin son zamanlarda biraz yükselmesinden duyduğumuz endişe gibi, seçimden sonra iyimserlik havasının geldiğini ama şimdi yavaş yavaş dağılır gibi olduğunu, bunu tekrar geri getirilmesinde yarar olduğunu, bunu yapabileceklerine inandığımızı söyledik. İhale kanunundaki son gelişmelerde piyasaya verilen yanlış mesajların tekrar düzelme eğiliminde olduğu konusunda bize bilgiler verdiler. Komisyonlarda bu konunun tekrar doğruyu bulacak şekilde çalışmaların yapıldığını ve kısa zamanda hem Avrupa standartlarına uygun, hem de Türkiye’nin gerçeklerine uygun bir ihale kanunu tasarısı üzerinde yeniden çalışmalara başlanacağını ifade ettiler. Bu, bizleri rahatlattı.''

Özilhan: Görüşlerimizi aktarmayı sürdüreceğiz

Toplantıda, ‘‘Tuncay Özilhan'ın hükümete yönelik eleştirilerinin ve Başbakan Abdullah Gül'le cep telefonuyla görüşmesinin gündeme gelip gelmediği’’ konusunda ise Canevi, şunları söyledi: ‘‘Başkan, bu konuyu açarak, ‘Zaman zaman böyle düşüncelerimizi aktaracağız, bunlar yanlış anlaşılmasın, bu tamamen iyi niyetimizden ve Türkiye'nin doğru yönetilmesine yönelik görüşlerdir. Onun için burada kişisel veya partisel alınganlık gösterilmesinin bir gereği yok. Önemli olan bu tür toplantılarda birbirimizi daha iyi anlamamız ve birbirimize yardımcı olmamızdır’ diye kendisi konuyu açtı. Onlar da gayet doğal karşıladı.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!