Merkez Bankası'na Irak sorusu

Güncelleme Tarihi:

Merkez Bankasına Irak sorusu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2002 02:00

Başbakan Bülent Ecevit, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısına brifing için katılan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'ye, ‘‘Irak'a müdahale olursa ne olur?’’ sorusunu yöneltti.

Bu soru, Ecevit'in Irak'a müdahalenin ekonomide yaratacığı sıkıntıdan kaygılı olduğunu ortaya koydu.

Başbakan Bülent Ecevit, Irak'a ABD'nin muhtemel müdahalesi durumunda, döviz kurlarının bugünkü düzeyde kalamayacağını, ekonominin ‘‘perişan olacağını’’ söyledi. Ecevit, bu konudaki kaygısını Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin dünkü Bakanlar Kurulu'na verdiği brifing sırasında dile getirdi.

Ecevit'in Irak'a müdahale konusundaki kaygısı ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile arasında tartışmaya da neden oldu. Tartışma Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti'nin ekonominde gelinen noktayı aktaran sözleri üzerine başladı. Ecevit bu aşamada Serdengeçti'ye şu soruyu yöneltti: ‘‘Tüm bunlar daha önce anlatıldı. Toplum da benimsedi. Ama Türkiye, duyarlı bir noktada. Hazine iç borçlanma faizini yüzde 75'e, dolar kurunu da 1 milyon 300 binde bağlamış gözüküyor. Yarın Irak'a bir müdahale olursa siz bu kuru tutabilecek misiniz? Bu gerçeği de görmek zorundayız.’’

ECEVİT, DERVİŞ'İ UYARDI

Derviş, Ecevit'in sorusunu Serdengeçti'nin yanıtlamasına fırsat kalmadan söz istedi. Derviş şöyle dedi: ‘‘Irak'a müdahaleyi sadece Türk basını pompalıyor. Batı'da Irak'a müdahale konusunda hiç beklenti ve haber yok. Türk basınında olduğu kadar Irak'a müdahale beklentisinden söz edilmiyor.’’

Ecevit, bunun üzerine Derviş'e ‘‘Siz Türkiye'yi dışardakilerin hassasiyetiyle ölçemezsiniz. Yarın ABD Irak'a girerse, bundan Irak'a kilometrelerce uzak olan Avrupa'daki pek çok ülke etkilenmeyecek. Ama biz perişan oluruz. Bu hassasiyeti de anlamamız gerekir’’ dedi.

Ecevit'in Derviş'e sözleri salonda soğuk bir havanın esmesine neden olurken, Serdengeçti hemen söz aldı ve şöyle dedi:

‘‘Sayın Başbakan doğru söylüyorsunuz. Böyle bir durum bizi çok büyük oranda etkiler. Ama Körfez Krizi'nde ilk müdahale sırasında, Türk ekonomisi en düzgün zamanındaydı. Bugün de dengeyi kontrol altında tutacak bir konumumuz var.’’ Serdengeçti'nin bu sözleriyle Irak’a müdahale halinde ekonominin ne olacağı konusundaki tartışma noktalandı.

Ecevit, dün akşam saatlerinde gündeminde olmayan bir basın açıklaması yaptı.

Irak'a yönelik olası askeri harekattan sözeden Başbakan Ecevit, ‘‘Bölgemizin savaş alanı değil, barış bölgesi olmasını istiyoruz. Ekonomiyi düzlüğe çıkarmak için gösterdiğimiz çabalara gölge düşmemesi için elimizden geleni yapacağız’’ dedi.

Irak tartışması nasıl yaşandı?

ECEVİT: Irak'a müdahale olursa dolar kurunu tutabilecek misiniz?

DERVİŞ: Irak konusunu Türk basını abartıyor, Batı'da sözü geçmiyor.

ECEVİT: Türkiye'yi dışardakinin hassasiyetiyle ölçemezsiniz.

SERDENGEÇTİ: Irak'a müdahale bizi çok etkiler. Ancak, dengeyi koruruz.

Neden haber vermedin?

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin Bakanlar Kurulu'ndaki brifingi sonrası, bazı bakanlar soru yöneltti. Ulaştırma Bakanı Oktay Vural ‘‘Madem ki döviz kuru, politik hedeflerin sonucu değil, dolar 1 milyon 700 bin liradan, 1 milyon 300 bin liraya nasıl geldi?’’ sorusunu yöneltti. Serdengeçti, bu soruya, ‘‘Bunların hepsi uygulanan politikaların sonucu. Bu uygulama bundan sonra da eksiksiz gerçekleşecek’’ yanıtını verdi.

Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu da Serdengeçti'ye biri bilgilendirme yöntemi, diğeri de enflasyon hedefi olmak üzere iki konudaki eleştirisini şöyle dile getirdi: ‘‘Son YPK toplantısını hiç kimseye haber vermeden ani olarak gerçekleştirdiniz. Bugün de yine hiç haber vermeden buraya brifing için geldiniz. Sizi dinleyip gidiyoruz. Keşke daha önceden haberimiz olsaydı da biz de hazırlıklı gelseydik. Enflasyon hedefine yüzde 35 diyorsunuz. Oysa İstanbul'daki şirketler enflasyon hedefini yüzde 55, finans sektörü ise yüzde 45 olarak açıkladı. Siz yüzde 35'in yanına yüzde 29 reel faiz koyuyorsunuz. Demek ki yılsonu hedefiniz yüzde 70.’’

Serdengeçti, ‘‘Söylediklerinize katılıyoruz. Biz de hedefleri tekrar gözden geçirmek zorunda olduğumuz biliyoruz’’ yanıtını verdi.

Enflasyonu düşmeyen tek ülke Türkiye

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, geçen yılsonu geçilmesi planlanan enflasyon hedeflemesine bu yıl ortasında geçeceklerini bildirdi. Serdengeçti, Türkiye'de enflasyonun kronik bir durum aldığını vurguladı ve şunları söyledi: ‘‘Son dönemlerde, AB, Asya, Güney Amerika'da enflasyonda son döemde büyük düşüşler yaşanıyor. Enflasyonu düşmeyen tek ülke Türkiye. Türkiye'yi bu kronik enflasyondan artık çıkarmak zorundayız. Geçmişte uygulanan politikalar geçmişte kaldı. Enflasyonda geriye dönük endeksleme alışkanlığını bırakmalıyız.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!