Döviz büfelerine 3 milyar $ zorunluluğu

Güncelleme Tarihi:

Döviz büfelerine 3 milyar $ zorunluluğu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2002 14:52

Döviz büfelerine bir yılda en az 3 milyon dolarlık döviz alımı yapma zorunluluğu getirildi. Ayrıca döviz büfelerinin minimum sermaye tuturları 250 milyar liraya çırakıldı.

Haberin Devamı

Hazine Müsteşarlığı, "yetkili müessese" olarak isimlendirilen döviz büfelerinin kuruluş ve çalışma esaslarını yeniden düzenledi. Konuyla ilgili Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, döviz büfeleri önceden olduğu gibi anonim şirket olarak kurulacaklar. Ancak ödenmiş sermayeleri en az 250 milyar lira olacak. Daha önce bu miktar 100 milyar lira seviyesinde bulunuyordu. Döviz büfelerinin daha önce 150 bin mark (76.7 bin Euro) olan Ziraat Bankası'na bloke etmeleri gereken para da 80 bin Euro olarak değiştirildi.

Halen faaliyette bulunan döviz büfeleri, bu yıl sonuna kadar sermayelerini 250 milyar liraya ve Ziraat Bankası'na bloke ettikleri paranın miktarını da 80 bin Euro'ya çıkaracaklar. Bu arada kurulacak her bir şube için sermayeye yapılması gereken ek de 100 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Döviz büfelerinin altın ve diğer kıymetli madenlerle ilgili faaliyetleri de kısıtlandı. Sadece Kıymetli Madenler Borsası'na üye olan döviz büfeleri ilgili yönetmelik ve mevzuat hükümleri kapsamında işlenmemiş kıymetli madenlerin ithalini ve söz konusu Borsa'da yapılan kıymetli madenlere ilişkin işlemleri yapabilecekler.

Döviz büfeleri daha önce altın ithalatının yanı sıra işlenmiş altın ihracatı da yapabiliyorlardı. Döviz büfelerine ilk kez yıllık en az 3 milyon dolarlık döviz alımı yapma zorunluluğu da getirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!