Birsen: Borsada son oyunun raporu SPK'da

Güncelleme Tarihi:

Birsen: Borsada son oyunun raporu SPKda
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2002 02:23

İMKB Başkanı Osman Birsen, Eczacıbaşı Yatırım ve İntema hisse senetlerindeki gelişmelerle ortaya çıkan spekülasyonun aracı kurumların müracaatı ile ortaya çıktığını ve kendilerinin incelemeleri tamamlayıp, sonuçları SPK'ya bildirdiklerini açıkladı.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Osman Birsen, Devrim Akyıl'ın borsa spekülatörü Bahadır Akyıl ve Mehmet Akdere'yi suçlayarak Eczacıbaşı Yatırım ve İntema hisse senetlerindeki spekülatif anlaşmaya yönelik açıklamalarından sonra gerekli incelemeleri yaparak sonuçlarını Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) aktardıklarını açıkladı.

Geçen hafta ortaya çıkan olayın, temerrüde düşen aracı üyelerin İMKB'ye yaptıkları şikayetle ortaya çıktığını belirten Birsen, ‘‘Bu tamamen bir dolandırıcılık suçu olarak ortaya çıktı. Aracı kurumlar da bize o suçlamayla müracaat etti. Biz de konuyla ilgili incelemeyi yaptık ve sonuçlarını SPK'ya aktardık’’ dedi.

NİHAİ SONUÇ SPK'DAN

İMKB Başkanı Osman Birsen, sonuçların SPK'nın incelemelerinden sonra açıklayacaklarını belirterek, ‘‘Bizim yaptığımız incelemelerin hiçbirinin sonucu açıklanmıyor. Çünkü nihai inceleme ve sonuç SPK'nın araştırmalarına dayalı. Bu konudaki yetkili kurumumuz SPK. Biz bütün verileri SPK'ya gönderiyoruz. Bu olay ile ilgili veriler de gönderildi ve SPK'nın incelemesi başladı’’ diye konuştu.

T+1 VE T+0

Osman Birsen, ‘‘Bizim takasımız iki gündür’’ diyerek, aracı üyelerin t+1 ve T+0 uygulamalarının kredilendirme müessesesini çalıştırmalarıyla oluşturduklarını belirterek, ‘‘Adına ne deniyorsa densin, T+1 veya T+0 ya da başka birşey bu bir kredilendirme müsesesesi olarak çalışıyor. Eğer kurum, işlemleri kredilendirmeyle yapmışsa, konu yasal bir zemine oturuyor gibi görünüyor. Bu tipteki uygulamaları, her hangi bir aracı üyenin, kendi kurumunun aleyhine kullanılacak şekilde yapmaması gerekir düşüncesindeyim’’ dedi.

Osman Birsen, ‘‘Buradaki ana konu aracı kurumların müşterisini tanıma ilkesi’’ ifadesiyle, aracı kurumların müşterilerini daha yakından tanıyarak hareketlerini izlemeleri gerektiğini belitti. Birsen, ‘‘Aracı kurum müşteriyi tanıdığı zaman, müşterinin yaptığı işlemleri hem kendi açısından hem de kurumsal yapı itibariyle, bunlar kadar sermaye piyasası ve borsa açılarından da değerlendirebilir. Bu unsurların üzerinde hassasiyet ile durulduğunda böyle sonuçların ortaya çıkma ihtimali olmaz’’ dedi.

Osman Birsen, mali işlemlerde her türlü dolandırıcılığın olabileceğini belirtti. Birsen, ‘‘Bu tip olayları borsa veya sistem ile ilişkilendirmemek lazım. Bu yanlış. Mali işlemlerin tümünde, her hangi bir noktada bankada veya başka bir yerde dolandırıcılık, sahtekarlık olabilir’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!