Krize başkaldırdık üretimi patlattık

Güncelleme Tarihi:

Krize başkaldırdık üretimi patlattık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2002 02:05

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep'in krize başkaldırdığını, bunun için de üretime yöneldiğini söyledi. Koçer, ‘‘Elektrik tüketimi müthiş arttı. İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Ürdün'den gelen taleple ihracat patladı. Yatırımlar başladı’’ dedi.

Gaziantep, ekonomik krize başkaldırdı. Kentte geçen ay üretimde kullanılan elektrik tüketimi rekor seviyeye ulaşırken, makina başta olmak üzere çeşitli sektörlerde ihracat artışı sağlandı.

Türkiye'nin 15 aydır krizi konuştuğunu kaydeden Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, ‘‘Bugüne kadar hep ilklere imza atan Gaziantep, yine aynı şeyi yapıp krize başkaldırdı. Krize rağmen 6 ayda 41 yatırımcı 60 milyon dolarlık yatırım için teşvik belgesi aldı’’ dedi. Aynı dönemde Adana'nın 7, Eskişehir'in 15, Balıkesir'in 12 yatırım teşvik belgesi aldığını hatırlatan Koçer, şunları söyledi:

‘‘Gaziantep, Nisan ayında 130 milyon kilovatsaat elektriği üretimde kullanarak, son yılların en yüksek elektrik tüketimini gerçekleştirmiştir. Makine imalat sektöründe ise İran, Suriye, Suudi Arabistan ve Ürdün'den gelen siparişlerle ihracat patlaması yaşanmaktadır. Türkiye'nin değişik bölgelerindeki atıl organize sanayi bölgeleri tartışılırken, biz talep üzerine 12 milyon metrekarelik 3'üncü organize sanayi bölgemize ek olarak, 12 milyon metrekarelik 4'üncü organize sanayi bölgemizi yatırıma açıyoruz. Fuarlar düzenliyoruz.’’

Tarihin en büyük ekonomik krizini atlatma mücadelesi veren, AB'ye adaylık sürecinde en kritik döneme giren Türkiye'nin artık ağlayıp, sızlama lüksünün olmadığını vurgulayan Koçer, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Bu dönemde gündeme gelen erken seçim tartışmalarını da bu bağlamda en büyük lüks olarak görüyoruz. Olası bir erken seçim, nekahet dönemindeki Türkiye ekonomisini yeniden bilinmezliğe, istikrarsızlığa, yatağa düşürür. Türkiye'de erken seçim demek, işsiz kalan milyonlara yeni işsizlerin eklenmesi demektir. Türkiye'yi yöneten ve yönetmeye talip olanların, yarattıkları bu krizin yaralarını sarmaya çalışan ekonomiyi, kişisel çıkar ve siyasi beklentileri için bir erken seçim macerasına sürüklememesi gerekir. Artık, bin bir güçlükle yeniden ayağa kaldırdığımız üretim şevkimizi kırmamalarını ve 15 aydır uzaktan seyrettikleri sorunlarımıza yenilerini eklememelerini istiyoruz.’’

1 milyar dolara yakın ihracat var

Gaziantep'te 500'e yakın fabrika faaliyet gösteriyor. Buralarda 100 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Yıllık 1 milyar dolara yakın ihracat yapan kentte, 5 bine yakın küçük ve orta ölçekli işletme, 3 bin halı tezgahı bulunuyor. Makarna ihracatının yüzde 60'ı, mercimeğin yüzde 70'i, makina halısının yüzde 80'i, Antep Fıstığı üretim ve işlenmesinin yüzde 95'i, trikotaj örgü imalatının yüzde 50'si, un ve irmiğin yüzde 60'ı bu kentte karşılanıyor. 15 fabrika Türkiye'nin çuval üretiminin yüzde 60'nı sağlıyor. Avrupa'dan, Uzakdoğu'ya, Afrika'dan Amerika'ya yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!