Türkiye rekabette 69. sıraya düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye rekabette 69. sıraya düştü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2002 16:57

Dünya ekonomilerinin, rekabet gücü açısından incelendiği geleneksel araştırmada, ABD birinci sırada yer aldı. Küresel Rekabet Raporu'nda, geçen yıl 54. sırada bulunan Türkiye, bu yıl 69. sıraya geriledi.

Haberin Devamı

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan 2002-2003 Küresel Rekabet Raporu'na göre, ABD, teknoloji bağlantılı ekonomik performans ve risk alan girişimcilik sayesinde dünyanın en rekabetçi ekonomisi unvanını aldı.

Geçen yılın birincisi Finlandiya ikinci sıraya inerken, bu ülkeyi Tayvan, Singapur ve İsveç takip etti. İngiltere 12. sıradan 11. sıraya yükselirken, Japonya da 21. sıradan 13. sıraya çıktı.
 Â
Almanya 14, İspanya 22, Fransa 30, İtalya ise 39. sırada yer aldılar. Listenin en son sırasında ise Haiti yer aldı.

80 ülke ekonomisinin rekabet gücüne göre sıralandığı raporda, küresel ekonomide kısa dönemde bir toparlanma görüleceği, ancak Avrupa, Japonya ve ABD'deki büyüme dinamiklerindeki temel farklılıkların devam ettiği vurgulandı.
   Â
TÃœRKÄ°YE'NÄ°N SIRASI
 
Küresel Rekabet Raporu'nda, geçen yıl 54. sırada bulunan Türkiye, bu yıl 69. sıraya geriledi. Raporda, Arjantin ve Türkiye'nin, benzer ekonomik sorunlar nedeniyle sıralarını kaybettiklerini belirtilirken, geçen yıl 49. sırada bulunan Arjantin, en son sıralamada 63. sıraya geriledi.
  Â
Mikro ekonomik rekabet sıralamasında ise ABD birinci olurken, ABD'yi Finlandiya, İngiltere, Almanya ve İsviçre takip etti.

Haberin Devamı

Mikro ekonomik sıralamada, geçen yıl 35. sırada olan Türkiye, bu yıl 54. sıraya indi. Bu sıralamada Arjantin ise 54. sıradan 65. sıraya geriledi. Türkiye, mikro ekonomik (şirket ve kurumsal bazda rekabet) alanında, Meksika'nın önünde yer aldı.

Rekabet raporunda, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, incelenen dönem içinde mikro ve makro ekonomik düzeyde ekonomik performansları, ekonomideki canlılık düzeyleri gibi unsurlar yer alıyor.
                                                       Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!