Euro Avrupa'da otomobil fiyatlarını dengeleyemedi

Güncelleme Tarihi:

Euro Avrupada otomobil fiyatlarını dengeleyemedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2002 01:47

Avrupa ülkeleri arasında, Euro sınırları içinde veya dışında otomobillerin vergi öncesi fiyatlarında farklılıklar sürüyor. Avrupa otomobil fiyatları bülteninde verilen bilgiye göre, vergi öncesi fiyatları ülkelerin yerel pazar değişiklikleri ve bazı özel farklılıklar bazından ayarlanmış olmasına rağmen, halen bazı ülkeler arasında fiyat farklılıkları var.

OSD bülteninde yer alan habere göre, Almanya'da otomobil fiyatları, Euro bölgesi vergi oranları ortalamasına göre yüzde 10 üzerinde iken, Yunanistan'da ise ortalamanın yüzde 15 altında bulunuyor. Vergi öncesi fiyat endeksi verilerine göre, Euro'nun ülkeler arası fiyat ayarlamasında etkili olmadığı, üreticilerin vergilerin yüksek olduğu ülkelerde düşük fiyat uygulamasına karşı direnç gösterdikleri veya tersi durumun söz konusu olduğu belirtiliyor.

Ülkeler arası fiyat uyumu konusundaki girişimlerin, üretici firmalar tarafından yapıldığı belirtiliyor. Euro bölgesindeki otomobil üreticileri otomobil fiyatlarını ortak bir taban fiyat üzerinden belirliyorlar. Ancak ülkeler arası vergi farklılıkları sebebiyle otomobilin satış fiyatı ülkelere göre değişiyor.

TÜRKİYE'DE DURUM

Gümrük Birliği içinde yer alan Türkiye'de de vergi öncesi otomobil fiyatları, bazı modellerde Avrupa'nın altında bulunuyor. Ancak, yüksek vergi oranları nedeniyle otomobil fiyatlarının, Avrupa'nın üstüne çıktığı görülüyor.

Eurocarprice.com endeksi, Euro bölgesindeki ülkelerin ağırlıklı ortalama otomobil fiyatlarına göre belirleniyor. Bu ülkeler içinde İsviçre ve İngiltere'nin vergi öncesi otomobil fiyatları en yüksek seviyede bulunurken, Almanya ve Avusturya ise ortalamanın üzerinde seyrediyor. En düşük fiyatlar ise Doğu Avrupa'da İspanya ve Yunanistan'da bulunuyor. Bazı ülkeler, otomobil fiyatlarını AB ülkeleri ortalamalarına yaklaştırırken, Almanya, Yunanistan, Portekiz ve İsviçre gibi ülkelerin ise ortalamadan uzaklaştırıdğı belirtiliyor. Eurocarprice.com endeksi verilerine göre, son aylarda fiyat artışları ortalama olarak yüzde 2.5 seviyesinde gerçekleşti. Son 12 ayda fiyattaki en büyük artış ise yüzde 4 ile Yunanistan ve Fransa'da gerçekleşti.

Saab’ın 9-3 devrimi

GELENEKSEL tasarım çizgilerini uzun yıllardır koruyan Saab, 9-3 modelini yeniledi 1970'li yıllardan bu yana orta sınıfta liftback karoseri tercih eden Saab, ilk kez bir Sedan karoser üreterek devrim yaptı.

Yeni Saab 9-3 Sport Sedan, Saab'ın yeni ürün geliştirme programının ilk ürünü. Saab'ın kompakt Sport Sedan segmentindeki ilk temsilcisi 9-3, coupe'ye benzer silueti, kısa ön ve arka tamponları ile dikkat çekiyor. 9-3'ün tasarımı, otomobil duruyorken bile hareket halinde hissi veriyor. Camların şekli ve otomobilin profili, ön ızgara ile birleşik ön farlar ile uyum içerisinde. Yumuşatılmış arka kısım ve tamponun altında kalan bagaj kapağı ve tampona kadar uzanan bagaj çizgisi, Saab'ın tasarımda geleneksel çizgilerini bıraktığını açıkça gösteriyor.

Otomobilin aerodinamik tasarımı, 0.28'lik sürtünme katsayısıyla birleştiğinde, arka akslara düşük kaldırma gücü vererek, yüksek hızda stabiliteyi ve fren gücünü artırıyor. Dikkatli hava akış yönetimi, arka camlar ve farlar üzerinde yol kirlerinin birikmesine engel olarak sürücüye yardım ediyor. Bir önceki 9-3 ile karşılaştırıldığında, yeni 9-3 özellikle de arka koltuklarda oturan yolcular için, daha geniş bir iç mekan sunuyor. Ön ve arka genişlik 55 mm ve dingil mesafesi de 71 mm. uzatılmış.

Saab 9-3 Sport Sedan modelinde tamamen alüminyumdan üretilmiş motorlar kullanılmış. 2.0 litre turbo motorlar 150 beygirden, 210 beygire kadar uzanıyor. Ayrıca 125 beygirlik 2.2 litre turbo dizel motor seçeneği de sunuluyor. Otomobilde beş ve altı ileri manuel şanzıman seçeneğinin yanı sıra beş ileri otomatik şanzımanda Saab Sentronic sistemi ile direksiyondan vites değiştirme imkanı da sunuluyor

Nissan Primera'ya tasarım ödülü

SON 10 yıldır düzenlenen ve dizayn kalitesi alanında verilen ‘‘Red Dot’’ ödülünü 1479 aday ürün arasından Yeni Nissan Primera kazandı. Red Dot Dizayn ödülü, Almanya'daki Design Zentrom Nordrhein-Westfalen tarafından veriliyor. Aynı ödüle Nissan daha önce 1993 yılında Micra, 1999 yılında Almera ve 2001 yılında Almera Tino ile kazanmıştı. Nissan Primera, Nissan'ın Almanya Mühin'teki dizayn merkezinde tasarlandı. Araç dizayn edilirken farklı müşteri beklentileri göz önünde bulunduruldu. Tasarımda yola çıkılan nokta; geniş ve fonksiyonel iç mekan ile farklı ve geleceğin çizgilerini taşıyan modern dış yapının uyumlu bir biçimde birleştirilmesi oldu. Yeni Nissan Primera eylül ayında, Türk otomobilseverlerin beğenisine sunulacak.

Bozuk yolda hasar gören lastiğe Goodyear güvencesi

GOODYEAR, başlattığı ‘‘Kapsamlı Lastik Güvencesi’’ uygulamasıyla, yoldan kaynaklanan hasara maruz kalmış tüm Goodyear Eagle F1, Eagle NCT5, Eagle Ventura, Eagle Vector ve Eagle Ultra Grip lastikleri yenisiyle değiştiriyor. Bu güvenceden yararlanmak için, lastiklerin normal yolda giderken çivi, cam parçası ve çukurlardan etkilenerek tamiri mümkün olmayan şekilde yırtılması ve zedelenmesi gerekiyor. Eğer lastiğin diş derinliğinin yüzde 25'i aşınmamışsa, yani lastiğin diş derinliği 6 mm'den fazla ise lastik hiçbir ücret talep edilmeden yenisiyle değiştiriliyor.

Eğer hasar, lastik ömrünün yüzde 25'i tamamlandıktan sonra meydana geldiyse, hasarlı lastik geri alınıyor. Yeni bir lastik alındığında, diş derinliği oranına göre indirim uygulanıyor.

Fiat Marea makyajlandı

2002 yılının başında Avrupa'da makyajlanan Fiat Marea, Türkiye'de de yeni görünümüyle satışa sunuldu. Marea'nın ön kısmında yeni Fiat logosu panjurun görünümünü farklılaştırmış. Logo ve panjur dışında ön kısımda otomobilin genel hatlarını etkileyecek bir değişiklik yapılmamış. Yan kısımda da çok büyük farklılık bulunmuyor. Sadece ön çamurluktaki yan sinyal beyaz renkli kullanılmış.

Marea'da göze çarpan en büyük değişiklik arka kısmında gerçekleşmiş. daha önce oval olan stop lambaları ve buna göre tasarlanan bagaj kapağı değiştirilmiş. Stop grubu üçgen şekilde tasarlanırken, bagaj kapağı eski modele göre sade ve düz bir görünüme kavuşmuş.

Satışa sunulan makyajlı Marea'da 1.6 16V motor bulunuyor. Daha önceki donanımların yerini de Liberty ve Exclusive adlı iki farklı donanım paketi almış. Marea'nın iç mekanında da bazı değişiklikler yapılmış. Genel hatlarını koruyan kokpitte, orta konsolun üst kısmında bulunan müzik sistemi yenilenmiş. Küllük ve viites topuzu değişmiş.

SOL ŞERİT

TOTALFina Elf Grubu'nun Türkiye'de faaliyet gösteren iki petrol şirketi Total Oil Türkiye ve Elf Selyak resmi olarak birleşti. Geçtiğimiz günlerde, Elf Selyak'taki Oyak Grubu ve iştiraki Mais'e ait yüzde 32 oranındaki hisseyi satın alan TotalFinaElf, şirketin yüzde 100 sahibi olmuştu. Total Oil Türkiye adıyla faaliyet gösterecek yeni şirket, 500 istasyonluk dağıtım ağı ve yüzde 8'lik pazar payı ile Türkiye akaryakıt ve madeni yağ pazarının önde gelen isimlerinden biri haline gelecek.

BİRMOT, ilk yaşını kutladı. Koç Holding'e bağlı olarak otomotiv sektöründe hizmet veren 11 şirketin bir araya gelmesiyle oluşturulan Birmot, 2 Temmuz 2001 tarihinde faaliyetine başlamıştı. Birmot, Tofaş-Fiat, Otoyol-Iveco ve Alfa Romeo araçlarının satış, servis, yedekparça ve aksesuvar hizmetlerini yürütüyor.

DUNLOP, Goodyear Lastikleri tarafından Türkiye'de satışa sunuldu. Dunlop, her sınıf otomobilin yanı sıra 4x4 araçlar, her çeşit ticari araç, tarımda kullanılan araçlar ve iş makinaları dahil çok geniş bir ürün yelpazesinde lastik üretiyor. Üç kıtada 16 merkezde üretim yapan Dunlop, Audi, BMW, Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Peugeot, Porsche, Renault, Rover, Toyota ve Volkswagen gibi otomobil üreticilerine lastik sağlıyor.

CMS Grubu, Renault Clio Cup Şampiyonası'na sponsor oldu. Özel üretim teknikleri ve boyanın kullanıldığı CMS 211 jantları, Renault Mais ve Performans Organizasyon tarafından düzenlenen Clio Cup Şampiyonası'nda yarışacak 20 adet Renault RS 2000 Clio otomobillerde kullanılacak. CMS, bu organizasyon çerçevesinde toplam 120 adet özel jant hazırladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!