Gül: Enerji fiyatları düÅŸecek

Güncelleme Tarihi:

Gül: Enerji fiyatları düşecek
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 16, 2003 11:47

Daha önce yapılan anlaşmalar nedeniyle fiyatların yüksek kaldığını belirten Başbakan Gül, yüksek enerji fiyatlarının düşürülmesi için adımlar atıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

ASO toplantısında bir konuşma yapan Başbakan Abdullah Gül, piyasaların kendine verdikleri avansın farkında olduklarını belirterek "Güven esasını kurarak faizlerin düşeceğine inanıyoruz. Enflasyon bu kadar düşerken reel faizlerin yüksek olmasının nedeni ülkenin risk priminin yükseklikliğidir" dedi.

Başbakan Abdullah Gül, Türkiye'nin bu kadar borçla bir yere gidemeyeceğini vurguladı.
Birbuçuk aylık vakit isteyen Gül, sistemdeki sorunların çözümü için kamu reformunu gerçekleştireceklerini söyledi. Gül, kamu reformu için bir komite kurulduğunu hatırlatarak çalışmanın bir ay içinde meclise geleceğinin altını çizdi.

Yerel yönetimler kanunun da bu ay sonuna kadar hazırlanacağına dikkat çeken Gül, pazar günü TOBB ile toplantı yapacaklarını ve sorunları yine ele alacaklarını belirtti.

ENERJİ FİYATLARI DÜŞECEK

Yüksek enerji fiyatlarının düşürülmesi için adımlar atıldığını açıklayan Gül, daha önce yapılan anlaÅŸmalar nedeniyle fiyatların yüksek kaldığını kaydetti.Â

Gül, "Daha ucuz doğalgaz almak için görüşmeler devam ediyor. Öte yandan enerji maliyetlerini aşağı çekerek enerji fiyatlarını indireceğiz. Devletin gelirlerinden fedakarlık yaparak fiyatları aşağı çekmeyeceğiz." dedi.

Gül, şunları söyledi: "Elektrik fiyatları, gerçekten çok yüksek. Enerji Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışma başlattı, ben de Başbakanlık'ta... Özel bir komite kurduk. (Türkiye'de enerji fiyatları niçin pahalıdır?) diye araştırma yaptırdım.

Haberin Devamı

Geçmişte öyle projelerle bağlandık ki, öyle taahhütlerin altına girdik ki, bunlar gerçekten ne yaparsak yapalım enerji fiyatlarını yüksek tutuyor. Bunların bazılarını iptal edeceğiz. Bunların tazminatlarını ödemeyi bile göze aldık.''

Başbakan Gül, yap-işlet-devret (YİD) projesiyle ilgili çok pahalı sözleşmeler yapıldığını, bu projeyle yapılan santrallerden 5'iyle ilgili görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ''Bunlar çok çok paralar kazanmışlardır ve fiyatlarda indirim yapmak zorundadırlar'' dedi.
      Â
Elektrik fiyatlarının düşürülmesi için en önemli noktalardan birisinin de kayıp ve kaçakların önlenmesi olduğunu vurgulayan Başbakan Gül, '' Bu, devletin ya da kamunun etkin olmadığını gösteriyor. Öyle illerimiz var ki, elektrik faturalarının yüzde 70'i ödenmemektedir. Ranzalar tavana asılıp büyük yerler ısıtılmaktadır. Buböyle gelmiştir, ancak böyle devam etmeyecektir'' diye konuştu.

Haberin Devamı

"KAYNAKSIZ HARCAMA YOK"

Gül, kaynak bulmadan kesinlikle harcama yapmayacaklarını ve yüzde 6.5'luk faiz dışı fazlayı gerçekleştireceklerini ifade etti.

''Vergi konusunda hiçbir şey yapmadan köklü bir vergi reformuyla gelmek isterdik'' diyen Başbakan Gül, şöyle devam etti:

''Biz, yolsuzluk yapanı; parasını, vergisini ödemesi gerekirken sahtekarlık yoluyla ödemeyeni affediyor deÄŸiliz. Bunları acil eylem planının içine koyduk. Onun için, süratli bir ÅŸekilde getirdik ve meclisin gündemine aldık.Â

Vergiler ne kadar yüksekse, o ülke batar. Bunu İbn-i Haldun söylemiş. Biz vergileri düşüreceğiz. Şunun için düşüreceğiz: Kaynakları devlet kullanırsa, daha az etkin şekilde kullanıyor. Eğer özel sektör kullanırsa, siz kullanırsanız, daha çok etkin kullanıyorsunuz. Kaynakları biz devlet olarak kullanamayacağız, sizler vasıtasıyla kullanacağız. Onun için de vergileri indirmek bizim hedefimizdir. Türkiye'nin büyük bir vergi rezervi olsa, bugün vergi oranlarını düşürürüz.''
 Â
Yatırımların teşvikinin 1 yıl süreyle uzatılması kararı aldıklarını bildiren Gül, AB ile ilgili TBMM'de bulunan ikinci reform paketinin de bugünlerde çıkacağını söyledi.

"YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Gül, rekabet edebilmek ve maliyetleri düşürebilmek için kamu kesiminde etkinliği artırmaları gerektiğini söyledi. Kamu sektöründe yolsuzluklarla mücadele edeceklerini belirten Gül, ''Bizim bilgimiz dahilinde böyle bir şey yoktur. Varsa açıkça söyleyin. Açıkça veya gizli şekilde ihbar edin. Varsa herhangi bir görüşme talebi söyleyin, bize bildirin. Kesinlikle acımasızca üstüne gideriz'' diye konuştu.
  Â
BaÅŸbakan Gül, etkin ve verimli olmayan çalışmanın da yolsuzluk olduÄŸunu belirterek, ''Kanunen bunlara (sen suçlusun) diyemezsiniz ama bu da bal gibi yolsuzluktur'' görüşünü dile getirdi.Â

İş Yasası ile ilgili iyi gelişmeler olduğunu, 2821 ve 2822 sayılı yasalara ilişkin ortak çalışmalar bulunduğunu anımsatan Gül, işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelerin devam ettiğini ve 15 Şubat'a kadar bir karar verileceğini bildirdi.
  Â
Gül, Sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması ile ilgili çalışmaların başlatıldığını ifade etti.

YÜZDE 6.5 FAİZ DIŞI FAZLA GERÇEKLEŞECEK

Yüzde 6.5'luk faiz dışı fazlayı gerçekleşrireceklerinin altını çizen Gül, en büyük tasarrufun faizleri düşürerek yapacaklarını belirtti. Gül, bunu gerçekleştirince Türkiye'nin risk pirimi ineceğini söyledi.

"ARÄ°TMETÄ°K ÇOÄžUNLUÄžUMUZA GÃœVENMEYECEĞİZ" Â

Başbakan Gül, kendisinden önce yapılan konuşmalardan, bakan arkadaşlarıyla birlikte faydalandıklarını söyledi. "Bizim aritmetik çoğunluğumuz var. Ama bu aritmetik çoğunluğa güvenerek Türkiye'yi idare etmeyeceğiz. Meclis içi muhalefet, meclis dışı muhalefet ama özellikle de sivil toplum örgütleriyle beraber olacağız'' dediğini ifade eden Gül, hiçbir komplekslerinin olmadığını, bütün sivil toplum örgütleriyle beraber olmaktan, onların katkılarından faydalanmaktan, Türkiye'yi beraber idare etmekten güç alacaklarını kaydetti.

Gül, ''Gerektiğinde yetkimizi devrederiz. Gerektiğinde her türlü istişarede bulunuruz. Ama sorumluluğu tabii ki üstümüzde taşırız'' dedi.

Haberin Devamı
Ä°KTÄ°DARDA OLMAMIZ ÅžANS

Başbakan Gül, Türkiye'de 3 Kasım ile birlikte yeni bir dönem başladığına inandığını ifade ederek, kendilerinin iş başında bulunduğubu dönemin Türkiye için şans olduğunu söyledi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!