Bıçak sırtındayız güvene dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Bıçak sırtındayız güvene dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2003 02:00

Tepe Grubu Murahhas Azası Ali Kantur, ‘‘Hálá bıçak sırtındayız. Böyle bir ortamda uygulanan programdan en küçük sapmaya tahammül olmadığına dikkat etmek gerekiyor. Hep birlikte buna özen gösterelim’’ dedi.

TEPE Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, programın uygulanmasında olabilecek küçük bir sapma ya da yaratılabilecek küçük bir tereddütün, bıçak sırtında yürütülen ekonomi ve ekonominin oturduğu güven zeminini sarsacağını söyledi. Kantur, gerek iş adamlarının, gerekse hükümet üyelerinin buna azami özeni göstermesi gerektiğini vurguladı. 2003 yılına da temkinli ama iyimser bakan Alu Kantur, ‘‘Irak operasyonu nedeniyle beklenmedik bir gelişme olmazsa, 2003 enflasyonunun yüzde 20'lerde seyredeceğini umuyorum, hatta yüzde 20'nin altına bile düşebilir’’ dedi.

Yeni hükümetin en büyük özelliğinin, gelişmiş demokratik ülkelerdeki gibi tek partili bir iktidar olduğuna işaret eden Ali Kantur, bu duruma piyasaların olumlu tepki verdiğini hatırlattı.

TAAHHÜTLERDEN KAÇILAMAZ

2003 yılında ekonomideki iyileşme sürecinin devam edeceğini tahmin eden Ali Kantur, ‘‘Hükümetin gerek IMF Programlarına ve taahhütlerine uygun bir şekilde, çalışmalarına devam edeceğini umuyoruz. Bunlardan kaçmak mümkün değil. Zaten hükümet de bunu taahhüt ettiğini gösteriyor’’ diye konuştu. Kantur, şöyle devam etti:

‘‘Hükümetin yatırımlardaki yaklaşımının ekonomik yönden akılcı ve ölçülebilir olması, kanunların çıkarılması ve uygulanmasında şeffaflık ve iyi niyet ölçülerine uyulması ve bugüne kadar özellikle sivil toplum örgütleriyle sürdürülen diyaloğun devam etmesi çok önemli. Bu noktalarda olabilecek küçük bir sapma ya da yaratılabilecek küçük bir tereddüt, bıçak sırtında yürütülmekte olan ekonomi ve ekonominin oturduğu güven zeminini sarsmaya yetecektir.’’

PİYASALAR AÇILIYOR AMA...

2003 yılında krizin etkilerinin devam ettiğini belirten Ali Kantur, ‘‘Özellikle bunu perakende sektöründe hissediyoruz’’ diyerek, şunları söyledi:

‘‘Krizle birlikte daha da artan istihdam sorunu henüz çözülebilmiş değil, orta sınıfın alım gücü iyice azaldı, piyasalarda hafif bir açılma olmasına rağmen bunun aniden değişmesini ve bir canlanma olmasını beklemek çok gerçekçi olmaz. 2003'de bir tehdit de hepimizin bildiği gibi Irak'da neler olacağı. Körfez Krizi, Suudi Arabistan'ın merkez olduğu bir krizdi, bu sefer Türkiye biraz daha merkezde yer alıyor. Bunun etkileri olacak tabii ki, öncelikle devlet harcamaları azalacak, psikolojik olarak güven ortamının olmaması nedeniyle piyasalar etkilenecek. Biz de bunları dikkate almaya çalışıyoruz.’’

Tepe, 2002'yi büyüyerek geçirdi

2002 yılını krize rağmen büyüyerek geçirdiklerini belirten Ali Kantur, inşaat faaliyetleri hariç, yılı 500 milyon dolar ciroyla tamamladıklarını bildirdi. 2002 başında İstanbul'un en büyük alışveriş merkezi Tepe Nautilus'u açtıklarını hatırlatan Kantur, Konya'daki alışveriş merkezinin bu yıl hizmete sokacaklarını söyledi. Kantur, ‘‘Yeni yılda ilk olarak Konya'daki alışveriş merkezini açacağız. Sonra da İzmir'de yeni bir alışveriş merkezinin inşaatına başlayacağız’’ dedi. Bu yıl yeni Tepe Home mağazalarının açılacağını belirten Kantur, mobilyada geçen yıl üretim kapasitelerini iki katına çıkarmalarına rağmen talebi karşılayamadıklarını, yeni bir üretim hattı daha açmayı planladıklarını söyledi.

Üniversite holdingi

TEPE Grubu şirketlerinin sermayesinin tamamı, Türkiye'nin ilk özel üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi'ne ait Bilkent Holding'in. Holding'e ait tüm kuruluşlar yarattıkları kaynakları Bilkent Üniversitesi'ne aktarıyor.

YARIN: ALARKO HOLDİNG
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!