Efes, Urallar'da 50 milyon dolara fabrika alıyor

Güncelleme Tarihi:

Efes, Urallarda 50 milyon dolara  fabrika alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2003 01:59

Rusya'da genişleme adımları atan Efes Grubu, şimdi de Urallar'daki Amstar Bira Fabrikası'nı almak üzere ön anlaşma imzaladı. Efes, bu fabrika için kesin sözleşmeye imza atınca, 50 milyon dolarlık bir operasyon gerçekleştirecek.

ANADOLU Grubu, dünyanın 5'inci büyük bira pazarındaki konumunu güçlendiriyor. Anadolu Grubu, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş, iştirakleri aracılığıyla Rusya'da yeni bir bira fabrikası alıyor. Anadolu Efes iştiraklerinden Hollanda'da kurulu Efes Breweries International B.V'nin Rusya'daki şirketi Moscow Efes Brewery (Moskova Efes Biracılık), Urallar'daki Amstar Bira Fabrikası'nı satın almak üzere bir ön anlaşma imzaladı.

Bu fabrikayla Rusya'daki alkolsüz bira pazarında sözsahibi olmak isteyen Anadolu Grubu, aynı zamanda bu ülkedeki konumunu da 6'ıncılıktan 3'üncülüğe taşımayı hedefliyor. Rusya'daki Amstar Bira Fabrikası'nın satın alınmasının 50 milyon doların üzerinde bir operasyon olacağı tahmin ediliyor.

Böylece Anadolu Grubu, Rusya'daki üçüncü bira fabrikasına sahip olarak bu ülkedeki toplam üretim kapasitesini 5 milyon hektolitrenin üzerine taşıyacak.

Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş, fabrikanın satın alınmasına ilişkin imzalanan ön anlaşma konusunda İMKB ve New York Borsası'na bir açıklama gönderdi. Açıklamada, Rusya'daki fabrikanın kısmen hisse alımı kısmen de hisse değişimi ile satın alınacağı belirtildi.

Yıllık 1.2 milyon hektolitre bira üretim kapasitesine sahip olan Amstar, yerel premium segmentinde bulunan ‘‘Sokol’’ markasını üretip pazarlıyor. Sokol, aynı zamanda hızla büyüyen alkolsüz bira segmentinde de lider konumda bulunuyor. Amstar'ın üretip pazarladığı diğer önemli marka ise Beliy Medved.

Moskova Efes Biracılık ise Rusya'nın en büyük 6'ıncı bira şirketi konumunda ve halen Rusya bira pazarında yüzde 4 pazar payına sahip. Moskova Efes Biracılık'ın ürettiği Efes ve Stary Melnik markaları, Rusya bira pazarının sırasıyla lisanslı premium ve yerel premium segmentlerinde lider konumda yer alıyor.

5.2 MİLYON HEKTOLİTRE

2002 yılının Aralık ayında, önde gelen Alman markası Warsteiner Premium Verum'un lisanslı üretimine de başlayan Moskova Efes Biracılık, yıllık bira üretim kapasitesini 3 milyon hektolitre seviyesinden 4 milyon hektolitre seviyesine çıkaracak olan Rostov'daki 2. fabrikasını, bu yılın ikinci çeyreğinin başında faaliyete geçirecek. Amstar'ın gruba katılması halinde de Moskova Efes Biracılık'ın Rusya'daki toplam üretim kapasitesi 5.2 milyon hektolitreye ulaşacak.

Kent: Rusya'da şimdi de alkolsüz bira geliyor

Efes İçecek Grubu Başkanı Muhtar Kent, Rusya'daki Amstar fabrikasının satın alınmasının gerçekleşmesi halinde, bu ülkede Efes Premier ve Stary Melnik'ten sonra üçüncü markalarına kavuşacaklarını belirterek, ‘‘Sokol, alkolsüz birada bir numara. Rusya'daki başlangıçtan beri ilk üçe girmeyi hedefliyorduk. Rusya'daki bu üçüncü fabrikaya sahip olmamızın bizi ilk üçe taşıyacağını düşünüyoruz’’ diye konuştu. Kent, Amstar fabrikasının satın alınmasının gerçekleşmesi halinde Rusya'daki üretim kapasitelerinin bir günde yüzde 30-35 artacağını söyledi.

Rusya'daki fabrikanın satın alınmasına ilişkin duyuruyu hem Türkiye'de İMKB'ye hem de New York Borsası'na yapılan açıklamalarla duyurduklarını söyleyen Muhtar Kent, ‘‘Bu girişimimiz bütün yatırımcılarımıza aynı anda duyurduk’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!