Özel havayolu ÅŸirketleri birleÅŸiyor

Güncelleme Tarihi:

Özel havayolu şirketleri birleşiyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 26, 2002 11:45

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği, sektör olarak mevcut filoları birleştirerek Birleşmiş Türkiye Havayolları'nın kurulması konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği'nin (TÖSHİD) yeni Başkanı, Free Bird Havayolları Genel Müdürü Tuncay Doğaner, önümüzdeki döneme ilişkin faaliyet ve projeleri anlattı. Doğaner, bugüne kadar ağlayan, devletten sürekli para isteyen bir dernek olarak görünen TÖSHİD'in imajını değiştireceklerini söyledi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık Ä°ÅŸletmeleri DerneÄŸi'nin (TÖSHÄ°D)   Â
Derneğin bünyesinde 11 özel havayolu şirketinin yanı sıra TAV, HAVAŞ gibi havaalanları işletmelerinin de bulunduğunu kaydeden Doğaner, bu sektörü ekonomik gücüyle ve projeleriyle hükümete ve kamuoyuna tanıtmak istediklerini ifade etti.

Geçtiğimiz yıl özel sektör havayolu şirketlerinin Türkiye'ye getirisinin 2.5 milyar dolar olduğunu ve bunun Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 7'sini oluşturduğunu anlatan Doğaner, şunları söyledi:

Haberin Devamı

''11 Eylül olaylarından sonra dünyada havacılık sektörüne paralar yağdırılırken bizim sektörümüz tek bir lira yardım almamıştır. Eğer sektör zayıf olsaydı bu yıla çıkamaz, batardı. O zaman bu insanların heykelini dikmek lazım. Biz çok güçlü bir sektörüz.

Eğer bir teşvik verilecekse sanayici hangi şartlarda alıyorsa biz de aynı şartlarda istiyoruz. Bizim sıkıntımız devletten kaynaklanan maliyetlerin çok yüksek olmasıdır. Avrupa'daki havayollarında böyle bir maliyet yok. Devletin politikasının değişmesi lazım.''
  Â
ÖNCELİKLİ HEDEF BİRLİK
 
Cebine biraz para koyan herkesin havayolu ÅŸirketi kurduÄŸuna dikkat çeken DoÄŸaner, ''Biz birlik olmadan sektörü disipline etmemiz mümkün deÄŸil. TÖSHÄ°D olarak yeni ve ilk hedefimiz bir Havacılık BirliÄŸi'nin kurulması'' dedi.      Â

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural'ın da buna destek verdiğini belirten Doğaner, şöyle devam etti:

''Bundan sonra piyasada kalacak ya da kurulacak herkese kapımız açık. Ancak cebine 1 milyon dolar para koyarak, yolcusu ve yeterli uçağı olmadan faaliyet gösterenler, 3 kere ÅŸirket batırdığı halde dördüncü defa yine havayolu ÅŸirketi kuranlar biz Birlik olduktan sonra bunu yapmaları mümkün olamayacak.Â

Haberin Devamı

Bugüne kadar kurulan 23 havayolu ÅŸirketi faaliyetten çekilmiÅŸ. Personele, Eurocontrol'a, uçak firmalarına borç takmış  ve 'battım' deyip gitmiÅŸ. Bir süre sonra aynı insan tekrar havayolu ÅŸirketi kurup aynı ÅŸekilde yine çekilmiÅŸ. Bunun bir kıstası olmalı.Â

Şimdi Türkiye'de para kazanarak batan ve para kaybederek ayakta kalmaya çalışan şirketler var. Bunun önlemenin yolu da her önüne gelenin havayolu kuramamasıdır.''
 
BİRLEŞİK HAVAYOLLARI
 
Önlerine koydukları bir değer hedefin ise, özel havayolu şirketlerinin mevcut filolarının birleştirilmesi olduğunu anlatan Doğaner, ''Sektör olarak birleşmeye gidiyoruz. Mevcut filolarımızı birleştirerek Birleşmiş Türkiye Havayolları'nın kurulması konusunda anlaştık'' dedi.
 
Böyle bir paktın kurulmaması halinde yabancı havayollarının ellerindeki pazarı alacağını ifade eder Doğaner, ''Bizim biraraya gelmemizi istemeyen çevreler var. Eğer birleşirsek Avrupalı taşıyıcılara problem oluşturacağız. Ayrıca, battığını söyleyip para kazanmış tacirlerin de suyunu kapatmış olacağız'' diye konuştu.

Haberin Devamı

Özel havayolu şirketlerinin birleşmesinden sonra diğer projeleri hayata geçireceklerini bildiren Doğaner, ''Bu çerçevede, uçaklarımızın bakımını kendimizin yapabileceği ortak bir teknik merkez ile yer hizmetleri için 'handling' şirketi kurulması yönündeki çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!