Park Maya Sitesi 1.6 trilyonla yine kira vergisi rekortmeni

Güncelleme Tarihi:

Park Maya Sitesi 1.6 trilyonla yine kira vergisi rekortmeni
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2003 02:18

Volkswagen ve Chrysler'in eski distribütörü Çiftçi ailesinin mensubu olan Sıtkı Çiftçi, Park Maya Sitesi'nden elde ettiği 5.6 trilyonluk geliri üzerinden ödeyeceği 1.6 trilyon lira kira vergisiyle İstanbul rekortmeni oldu. Çiftçi'nin oğlu Satvet'te ilk 100'e girdi.

İstanbul'da geçen yıl gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ile tahakkuk eden vergi toplamı yüzde 42 oranında artış göstererek 238 trilyon 66 milyar 149 milyon liraya yükseldi. İstanbul Defterdarı Kadir Boy tarafından açıklanan gayrimenkul sermaye iradı rekortmenleri listesinde ilk sırayı; 1 trilyon 603 milyar 789 milyon lira vergi ile Sıtkı Çiftçi aldı. Geçen yıl da kira vergi rekortmeni olan Sıtkı Çiftçi, İstanbul'daki Park Maya sitelerinin sahibi bulunuyor.

İstanbul'da 2002 yılı kira gelirlerinden dolayı en yüksek vergiyi verecekler arasına Çiftçi ailesinden Sıtkı Çiftçi'nin yanı sıra Serdar, Samim ve Satvet de girdi.

İlk 100'deki 18 mükellef isminin açıklanmasını istemezken, 2001'de 10'uncu sırada yer alan Hüseyin Ayaz bu yıl 4'üncü sıraya, 8'inci sırada bulunan Zafer Kurşun 5'inci sıraya, 11'inci sırada bulunan Mehmet Salih Adakul 2002'de 8'inci sıraya yükseldi. Listede yer alan ilk 10 kişiden 2'inci ve 3'üncü sıradaki dahil 4'ü, isminin açıklanmasını istemedi.

105 BİN KİRA BEYANI

Defterdar Kadir Boy, ocak ayından itibaren 105 bin 151 mükellefin gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi verdiğini, 10 bin 539 kişinin ise kira gelirlerini istisna haddi olan 950 milyon lira altında kaldığını dilekçeyle bildirerek beyanname vermediklerini söyledi. Boy, bu kişilerle ilgili araştırma yaparak, verdikleri dilekçenin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını tespit edeceklerini kaydetti. Boy, İstanbul'da vergi denetimlerini sektörel denetim, yol, haritalı ve gece denetimi ile ihbar ve şikayetlere dayalı denetim şeklinde yaptıklarını belirterek, 15 ünlü caddenin işyeri kiraları bakımından tek tek tarandığını ve detaylı olarak araştırıldığını ifade etti.

Boy, 4792 Sayılı Vergi Barışı Kanunu'na ilişkin de bilgi verirken, bu konuda duyarlı ve kararlı olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

‘‘Bununla ilgili hedef çalışmamız var. Ne kadar gelir geleceği konusunda çalışma yaptık. Gerek vergi borçları, stok bildirimi, matrah artırımı, dava safhasındaki alacaklar bakımından, gerekse incelemesi tamamlanacak verileri kapsayacak şekilde ne kadarlık bir hedefimiz vardır diye, bir nevi namus rakamımızdır. İlan edebileceğimiz rakamları belirlemeye çalışıyoruz. Bu belirleyeceğimiz rakamın tutturulması, en azından belli bir yüzdesinin tutturulması, İstanbul Defterdarlığı'nın namusudur.’’

13 Aralık'ta başlattıkları çalışmayla vergi borçluların tek tek haritasını çıkardıklarına değinen Boy, 31 Ağustos 2002 tarihinden sonraki döneme girmeyen amme alacaklarına kesinlikle taviz göstermeyeceklerini sözlerine ekledi. Geçen yıl ocak ayıyla karşılaştırıldığında iyi bir tahsilat patlaması yaşadıklarını belirten Boy, takibi tahsilatta yüzde 100'lerin üzerine çıktıklarını açıkladı.

400 adet dairesi var

Sıtkı Çiftçi aslen Mersinli olan Çiftçi Ailesi'ne mensup. Bir dönem Chrysler kamyonlarının, Englebert lastiklerinin ve Wolkswagen otomobillerinin distribörlüğünü yapan aile, Türkiye'nin gizli zenginleri arasında gösteriliyor. 1980'lere kadar kardeşleriyle birlikte Çiftçiler Holding'te görev yapan Sıtkı Çiftçi, şirket idaresinde ortaya çıkan anlaşmazlıklardan dolayı hisselerini kardeşleri Hikmet ve Tahsin'e satarak ayrıldı. Aile kardeşlerden Tahsin'in vefatıyla birlikte ortaya çıkan bir miras kavgasıyla da gündeme geldi. Şirketle bir ilişkisi kalmayan 91 yaşındaki Sıtkı Çiftçi halen İstanbul Akatlar'da Park Maya Sitesi, Merter Meridyen ve Maya Meridye'nin sahibi. Sıtkı Çiftçi'nin sadece Park Maya Sitesi'nde 120 ile 240 metrekare arasında değişen 400 adet lüks dairesi bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!