210 üründe KDV gitti, ÖTV geldi

Güncelleme Tarihi:

210 üründe KDV gitti, ÖTV geldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2002 01:59

TÜRK vergi sisteminin ana gelir kalemlerinden birisi olacak olan Özel Tüketim Vergisi, bu sabah uygulamaya girdi.

Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, ‘‘ÖTV ile birlikte dolaylı vergi alanında önemli bir adım atıldı. Sıra dolaysız vergilerde yapılacak düzenlemelere geldi’’ dedi.

Çok sayıda vergi ve fonu kaldıran ve böylece vergi sistemini basitleştiren ÖTV, 210 değişik ürüne bir kez uygulanıyor. ÖTV, sadece imalat ve ithalat aşamasında alınıyor ve 1.500 dolayında mükellefi bulunuyor. ÖTV'li mallar, 4 ayrı liste halinde düzenlenirken, 1 sayılı listede akaryakıt, doğalgaz, madeni yağlar ve solvent türevleri, 2 sayılı listede otomobil, motosiklet, uçak, helikopter, yat ve kotra yeralacak. 3 sayılı liste alkollü içkiler, sigara ve tütün mamulleri ile kolalı gazozlardan, 4 sayılı liste ise KDV'nin lüks tüketim malları grubuna giren ürünlerden oluşuyor. Akaryakıt ürünlerinde, Akaryakıt Tüketim Vergisi ile Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu Payı kaldırılarak, bunun yerine ÖTV geldi.

KALKAN VERGİLER

Motorlu araçlarda, Taşıt Alım ve Ek Taşıt Alım Vergisi ile Çevre Fonu ve Trafik Tescil Harcı'nın yerini alan ÖTV, motor silindir hacmi esas alınarak nispi olarak hesaplanıyor. Yeni düzenleme çerçevesinde taşıt alımlarında kamu kurumlarına tanınan vergi muafiyeti de son bulacak.

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde ise halen maktu veya nispi 7 ayrı vergi, fon ve pay alınırken, Ağustos'tan itibaren ÖTV adı altında tek aşamada bir vergilemeye geçilecek.

Yeni düzenleme uyarınca KDV'de yüzde 26 ve yüzde 40'lık tarifelere son verildi. Bu grupta yeralan mallar ÖTV kapsamına alınırken, bunların KDV'si de yüzde 18 oldu. Böylece KDV'de ihraç ürünlerine uygulanan yüzde 1, temel gıda maddelerine uygulanan yüzde 8 ve genel oran olan yüzde 18'lik 3 oranlı tarife kaldı.

Gelirler Genel Müdürü Akif Hamzaçebi, özel tüketim vergisini, Türk vergi sisteminin Avrupa Birliği'ne uyumu konusunda dolaylı vergiler alanında atılmış ‘‘çok önemli bir adım’’ olarak niteledi. Hamzaçebi, ÖTV'nin tek aşamada alınan bir vergi olması nedeniyle vergi idaresi açısından yönetimi kolay, mükellef açısından da uyum maliyeti son derece düşük olan bir vergi olduğunu belirtti. Hamzaçebi, ‘‘ÖTV, aynı zamanda vergi sisteminin iyileştirilmesine yönelik olarak uygulanan programın dolaylı vergiler alanında köklü bir düzenlemesi durumundadır’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!