Osmanlı Müzesi ekimde kapılarını açacak

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı Müzesi ekimde kapılarını açacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2002 10:39

Garanti Bankası, geçtiğimiz yılın sonunda birleştiği Osmanlı Bankası'nı, Bankalar Caddesi'ndeki tarihi Karaköy binasında kuracağı müzeyle yaşatacak.

Haberin Devamı

Kuruluş çalışmaları Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen Osmanlı Bankası Müzesi, kapılarını ziyaretçilere ekim ayında açacak.

Osmanlı Bankası arşivindeki belgeler ve objelerin kullanılacağı müzenin projesi, Tarihbilimci Prof.Dr.Edhem Eldem, Mimar Prof.Dr.İhsan Bilgin ve Tasarımcı Bülent Erkmen'den oluşan ekibin koordinasyonunda hayata geçirilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eldem, müzenin binadaki tarihi kasa dairesinde oluşturulduğuna değinerek, "Kasa dairesindeki 4 kasa, bazı özel belgelerin sergilenmesi için kullanılacak. İlk üçünde muhasebe kayıtları, müşteri ve personel dosyaları yer alacak. En büyük kasa olan Mecidiye Kasası'nda ise Osmanlı Bankası'nın en önemli işlevleri arasında yer alan kağıt para ihtiyacı ve Osmanlı para sistemi hakkındaki belgelerden ayrı bir sergi oluşturulacak" dedi.

Haberin Devamı

Osmanlı Bankası'nın, 1856'daki kuruluşundan 1920'lere kadar olan dönemdeki hikayesi ise ksaları çevreleyen mekanda sergilenecek. İlk bölümde, Osmanlı Bankası'nın 1856-1880 arasında geçirdiği değişim ve giderek güçlenen bir devlet bankası olarak kurumlaşması, yazılı ve görsel olarak anlatılacak. İkinci bölümde, 1890'lardan itibaren bankanın ticari işlevini artırması, Osmanlı topraklarındaki en önemli mevduat ve kredi kuruluşu haline gelmesi üzerinde durulacak. Son bölümde ise dönemin sosyal ve ekonomik şartları gözler önüne serilecek

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!