175 bin çiftçi için, TEFE'li af piyangosu

Güncelleme Tarihi:

175 bin çiftçi için, TEFEli af piyangosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2003 02:05

Çiftçilerin Ziraat Bankası'na olan ve 1 katrilyon lirayı aşan borçları, ‘vergi affı’ modeli ile yeniden yapılandırılacak. 175 bin çifçinin borçlarında temerrüt faizinden vazgeçilecek ve TEFE'ye dayalı bir ödeme sistemi uygulanacak. Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, ‘Siyasi baskı görmedik’ dedi.

Çiftçilerin Ziraat Bankası'na ceza ve faizleriyle birlikte 1 katrilyon lirayı aşan kredi borcu ‘Vergi Barışı’’(Vergi affı) modelinden esinlenerek yeniden yapılandırılacak. Banka, 175 bin çiftçiyi ilgilendiren yeniden yapılandırmada, temerrüt faizinden vazgeçerek Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) oranını esas alacak bir çözüm modelini tamamlama aşamasına geldi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Niyazi Erdoğan, yeni çözümün ‘‘banka bilançosunu olumsuz etkileyecek nitelikte olmadığını' söyleyerek, ‘‘Bizden bankaya zarar verecek bir çözüm çıkmaz. Sistem tıkanmıştı. Bu stok sorunu çözmek zorundayız’’ dedi. Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ile bu konuda gerilim yaşandığı iddialarını yalanlayarak, şöyle devam etti:

BAKAN'DAN BASKI YOK

‘‘Bakan tarafından bize yapılan bir baskı filan yok. Ortada hem çiftçileri hem de bankamızı olumsuz etkileyen ciddi bir sorun var. Ve bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Bir aydır çözüm üzerinde uğraşıyoruz. Yakında ilan edeeceğiz. Bu sorunu çözelim ki, banka yeniden kredi verebilsin. Çiftçilerin kredi sorunu çözümsüz durduğu müddetçe onlara yeni kredi kullandıramıyoruz.’’

Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre, anapara toplamı 290 trilyon lira olan çiftçi borçları, gecikme faiz, ceza ve temerrüt faizleriyle birlikte 1 katrilyon lirayı aştı. Bu borcun yeniden yapılandırılmasında tıpkı ‘Vergi Barışı' yasasında ‘son gece' yapılan değişiklikteki gibi, ‘‘gecikme faizi ve zammı’’ yerine TEFE aylık oranları esas alınacak.

Bunun karşılığında vergi cezaları ile zammın belli bir bölümünden vazgeçilerek kredi borcu uzun vadede taksitlendirilecek. Erdoğan bu konudaki çalışmaların sürdüğünü ve yeniden yapılandırmaya ilişkin ayrıntıların henüz kesinleşmediğini söyledi.

Ziraat Bankası'nda tarımsal kredi sorunu, 3 Kasım seçimine ilişkin kararın alınmasıyla tekrar nüksetti. Banka, seçim atmosferinden önce, tarımsal kredileri yeniden yapılandırmaya başlamıştı. Hatta, 90 bin borçlu çiftçi ile yeniden anlaşmaya varılmıştı. Buna göre, Ziraat Bankası, faize faiz uygulamadan, 36 ay taksit yapıyor, anapara kadar da kredi olanağı sağlıyordu.

Ancak seçim kararının alınmasıyla birlikte ortaya çıkan ‘‘af’’ beklentisi nedeniyle yeniden yapılandırılarak anlaşmaya varılan kredilerde de sorun çıkmaya başlamıştı. Bu beklenti nedeniyle, ilan edilecek yeni ödeme modelinin, daha önce anlaşması yapılan 90 bin kredi sözleşmesini de kapsayacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!