Biracı rekabeti yeni kuşak birahaneleri patlattı

Güncelleme Tarihi:

Biracı rekabeti yeni kuşak birahaneleri patlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2002 02:02

Birahaneler artık eskisi gibi salaş, ayakta sarhoş olunan, kadınların girmeye çekindiği yerler değil. Aksine gençlerin arkadaşlarıyla buluştuğu, oturup yemeğini yediği, sohbet ettiği mekanlar haline geldi.

Yenilenme Efes Pilsen'in üç yıl önce ilk adımını attığı Birahaneleri İyileştirme Projesi'yle başladı, Tuborg da 9 ay önce benzer bir girişimi başlattı. Böylece Türkiye'deki yeni kuşak birahanelerin toplam sayısı 241'i buldu.

Birahaneler Türkiye'de üçüncü kez yenilendi. İlk dönem, İstanbul'da Tekel'in fabrikasının yanındaki Bomonti Bahçesi devriydi. İkinci devir, biranın özelleştirilmesinden sonra 1980'lerde yaşandı. Her yer birahanelerle doldu. Ancak buralar kısa sürede sadece erkeklerin gittiği, zaman geçtikçe de bakımsız, salaş halleriyle olumsuz bir imaja sahip mekanlar haline geldi.

Bu yaz birahanelerde üçüncü devir başladı, şu anda da son hızla devam ediyor. Özelleştikten sonra Türkiye'deki bira piyasasını ele geçiren iki şirket, Efes Pilsen ve Tuborg bu konuda da yine rekabet halindeler. Birahanelerdeki değişim, üç yıl önce Efes Pilsen'in ‘‘Birahaneleri İyileştirme Projesi’’ ile başladı. Bu proje, mevcut birahaneleri iyileştirmekle sınırlı kalmadı, yeni birahanelerin açılmasını da hedefledi. Ayrıca Efes'in ürünlerini satması kaydıyla birahane dışındaki kafe, bar, lokanta gibi mekanların yenilenmesini de üstleniyordu.

Tuborg ise 9 ay önce aynı işe girişti. Efes Pilsen ülkenin her yerinde açtığı ve yenilediği birahanelerin sayısını 200'e çıkardı. Bunların 140'ı İstanbul dışında. Tuborg ise Ege'deki liderliğini korurken Marmara Bölgesi'nde de aktif hale gelmeye başladı. Tuborg'un 27'si İstanbul'da olmak üzere iyileştirdiği ya da yeni açtığı birahane sayısı 41'i buldu.

Amaç birahanelerin imajını düzelterek kadınları da birahanelerle tanıştırmaktı. Tuborg'un açtığı bira evleri için pazarlama müdürü Erkan Güzel ‘‘Tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte bizim de çalışmalarımız değişti. Amacımız birayı kaliteli mekanlarda sunmak’’ diyor.

İMAJ YENİLEYENLER

Efes Pilsen, iyileştirdiği birahaneler için işletmecilerden projeye başlamadan teminat mektubu istiyor ve mekanı ipotek altına alıyor. Mutfak masrafları hariç iç dekorasyonu değiştirmek için metrekare başına 200-400 dolar arası para veriyor. Bu masraf 10 aya vadesiz olarak bölünüyor. Uygulanan en büyük kolaylık, işletmecilerden ilk iki ay için para alınmaması.

Efes Pilsen'in üç yıl önce ilk yenilediği mekan İstanbul Esenler'de Cam Birahanesi. Ama şimdi artık yeni mekanların isimlerini bilmeye imkan yok. Efes Pilsen Pazarlama Müdürü Mustafa İlgün: ‘‘İlk önceleri biz işletmecileri ikna etmeye çalışıyorduk, kendi mekanlarını değiştirmek istemiyorlardı. Ama yapılan yerleri gören işletmecinin fikiri değişti. Son 8 aydır da seçme tarafında olan biziz’’ diyor.

Bira içilen yeni bir mekan açmak, şu anda çok avantajlı bir girişim. Çünkü her iki şirket bu durumda girişimcinin neredeyse tüm masraflarını karşılıyor, yeni açılan mekan bu yatırımı zaman içinde ödüyor. Bu proje, yatırımcılar arasında biraya olan ilgiyi arttırmış. Efes Pilsen'den Mustafa İlgün ‘‘Bira, karı yüksek olan, iyi para kazandıran bir ürün’’ diyor. ‘‘Bunun yanına yemek de koyduğunuz zaman para sirkülasyonu yüksek bir iş çıkıyor ortaya.’’

Yeni açılacak birahaneler için firmaların en çok dikkat ettiği konuların başında açılacak mekanın yeri, standartlara uygulanabilirliği ve çevreyle ilişkisi geliyor. Bu koşulları tamamlayan girişimcilere dekorasyon, ürün ve eğitim desteği veriliyor.

Firmalar iyileştirdikleri ya da yeni açtıkları mekanların bulundukları semte göre birahanelerin iç dekorasyonlarını belirliyorlar. Örneğin Taksim'de açılan bir birahanede yemek ön planda ve loca biçiminde oturma grupları ağırlıkta ama Beyoğlu'nun arka sokaklarındaki bir birahanede insanlar yoldan geçerken hemen oturabilsin diye alçak tabureler düşünülmüş ve yemekler çoğunlukla biraya uyan çerez türlerinden oluşuyor.

Efes Pilsen'in özellikle üzerinde durduğu nokta insanların içeriye girmekten çekinmeyeceği yerler yaratmak. Bu şirketin logosunu taşıyan birahanelerde hep aynı malzemeleri görüyorsunuz. Bu nedenle Kayseri'deki bir birahanenin İstanbul'dakinden bir farkı yok. Masa, sandalye, tuzluk, biberlik, bardak, tabak birbirinin aynı. Birahanelere fritöz bile veriliyor.

Birahanelerin kapısında mutlaka içki ve yemek fiyatlarının yazdığı bir tabela bulunuyor.

TAKSİM'DE MÜTHİŞ REKABET

Efes Pilsen ile Tuborg arasındaki rekabet öyle keskin ki, bu ay her iki şirket Taksim'de iki hafta arayla birer yeni mekan açtı. Bunlardan ‘‘Me Gusta’’ Efes Pilsen'in proje kapsamında açtığı 200'üncü nokta. Osmanlı Yokuşu (Kazancı Yokuşu) No: 14'te açılan bu mekanın işletmecisi Vedat Akkaya aynı zamanda Lale İşkembecisi'nin de sahibi.

Gelen müşteriler civarda çalışanlar ya da üniversite öğrencileri. Öğlenleri bir bira içip gidenlerin sayısı da fazlalaşmış. İki katlı barın alt katında bilardo masası bulunuyor. Sandöviçten salataya, pizzadan ızgaraya kadar zengin bir yemek mönüsü var. Bira dışında şarap ya da başka bir içki de içilebiliyor. Ana yemekler 4-9 milyon, salatalar 3-3.5 milyon lira arası. (0212) 252 90 45.

Me Gusta açıldıktan birkaç hafta sonra, bu defa Sıraselviler'de Tuborg'un iddialı bir mekanı açıldı. İncir adlı bu mekan dört katlı.

Bahçesiyle birlikte 550 kişi kapasitesine ulaşan İncir'de giriş katı bar Boğaz manzaralı diğer katlar da pub tarzında. En üst kat özel günler ya da toplantılar için kullanılabiliyor.

Mekanın en iddialı yemeği ‘‘Breseolalı Kraker.’’ Tel: (0212) 249 22 72

BİRAHİ Mİ İSTERSİNİZ BİRAVER Mİ?

Efes Pilsen bu projeyle bira sunulan kaplara yeni isimler taktı. İlki ‘‘birahi’’ 1,5 litrelik bir kap; üç orta boy bira büyüklüğünde. ‘‘Biraver’’ ise 2.5 litre ve beş bardak biraya eşit. Tabii fiyatlar olması gerekenden daha ucuz.

EFES’İN TÜRKİYE’DEKİ NOKTALARI

Adana (5), Adapazarı (1), Ankara (3), Antalya (13), Artvin (1), Aydın (1), Balıkesir (1), Bilecik (1), Burdur (2), Bursa (8), Çanakkale (2), Denizli (6), Edirne (4), Gaziantep (1), Giresun (2), Gümüşhane (1), Hatay (1), Isparta (1), Istanbul (72), Izmir (19), Kahramanmaraş (1), Kayseri (1), Kırklareli (2), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (10), Ordu (3), Rize (1), Samsun (4), Tekirdağ (4), Trabzon (4), Uşak (1)

TUBORG’UN TÜRKİYE’DEKİ NOKTALARI

Ankara (2), Antalya (1), Aydın (1), Bursa (1), Çankaya (2), Çorlu (2), Edirne (1) Gaziantep (1), Marmaris (1), Muğla (1), Kuşadası (1), İzmit (2), İstanbul (18), İzmir (2), Tekirdağ (2), Saray (1), Lüleburgaz, Karşıyaka

EFES PİLSEN’İN ÜRÜNLERİ

Efes Pilsen, Efes Pilsen Dark, Efes Pilsen Light, Miller,

Beck's, Marmara 34

TUBORG’UN ÜRÜNLERİ

Tuborg, Carlsberg, Troy, Venüs, Albatros,

Cube (limon aromalı düşük alkollü içecek)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!