Üst kurullar hormonal büyüme içinde

Güncelleme Tarihi:

Üst kurullar hormonal büyüme içinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2002 02:03

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘hormonal büyüme’’ içinde olan üst kurulları sistemde tutmanın anlamı olmadığını savundu.

Erdoğan'ın bu açıklaması, ‘‘siyasi etkilerden uzak kalsın’’ diye özel kanunla kurulan Kurullar'ın siyasi değişimlere ne kadar açık olduğunu da ortaya çıkardı.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kabulünden sonra yaptığı açıklamada, üst kurullarla ilgili sözlerinin tedirginlik yarattığını söyleyen bir gazeteciye şu karşılığı verdi:

‘‘Üst kurullar hakkında daha önce ifade ettiklerimiz neyse odur. Farklı bir durum yok. Kamu harcamalarında tasarrufu başlatacaksak...Bakanlık sayısını 25'in altına düşürüyoruz. Bakanlıkları, tasfiye edeceksek hormonal büyüme içinde olan kurulları bu yapı içinde tutmanın anlamı yok.Tabii sarsıntıya yol açmadan kamu harcamaları tasarruf ilkesine uygun bir biçimde yapılacak.’’

BAĞIMSIZLIK LAFTA

Erdoğan'ın, Kurulların, istendiği zaman değiştirilip tasfiye edilebilmeleri anlamına gelen bu sözleri, özel kanunlarında yer alan ‘özerklik ve bağımsızlık’ unsurlarının lafta kaldığını gözler önüne serdi.

AKP liderinin bu niyeti, akıllara Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in bir geceyarısı operasyonuyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) radikal değişime yol açan kanun değişikliğine öncülük etmesini getirdi.

Derviş'in bakan olduktan çok kısa bir süre sonraki bu girişimi dikkate alındığında, AKP'nin açılan bu yolu ‘genişleterek’ sürdürdüğü belirtiliyor. Erdoğan'ın son açıklamasıyla, hukukun genel ilkelerinden birisi olarak kabul edilen ‘hukuki güvenlik’ prensibinin de istendiği zaman kaldırılabileceği ortaya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!