Varlık barışı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Varlık barışı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2016 17:27

Yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesini hedefleyen varlık barışı yasa tasarısının TBMM Plan BÜtçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde muhalefetin eleştirileri öne çıktı. CHP’li ve MHP’li milletvekilleri kara paranın ülkeye gelebileceği endişelerini bildirdi.

Haberin Devamı

Hükümetin yurtdışı varlıkları Türkiye’ye getirmek üzere hazırladığı yasa tasarısı muhalefetin sert tepkisine neden oldu. MHP’liler yasa ile Türkiye’nin kara para cenneti haline geleceğini iddia ederken, CHP’liler de Türkiye için bir felaketin başlangıcı olacağını savundular.

Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldü.

50 CENTE MUHTAÇ MIYIZ?

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı hükümetin varlık barışını çok masum anlattığını dile getirerek “Sanki 78 milyonun dışarıda parası var onu getirmek için düzenleme yapıyorsunuz. Bunun kara para aklama olduğu apaçık sayın bakan. Uyuşturucu kaçakçılığından, rüşvetler, ihaleye fesat karıştırma paraları var. Kısa vadeli borçlarımız nedeniyle 200 milyar dolara ihtiyacımız var. Bunu bir şekilde bulmamız lazım. Uluslararası gelişmeler de eskisi gibi değil. 50 cente muhtacız o nedenle mi bu düzenlemeyi yapıyoruz? Para gelsin de nasıl gelirse gelsin, vergi de almayacağım, istersen başkasının üzerine de getir, diyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARA PARA CENNETİ YAPAR

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da şöyle konuştu: “Bu yasayla yurtdışından para getirmek için belge istenmeyeceğinden 17/25 Aralık’ta bir türlü sıfırlanamayan paralar burada sıfırlanabilir. Kara paranın cezasız bir şekilde affedilmesidir. Panama belgelerinin hemen ardından geldiğine göre anlaşılan paraları koyacak yer bulmada ciddi sorun yaşanmaya başlamış. Bu tasarı Türkiye’yi kara para cenneti haline getirebilir.”

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel ise hiç ilgisi olmayan kişilerin para getirmesine izin verilirse bunun tüm dünyada şüpheli işlem olacağını belirterek “Şüpheli işlemi araştırmamak da kara para aklamanın muhatabı olmanız demektir. Üçüncü bir kişinin para göndermesi ne demektir Allah aşkına? Bankacılık sistemiyle de gelmesi gerekmiyor. Her şekilde gelebilir. Kamyonla gelirse? Bu Türkiye’nin başına felaket getirir” dedi.

Milletvekillerinin değerlendirmeleri üzerine düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, maddeyle amaçlananın mükellef ile idare arasında vergi incelemesinden kaynaklı iş yükünü azaltmak, mükelleflere harici kaynaklardan elde edilen vergi incelemesini gerektiren konularda, kendini ifade etme imkanı vermek olduğunu söyledi. Ağbal, idarenin, hileli vergi suçlarından kaynaklı bir hususu tespit etmesi halinde izaha davette bulunamayacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

İYİ NİYETLE GETİRDİK

Ağbal, “Her bulduğunuz bilgi her zaman o sonucu doğurmuyor. Bazen vergi incelemesi yapıyorsunuz, mükellef farklı bir izahatta bulunarak aslında iki bilginin birbirini doğrulamadığını söylüyor. Böyle bir izah mekanizmasını getirmekle aslında incelemelerin bir kısmınında, başlamadan incelemeden mükellefi kurtarmış oluyoruz. Biz burada gönüllü uyumu bir noktada destekleyen bir düzenleme yapıyoruz” diye konuştu.

Düzenlemenin vergi denetiminde yeni bir bakış açısını getirdiğini ifade eden Ağbal, şunları kaydetti: “İyi niyetle getirdik. Vergi idaresi ile mükellef arasındaki uzlaşmazlıkları asgariye indirmek, vergiyi biran önce tahsil etmek, mükellefi gönüllü uyuma sevk etme noktasında bir irademiz var. Düzenlemenin esas amacı o. Vergi İdaresi’nin daha verimli, sonuç alan, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edecek gerçek alanlarda yoğunlaşması ve mesaisini buraya sevk etmesi lazım. Bu müessese gerçekten modern vergi sistemlerinde olması gereken bir müessese.”

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞI EKİM’DE DÜŞECEK Mİ?

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 1300 lira olan asgari ücretin vergi dilimi değişikliği nedeniyle düşeceğini söyledi. Maliye Bakanı Ağbal’a, Cumhurbaşkanının taahhüdünü anımsatarak, asgari ücretin 1300 liranın altına düşmemesi için bir şey yapacak mısınız, diye sordu. Ağbal ise şöyle yanıt verdi:  “Birincisi, evetseçim beyannamemiz ve hükümet programımızda 1 Ocak’tan itibaren asgari ücretin 1300 lira olacağını taahhüt ettik ve bunu yaptık. İkincisi vergi kanunları her gruba eşit uygulanır. Bunun tek istisnası emek lehine vergi tarifesini düşük uygulamaktır. Sizin dediğiniz sakıncayı ortadan kaldırırsak sadece asgari ücretli değil herkes yararlanır bu indirimden. Dolayısıyla benim hassasiyetim çalışma yapılacaksa vergi kanunu dışında yapılmalıdır. Zamanı geldiğinde Çalışma Bakanımız ile bir araya geliriz. Vergi kanunları dışında bir çözüm üretilebilir mi diye bakarız.”

 

BAKMADAN GEÇME!