Uranyumda bir numara oldu

Güncelleme Tarihi:

Uranyumda bir numara oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2009 14:24

Kazakistan'ın uranyum üretiminde ilk sıraya yerleştiği bildirildi.

Kazakistan Ulusal Şirketi Kazatomprom Başkan Yardımcısı Nurlan Ryspanov, Kazakistan uranyum üretiminde tahminleri aşarak 13 bin 500 tonu geçti. Yıl sonuna kadar da en az 400 ton üretim yapılacağını belirten Ryspanov, Kazakistan'ın böylece uranyum üretiminde dünya lideri olduğunu kaydetti.
Ryspanov Kanada'nın 2009 yılında 9 bin 934 ton Avustralya'nın da 8 bin 22 ton uranyum üreteceğini tahmin ettiklerini vurguladı. Ryspanov'un verdiği bilgilere göre Kazakistan 2010 yılında da 18 bin ton uranyum üretimi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Dünya'nın en büyük ikinci uranyum rezervlerine sahip ülke konumumda bulunan Kazakistan'da, son yıllarda uranyum üretimi konusunda hızlı bir artış yaşandı. Kazakistan 2007 yılının sonunda 4 bin 350 ton uranyum üreterek, uranyum üreticisi ülkeler sıralamasında üçüncü sırada bulunurken, 2 yıl içerisinde üretim miktarını yaklaşık 3 katına çıkararak, birinciliğe ulaşmış oldu.

Uranyum rezervleri bakımından Avustralya 1 milyon 143 bin ton rezervle ilk sırada yer alırken, Kazakistan 860 bin ton rezervle ikinci, Kanada 444 bin ton rezervle üçüncü sırada yer alıyor. Sıralamada ilk 10 ülke, Avustralya, Kazakistan, Kanada, ABD, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijer, Rusya, Özbekistan, Ukrayna ve Çin olarak belirleniyor. 10 ülkenin toplam uranyum rezervi ise son hesaplamalara göre, 4 milyon 743 bin ton olarak kaydediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!