"UEFA performansından dolayı Çakır'ı kutlar"

Güncelleme Tarihi:

UEFA performansından dolayı Çakırı kutlar
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 06, 2013 12:39

Dünyaca ünlü eski İngiliz hakem Graham Poll, Cüneyt Çakır'ın Manchester United-Real Madrid maçında Nani'ye gösterdiği kırmızı kartı yorumladı.

Haberin Devamı

Maçtan önceki yazısında Manchester United'ın yıldızı Wayne Rooney'i İngiliz takımlarına "sıkça" kırmızı kart gösteren Cüneyt Çakır'a karşı uyaran Poll, karşılaşmanın ardından yaptığı yorumda ise Nani'nin atılmasının yanlış olduğunu, buna karşın UEFA'nın Türk hakemi performansından dolayı kutlayacağını ifade etti.Hürriyet 

Ä°ÅŸte 2007 yılında hakemliÄŸe veda eden Poll'ün Ä°ngiliz gazetesi Daily Mail için yazdığı o iki yazı:Â

"Nani'nin kırmızı kartı ağır olabilir ama Manchester United, Rafael'in atılmamasından dolayı da şanslı. Hakem Çakır'ı alaycı şekilde alkışlayan Rio'nun da başı derde girebilir.

Manchester United, maçın dönüm noktasını Nani'nin 56'ncı dakikada oyundan atılması olarak görecek ve kendisini Şampiyonlar Ligi'nde ilerleme şansı elinden çalınmış gibi hissedecektir. Ancak Nani olayından sadece birkaç dakika sonra Rafael'in koluyla çıkardığı top nedeniyle atılması gerektiğinin de altını çizmekte fayda var.

Haberin Devamı

Cüneyt Çakır, Nani'ye sadece sarı kart göstermeliydi. Rafael'i ise atmalıydı. Böylece United taraftarları haksızlığa uğradıklarını düşüneceklerdi ama en azından Nani'nin atılmasıyla kendilerini aldatılmış hissetmeyeceklerdi.

GÖZLERİ TOPTAYDI
Portekizli kanat oyuncusu o pozisyonda ayağına topa kaldırdı ve gözleri sadece toptaydı. Ama müdahalesi Alvaro Arbeloa'ya denk geldi. Tehlikeli bir hareket olduğu için en fazla sarı kart gerektirirdi.

Çakır durdu ve pozisyonda sakatlanmış gibi görünen Nani'nin kalkmasını bekledi. Hürriyet

En iyi hakemlerin, sürprizlerden uzak duran hakemler olduğu söylenir. Ama bu hakemin aynı fikirde olmadığı aşikar. Old Trafford'daki tüm kalabalığı şoke etti.

BASKI ALTINDAYDI
Buna karşın UEFA hakemlerine tüm seminerlerde, oyuncuların korunması gerektiği yönünde talimatlar verildiğini ve gözlemci koltuğunda da UEFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina'nın oturduğunu hesaba katınca; Çakır'ın kendisini büyük bir baskı altında hissetmesini anlıyorum.

Haberin Devamı

Bu pozisyonu izleyen elit UEFA hakemleri Çakır'ın gösterdiği karta şaşırmayacaktır ama Premier Lig'deki hakemler aynı pozisyonda bir oyuncuyu atmaz.

United'ın eski futbolcusu Roy Keane, kırmızı karta destek çıktı. Pozisyonu daha fazla izledikçe, Türk hakemin kırmızı kartın neden doğru karar olduğuna hükmettiğini daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Kısacası, Çakır Rafael'i de atsaydı, Manchester United dokuz kişi kalacaktı ve rakibi bir de penaltı kullanacaktı.

UEFA KUTLAR
Çakır süper bir maç çıkarıyordu. İlk yarıda neredeyse hatasızdı. Nani'ye gösterdiği tartışmalı kırmızı karta rağmen maşın kalan bölümünde de tutarlı bir şekilde düdük çaldı. Rio Ferdinand'ın maç bittikten sonra yüzüne doğru yaptığı alaycı alkışın aksine, Çakır'ın performansından ötürü UEFA tarafından tebrik edilmesini bekliyorum."

Haberin Devamı

ROONEY’İ ÇAKIR’A KARŞI UYARMIŞTI
Poll'ün bir önceki yazısının başlığı ise "Dikkat et Wayne. Hakem Çakır; Terry, Balotelli, Gerrard ve Cahill'i attı" idi.

Emekli İngiliz hakem, yazısında şu ifadelere yer vermişti:

"Kariyerim boyunca en göz korkutucu Avrupa ülkesi Türkiye'ydi. Bu geceki hakem Cüneyt Çakır da bu tarz tansiyonu yüksek maçları yönetme konusunda deneyimli.

Ä°KÄ°NCÄ° BÄ°R OVREBO VAKASI Ä°STEMÄ°YORLAR
UEFA hangi maçı hangi hakemin yöneteceğine karar verirken büyük özen gösteriyor. 2009'daki Chelsea-Barcelona maçının Norveçli hakemi Tom Henning Ovrebo'nun neden olduğu olaylara benzer bir tablo istemiyorlar.

Haberin Devamı

Pierluigi Collina da Çakır'a destek olmak için bu maçta olacak. Her şeyin yolunda gitmesini isteyecektir, özellikle de teknik konulardaki uygunsuz ve tuhaf hareketlerin etkili biçimde üstesinden gelinmesini arzu edecektir.

‘Büyük İtalyan’ın stattaki varlığı da Çakır'a olan güvensizliğini ortaya koymuyor. Çakır'ın son maçlarına bakınca nedenini anlayacaksınız.

2012'de Barcelona ile Chelsea arasında oynanan Şampiyonlar Ligi Yarı Final maçında John Terry'i attı. Euro 2012'deki İspanya-Portekiz Yarı Finali'nde de dokuz oyuncuya sarı kart gösterdi.

Chelsea-Corinthians arasında oynanan Dünya Kulüpler Kupası finalinde de Gary Cahill'i attı. Wembley'deki İngiltere-Ukrayna maçında da Steven Gerrard'a kırmızı kart gösterdi.

Haberin Devamı

Ä°STANBUL'A PSÄ°KOLOGLA GELDÄ°M
UEFA bir keresinde Galatasaray'ın stadında oynanan bir karşılaşma için İstanbul'a benimle birlikte bir spor psikoloğu gönderdi. Buradaki düşmanca atmosfere tanık olup, maçlarda nasıl stratejiler izleyebileceğimiz konusunda bize yardım edecekti.

Karşılaşmanın ardından soyunma odasında yanıma oturdu ve şoke olmuş bir vaziyette sordu: "Nasıl ve neden bunu yapıyorsunuz?"

Çakır, şu ana kadar 12 İstanbul derbisi yönetti. O, bu geceye hazır."

MÜTHİŞ MAÇTAN KARELER

Cengiz ÖZBEK


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!