Türkiye'nin sessiz şampiyonları olacaklar

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin sessiz şampiyonları olacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2012 13:08

Gaziantep'te, yaşları 9 ile 16 arasında değişen 100 işitme engelli çocuk, “Türkiye'nin Sessiz Şampiyonları Olacağız” projesi çerçevesinde, judo, voleybol, tenis, badminton ve masa tenisiyle tanıştı.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Prof. Dr. Ali Gür, AA muhabirine, projenin amacının engellileri topluma kazandırarak, öz güvenlerini artırmak olduğunu söyledi.
Engellilerin geçmişte sürekli saklandığını, dışarı çıkmadığını, ancak bu koşulların değiştiğini ifade eden Gür, “Engelli vatandaşlarımız ve onların ailelerine sağlanan hak, özgürlük ve maddi yardımlar, engelli çocuklarımızın topluma kazandırılmasını etkilemiştir. Bu çocuklarımızın toplum içinde aktif rol üstlenmesi açısından spor çok önemli bir avantaj” dedi.

Prof. Dr. Gür, proje çerçevesinde GAÜN tesislerinin işitme engelli sporculara açıldığını belirterek, çocukların spor kulüpleri içinde başarı elde ederek kendilerini temsil etmesini istediklerini kaydetti.
Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve projeyi hazırlayan Gaziantep Önder Spor Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önder Karakoç ise projeyi Sosyal Destek Programı kapsamında Gaziantep Valiliği'nin koordinasyonunda, Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Ticaret Odası, Şehitkamil Kaymakamlığı ve Ali Süzer İşitme Engelliler Okulu işbirliğiyle hayata geçirdiklerini belirtti.

Projeyle yaşları 9 ile 16 arasında değişen 100 işitme engelli öğrenciye judo, voleybol, tenis, badminton ve masa tenisi alanlarında eğitim verdiklerini ve öğrencilerin kursları Gaziantep Üniversitesi tesislerinde aldığını ifade eden Karakoç, şöyle konuştu:
“Hedefimiz işitme engellilerin topluma kazandırılması ve onlara spor kültürünü tanıtmak. Çünkü, işitme engellilerin sporla ilgili fazla deneyimi yok. Benzer bir projeyi geçen yıl da yürüttük. Milli takıma giden çocuklarımız oldu. 16 sporcumuz judo dalında milli takımda yer aldı. Biz bu sayıyı artırmak istiyoruz. Voleybol takımımız işitme engelliler arasında birinci ligde yer alıyor. İlk maçını kazandı. Çocuklarımızın yaşları küçük ve gelecek vadediyorlar. Hedefimiz onları milli takıma kazandırmak. İnşallah buradan madalyalı sporcular çıkaracağız.”

Antrenörler işaret dili öğrendi

Karakoç, proje kapsamında öğrencilerin hafta sonlarında Gaziantep Üniversitesi tesislerinde eğitim aldığının altını çizdi.

İşitme engellilerin kendilerini ayrı bir dünyada var saydığını ve normal insanlarla çok fazla iletişime geçmediğini dile getiren Önder Karakoç, “Projeyle engelli sporcularımız Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu öğrencileriyle kaynaşma imkanı buluyor. Her türlü faaliyette onlara destek oluyoruz” diye konuştu.

Karakoç, engelli sporculara eğitim veren eğiticinin işaret dili bildiğini, proje öncesindeki hazırlık döneminde, projede çalışacak antrenörlere de işaret diliyle ilgili eğitim verildiğini bildirdi.
Öğrencilerle olan iletişimlerinde hiçbir sorun yaşanmadığını ifade eden Karakoç, “12 ay sürecek projemizin bütçesi 121 bin 300 lira. Biz bu çocukları bırakmak istemiyoruz. Bu bizim için bir adım oldu. Projeyle ilgili olarak öğrencilerimiz çok güzel kazanımları var. Aileler bize gelerek çocuklarının kendilerine olan güvenlerinin artığını söylüyor. Spor, öz güven ve psikolojik faktörler açısından bu çocuklarımız için çok önemli” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!