Türkiye, Uzay Ajansı kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, Uzay Ajansı kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Uzayda bulunan iki uydusuyla ‘uydu sahibi ülkeler’ sınıfına giren Türkiye, şimdi de Uzay Ajansı kurarak, yeni bir adım atmayı planlıyor. Avrupa Uzay Ajansları Birliği'ne üye olunmasını sağlayacak bu adım için Haberleşme Yüksek Kurulu'nda karar alındı.

Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir Hürriyet'e, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in başkanlığında geçen ay yapılan Haberleşme Yüksek Kurulu toplantısında ajansın kurulması için karar alındığını açıkladı. Menzir, Amerika Birleşik Devletleri'ne geçen aylarda yaptığı ziyaret sırasında bu konuyla ilgili olarak başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ABD'li yetkililerle görüşmeler yaptığını açıkladı. Bu ülkelerin Türkiye'de yeni kurulacak olan Uzay Ajansı'na destek sözü verdiklerini kaydeden Menzir, Ajansın kurulmasıyla birlikte Türkiye'ye teknoloji ve bilgi transferinin gerçekleşeceğini kaydetti.

BU YIL FAALİYETTE

‘‘Türkiye'deki uydu sanayiinin önü açılacak’’ diyen Menzir, bu kuruluşun özerk bir yapıda olacağını belirtti. Ajansın kurulması için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bakan Menzir bu yıl içinde çalışmaların tamamlanarak Ajans'ın faaliyete geçebileceğini kaydetti.

Türk Uzay Ajansı'nın kurulmasıyla birlikte Avrupa'da üretilecek olan bir uydunun projesine Türkiye de katılacak. Avrupa Uzay Ajansı'nın kendi üyelerine dağıttığı projelerden Türkiye de yararlanacak. Ayrıca orta ve uzun dönemde uzay politikasının oluşturulmasında Ajans'dan faydalanılacacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!