Türkiye, short trackta hedef büyüttü

Güncelleme Tarihi:

Türkiye, short trackta hedef büyüttü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2013 11:31

Türkiye'de yaklaşık dört yıl önce ilk kez short trackla tanışan sporcular, 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na katılacak.

Haberin Devamı

Türkiye'de yaklaşık dört yıl önce ilk kez short trackla tanışan sporcular, Soçi'de düzenlenecek 22. Kış Olimpiyat Oyunları'na katılarak, derece elde etmeyi hedefliyor.

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Short Track Kurulu Başkanı Ercüment Yıldırım yaptığı açıklamada, sporcuların daha başarılı olması için altyapıya önem verdiklerini belirterek, buz sporlarına ilginin arttığını söyledi.

Short trackın (sürat pateni) Türkiye'de yeni bir spor olduğunu ve 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında başlandığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Dünyada bu spor çok eski. Kore, Kanada, Amerika ve Çin'de yaklaşık 100 yıldır yapılan bir spor. Bizim dört yıllık bir geçmişiz var. 100 yıl önce bu sporun yapıldığı ülkelerle bir yarış içerisine girdik. Hedefimiz, 2014'te Soçi'de yapılacak olan olimpiyatlara katılmak. Bunun için iki tane olimpiyat seçmeleri var. Kasım ayının ilk haftasında İtalya Torino'da, ikincisi Rusya'da olacak. Bu iki elemede yapılacak olan değerlendirme sonucu kontenjan alabileceğiz. Beş sporcuyla bu olimpiyatlara hazırlanıyoruz. Her metre ayrı ayrı değerlendiriliyor. 500, bin ve bin 500 olarak. 500 ve bin metrede ilk 32'ye, bin 500 metrede de ilk 36 arasına girmemiz lazım ki olimpiyatlara gidebilelim. Şansımız var. En azından bir sporcuyla katılabileceğimizi ümit ediyoruz."

Short track branşı, Türkiye'ye yeni girdiği için çok fazla bilinmediğini dile getiren Yıldırım, "Ancak özellikle bu bölgenin insanın bu spora çok yatkınlığı var. Ciddi yatırımlar yapılıp, altyapıya önem verilirse gelecekte dünyada bu spordan Türkiye kendinden çok söz ettirecektir. Sporcularımızın başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü biz çok kısa sürede büyük mesafe kat ettik. Dört sene önce bu spora başlayan bir ülkenin, olimpiyatlara katılma şansının olması, bu sporda ne kadar başarılı olabileceğimizin bir göstergesidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Short trackta, Türkiye olarak ilk kez olimpiyatlara katılıyoruz"

Short trackın aslında zor bir spor olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Buradaki fiziki yapı çok iyi. Sadece short track için tahsis edilen spor salonumuz var. Bu büyük bir şans. Birçok ülkede böyle bir olanak ve imkan yok" dedi.

Aksi bir durum olmazsa Türkiye'nin short track branşında ilk kez olimpiyatlara katılacağını anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Short track branşında Türkiye olarak ilk kez olimpiyatlara katılıyoruz. Seçmelerde başarılı olacağımıza inanıyorum, umutluyuz, büyük şansımız var. Bu şansımızı çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Yaz başından beri çocuklarımız kamptalar. İyi bir kamp süreci geçirdik ve antrenmanlar devam ediyor. Geçen ay İtalya'da on günlük bir kamp yaptılar. Erzurum'da yine kamptalar. 7 Kasım'da yarışmalar başlıyor. İlk Torino'ya gidecekler. Beş erkek sporcumuz var. Maalesef branşlarda olimpiyat seçmelerine gidecek sporcumuz yok. Çünkü bayanlarda çok fazla ilerleyemedik ama erkeklerde önemli mesafe aldık."

Türkiye'nin bu branşta iyi bir başara yakaladığının belirten Yıldırım, "500 metre üzerinden değerlendirirsek, dünyadaki derece 41 saniye. Yani dünyadaki en iyi sporcular bu mesafeyi 41 saniyede yapıyor. Türkiye'de bizim üç-dört sporcumuz 43 saniye yapıyor. Bu güzel bir derece. Dolasıyla dünyadaki en iyi sporcuların seviyesine yetişebilmemiz için iki saniyelik bir fark kaldı. Tabii bunun kapanması çok kolay değil. Saliseler çok önem arz ediyor ancak biz sporcularımıza güveniyoruz, çünkü kısa zamanda bu derecelere geldiler" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!