Türkiye kadınlar NBA ligi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye kadınlar NBA ligi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2011 00:00

Bu sezon Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi öyle bir kimliğe büründü ki, sanki İstanbul’da ve Anadolu’daki salonlarda bir mini WNBA yani Kadınlar NBA’i oynanıyor. Geçen yaz ABD’deki WNBA’de forma giyen ve oradan dünyaya dağılan 79 oyuncunun tam 28’i Türkiye’de. Bu alanda diğer Avrupa ülkelerine açık ara fark atıyoruz ve seyirciler her hafta sonu dünyanın en iyi kadın basketbolcularını izliyor

Haberin Devamı

Futbol, erkekler basketbol, kadınlar voleybol... Seyircileri tribüne çeken, ekran başına toplayan, Türkiye’deki en popüler takım sporları. Ancak bunlara bakarken bir başka daldaki gelişmeyi kaçırdık. O da Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nin ulaştığı seviye. Öyle ki bu sezon ligdeki takımların hepsi büyük yatırım yaptı, sadece İstanbul’da değil Anadolu’nun her şehrinde çok iyi takımlar kuruldu. Şu anda ABD dışında dünyanın en iyi kadın basketbol liginin Türkiye’de oynandığını söylemek yanlış olmaz. Bunun bir kanıtı da Avrupa kupalarında mücadele eden altı Türk takımının bu sezonki 17 maçı tek bir yenilgi bile almadan tamamlaması.

Bu yükselişte bir önemli faktörse ligdeki WNBA yani Kadınlar NBA oyuncusu sayısı. Öyle ki geçen yaz WNBA’de forma giymiş tam 28 oyuncu bu sezon Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi’nde mücadele ediyor. Bu rakam tüm dünyadaki WNBA oyuncusu sayısının üçte birinden fazla. Hatta Türkiye’den sonra en çok oyuncu çeken İsrail liginde bile ancak 11 WNBA’li oynuyor. Basketbola buyük yatırım yapan Rusya’daysa dokuz...
Üstelik Türkiye’dekiler tam anlamıyla WNBA’in yıldızları: Eylülde sona eren ligin sayı istatistik ortalamalarında ilk sıraları alan Diana Taurasi, Tina Charles, Angel McCoughtry, Tiffany Jackson gibi yıldızlar şimdi her hafta Türkiye’de karşılaşıyor. Ligin en iyi oyuncuların bir araya getiren All Star maçında sahaya çıkan 24 oyuncunun yedisi de sonbaharda soluğu Türkiye’de aldı. Ligin en değerli beşinin üçü, şampiyon Minnesota’nın iki oyuncusu Wright ile Harris de Türkiye’nin yolunu tuttu.

KALİTELİ OYUNCU WNBA’DEN GELİR

Haberin Devamı

Türkiye Ligi’ndeki bu WNBA oyuncusu yoğunluğunun birkaç sebebi var: İlki Türk takımlarının bu ligden oyuncuları tercih etmesi. Örneğin Ankara takımı Optimum TED Kolej’in kadrosunda tam dört WNBA oyuncusu var ve bu konuda ligin rekorunu elinde tutuyor. Takımın başantrenörü Derya Özyer, “Lige yeni çıktık ve başarılı olmak için kaliteli oyunculara ihtiyacımız var. Bazı Avrupalı oyuncular yüksek para istediği için biz de en kaliteli oyuncuların bulunduğu WNBA’e yöneldik” diyor.

Haberin Devamı

Kadrosunda iki WNBA’liye yer veren Kayseri takımı KASKİ’nin başantrenörü Ayhan Avcı ise Türkiye’deki yabancı kuralının da WNBA oyuncularını çektiği kanaatinde: “Türkiye Basketbol Federasyonu çok uygun bir statü uyguluyor. Üçü sahada dört yabancı oynatabiliyorsunuz. Avrupa’da böyle serbestlik tanıyan başka bir lig yok.”

İkinci önemli sebepse oyuncuların da Türkiye’yi tercih etmesi. Ayhan Avcı’ya göre Türkiye Ligi’nin kalitesi son yıllarda yükseldi ve burada oynamak yabancılar için avantajlı hale geldi: “Kulüplerimiz eskiye oranla daha iyi yönetiliyor. Hepsi oyunculara ABD’den yüksek ücretler ödüyor. Avrupa’daki kriz yüzünden yüksek ücret ödeyebilen takım sayısı azaldı. Burada ücretlerini zamanında alıyorlar. Daha ne olsun!”

Haberin Devamı

ABD’DE 100 BİN DOLAR TÜRKİYE’DE İKİ KATI

Türkiye’deki çok sayıda WNBA oyuncusunun Amerikalı’nın temsilciliğini yapan, birçoğunun sorunlarını çözen Ceren Ateş de ligdeki kaliteyi vurguluyor ve iki faktörü vurguluyor: “Birincisi Türkiye’de WNBA’dekinden çok daha yüksek ücretler alıyorlar. WNBA’de yılda 100 bin dolar kazanan bir oyuncu Türkiye’de bunun iki hatta üç katı alabiliyor. Sadece Galatasaray ve Fenerbahçe değil, Anadolu’daki takımlar bile 200 bin dolara varan ücretleri gözden çıkarıyor. Bir de daha önce Türkiye’de oynamış oyuncuların referansı çok etkili. Özellikle İstanbul’daki yaşam koşullarını iyi anlattıkları için yeni oyuncuların gelmesine da bir
nevi aracılık ediyorlar.”

Haberin Devamı


WNBA İSTATİSTİK ŞAMPİYONLARI TÜRKİYE’DE


Diana Taurasi (Galatasaray) - 2011 sayı kraliçesi
Angel McCoughtry (Fenerbahçe) - 2011 sayı ortalaması ikincisi
Tina Charles (Galatasaray) - 2011 sayı beşincisi, ribaunt birincisi, blok ikincisi
Tiffany Jackson (Ceyhan Belediye) - 2001 ribaunt dördüncüsü
 Epiphanny Prince (Galatasaray) -
2011 topla çalma ikincisi
Sylvia Fowles (Galatasaray) - (ocakta gelecek) 2011 Sayı üçüncüsü, ribaunt ikincisi, blok birincisi)

HANGİ TAKIMDA KAÇ OYUNCU VAR

ANTAKYA HOMEND: 2
BEŞİKTAŞ: 3
BOTAŞ: 2
CEYHAN BELEDİYE: 2
FENERBAHÇE: 2
GALATASARAY: 3
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ: 1
KASKİ KAYSERİ: 2
MERSİN BB: 1
SAMSUN BASKET: 3
TARSUS BLD: 3
TED KOLEJİ: 4


DÜNYADAKİ WNBA OYUNCULARI

Haberin Devamı

Türkiye 28
İsrail 11
Rusya 9
İspanya 8
Çin 4
Polonya 4
Avustralya 3
Çek Cumhuriyeti 3
Macaristan 3
Fransa 2
İtalya 2
Slovakya 2
TOPLAM 79

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!