Türkiye israfta birinci

Güncelleme Tarihi:

Türkiye israfta birinci
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2004 14:45

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye 30 ülke arasında en müsrif ülke. Türkiye'de yılda 30 trilyon liralık ekmek israf ediliyor.

Haberin Devamı

CNNTURK'un haberine göre Türkiye'de yılda 64 katrilyon lira israf ediliyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile Başkent Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği, ‘İsrafı Önleme Sempozyumu’ Meclis çatısı altında yapıldı.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, Dünya Ekonomik Forumu'nun 30 OECD ülkesinde yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'nin en müsrif ülke olduğunu belirtti.

64 KATRİLYONLUK İSRAF

Türkiye'nin 2003 yılı gayri safi yurtiçi hasılasının 259 katrilyon lira olduğuna dikkat çeken Akgül, bunun 64 katrilyon 750 trilyon lirasının israf edildiğini söyledi. Akgül'e göre, ocak-ekim 2004 tarihleri arasında iç borç faizlerine giden 44 katrilyon lira en önemli israf alanını oluşturuyor.

DAMLAYAN SU İLE 20 TRİLYON İSRAF EDİLİYOR

Haberin Devamı

Bunu bütçeden sosyal güvenlik kurumlarına aktarılan 18 katrilyon lira izliyor. Bireysel israfta ise konutlarda kullanılan enerji ilk sırada. Bu alanda israf yüzde 35'i buluyor. Muslukların damlayan suyla yılda 20 trilyon lira israf ediliyor. Türkiye’de ekmekte yılda 30 tirlyonlik israf var. İstanbullular her 20 ekmekten birisini israf ediyor.

ZAMAN İSRAFI

Sempozyumda konuşan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal ise hiç kimsenin pek üzerinde durmadığı bir alana zaman israfına dikkat çekti. Haberal konuşmasını iki dakikada bitirerek, en büyük alkışı aldı.

Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, Meclis'in iki yıl içinde 44 katrilyon lira tasarruf ettiğini söyledi. İsrafın yanısıra yardımlaşmaya da dikkat çekti.

Arınç, "2001 ekonomik krizinde yardımlaşma nedeniyle yağmalamalar, cinnet geçirmeler olmadı" dedi.

AYGÜN: İSRAFI KAMU YAPIYOR

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de sempozyumda bir konuşma yaptı. Aygün, israfı özel sektörün değil, büyük ölçüde kamunun yaptığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!