‘Türk malı, İhale Yasası’na girecek

Güncelleme Tarihi:

‘Türk malı, İhale Yasası’na girecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 00:00

Devlet İhale Yasası’nda yapılacak “Türk malı” rötuşuyla, sadece Türk yatırımcıların yararlandığı ihalelerdeki yüzde 15’lik fiyat avantajından yabancı yatırımcıların da yararlanması sağlanacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Meclis’te bir grup gazeteciye, kamu ihalelerinde yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini söyledi. Bu amaçla Devlet İhale Yasası’ndaki “yerli istekli” ifadesinin “Türk malı” olarak değiştirileceğini belirten Ergün, böylece fiyatı yüzde 15 pahalı olsa da yerli yatırımcılara öncelik veren sistemden vazgeçip, bu avantajın yerli üretim mala uygulanacağını bildirdi. Ergün, yeni sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:
Amerika da yapıyor
Kamu alıcısına diyoruz ki, Türkiye’de üretilen ürünleri alın. Yüzde 15’e kadar pahalı bile olsa alın, mevzuat buna müsait. Bu, dünyanın her yerinde var. ABD, kalkınmasını tamamlamış, zenginleşmiş dümya devi bir ülke ama ‘Amerikan malı satın al’ diye kampanya yapıyor. İngiltere de, Fransa da bunu yapıyor. Büyük bir iç pazarımız ve kamu satın alma gücümüz var. İhracatımızın yüzde 90’ı sanayi ürünü, yarısını AB ve ABD’ye satıyoruz.
Yerli malı kriteri
O standart ve kalitede üretiyorsak, demek ki burada da bu ürünlerin tüketimi daha çok yapılabilir. Vatandaşlar açısından da aynıdır. Tercih ederken, kendi ülkemizde üretilen bir ürünü yabancı bir markaya tercih etmeliyiz. İhahe yasamızda “yerli istekli” ifadesi var. Biz onu yerli ürüne dönüştüreceğiz. Önemli olan Türkiye’de üretilen ürünün kullanılması. Adamın adı Hans, ama benim işimi yaparken Türkiye’de üretilen ürünleri kullanıyor, işte benim istediğim şey bu. Yoksa işi Ali’nin, Veli’nin ya da Hans’ın alması değil.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!