Turgay Şeren: Özerk değil, özel

Güncelleme Tarihi:

Turgay Şeren: Özerk değil, özel
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1999 00:00

Turgay ŞEREN
Haberin Devamı

RAHMETLİ Turgut Özal, 3813 Sayılı Futbol Yasası'nın temel atıcısıdır. Sonra da zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Yılmaz belirli değişikliklerle bu yasayı çıkarmıştır. Yasanın eksik tarafları vardır. Dört yıl için seçilen Genel Kurul üyeleri, kulüpleri küme değiştirse de yerlerini muhafaza etmektedirler. Bu, büyük hatadır. Genel Kurul, üçte iki çoğunluk toplanmadan açılamamaktadır. Bu, büyük sıkıntılar doğurmuştur. En önemlisi, Futbol Federasyonu Başkanı seçimleridir. Başkan, Genel Kurul içinden yönetim kurulu üyelerini seçmeli, artı iki veyahut üç inandığı, güvendiği teknisyeni dışarıdan yönetim kuruluna almalıdır, Genel Kurul 100 kişiyi geçmemelidir. Artı Denetleme ve Tahkim Kurulu kesinlikle Bakanlık tarafından atanmalıdır.

Şimdi garip bir tartışma başlatıldı; Bakan tekrar özerkliği yok ediyor diye. 3813 sayılı yasanın en büyük özerkliği maddi imkanların Futbol Federasyonu emrine verilmesidir. Bir portakal suyunun Beden Terbiyesi'nin onayıyla içildiği milli takım kampları şimdi Avrupa'nın en güzel yörelerinde yapılmakta ve futbolcularımız hak ettiği rahatlığı yaşamaktadırlar. Bu büyük bir aşamadır.

DENETİM VE GÖZETİM HAKKI

Ancaak, yasa, gene de devletin Futbol Federasyonu'nu denetim ve gözetim altında tutmasını emreder. Emreder etmesine de, ne yazık ki bugüne kadar devletin dışında herkes federasyona egemen olmuştur. Ne yazık ki bu konuda yetkili bakan yahut başbakanlık en ufak bir yetkisini kullanamamıştır. Kullanması da söz konusu değildir. Yetkilinin yapacağı tek şey, Genel Kurul'u toplamaktır; o da üçte iki çoğunluk gelirse.

Şimdi Haluk Ulusoy Federasyonu, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca didik didik ediliyormuş. Yönetim kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde eğer harcamalar yapılmışsa ne soruşturulabilir? Esas, harcama yetkileri aşılmış mıdır, bütçe delinmiş midir, federasyon baba çiftliği gibi yönetilmiş midir bunlar araştırılmalıdır. Türk futbol kamuoyu önünde araştırılmadan dahi olaylar iyi veya kötü sinema şeridi gibi geçmektedir. Şimdi Bakan Fikret Ünlü yeni yasaya birkaç madde ekleyerek, Futbol Federasyonu'nun özerkliğine hiç dokunmadan bazı denetimler getirmektedir. Bu, özerkliğe karşı gelmek değildir. Bu, Futbol Federasyonu ve heyetini karar verirken düşünmeye mecbur etmektir. En basiti, hala 100 milyar liralık milli takımımızın primi lafta kalmıştır.

Tekrar ediyorum, bu ne kadar özerk olursa olsun, özel bir yasadır. Ve bu yasayı kimse şahsi çıkarları için kullanamaz. En önemli kısmı da devletin her türlü imkanlarıyla donatılan Futbol Federasyonu'nun devletçe denetlenmesidir. Türkiye'de yaşayan hiç kimse buna hayır diyemez, hakkı yoktur. Hatta ne UEFA, ne FIFA.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!