Turgay Şeren: En büyük tehlike

Güncelleme Tarihi:

Turgay Şeren: En büyük tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Turgay ŞEREN
Haberin Devamı

DEFALARCA söyledim ve yazdım. AIG ile Faruk Süren'in imzaladığı anlaşma, gerçekte ne olduğu belirsiz bir kaynaktan, kulübe çok yüksek faizle taze para bulunmasıdır. Bugün alınacağı belirtilen 20 milyon dolar, gelecekte aynı kaynağa 60 milyon dolar olarak geri ödenecektir. Ayrıca bu anlaşma Süren'in iddialarının aksine, G.Saray'a başka hiçbir katkı sağlamayacaktır. Süren, G.Saray Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Üyeleri, hocamız Hayri Domaniç ve Hayrettin Tual'a da baskı ve şantajlarını sürdürmektedir. Konusunda Türkiye'de tek olan G.Saraylı hocamız, bu anlaşmanın mahsur ve tehlikelerini binlerce defa belirtmesine rağmen, ne yazık ki Süren anlaşma metninin son halini bile ondan saklamaktadır. Sevgili G.Saraylılar. Tabii ki yüreğinde sarı kırmızılı renkleri hissedenlere sesleniyorum. Hayri Domaniç hocamıza ve Hayrettin Tual'a destek olmalıyız, sahip çıkmalıyız.

Kazık stat projesinde

100 ile 150 milyon dolarlara varacağı ifade edilen Ali Sami Yen Stadı projesindeki tehlikeli gidiş ne yazık ki unutuldu. Faruk Süren bu projeyi de tek başına yönetiyor. Yönetim Kurulu ve G.Saray camiası olayı onun şaşırtıcı ve yönlendirici açıklamaları ile takip edebiliyor.

Süren, üç yıl önce SCİ isimli Kanada'lı bir şirkete Ali Sami Yen Stadı projelerini yaptırdı. Bu anlaşmanın şartları, tutarı niye bir tek firma ile görüşüldü, bilinmiyor. Harcanan para faizi ile birlikte 8 milyon dolardır beyler. Bu konuda bilgi sahibi olanlar, inşaat maliyetinin yüzde 3'ü kadar proje masrafı olur diyorlar. Daha önemlisi, proje için harcanan para ve faizi G.Saray'ın bilançosunda gösterilmemektedir. Muhtemelen şirketlerin birisinde gizlidir ve herhalde ileriki günlerde stat yapılırsa, inşaat bedeli içine dahil edilecektir.

Garip tesadüfler zinciri

Faruk Süren 2 milyon dolar harcayarak TML-BOVİS firmasına kontrollük hizmetlerini vermiştir. Bu firma Faruk Süren'in çok yakın dostu, Eser Tümen'e aittir. Yine Faruk Süren, stat inşaatı ile ilgili finansman ve halka arz etüdünü Ata Menkul Değerler Firması'na 800 bin dolar vermiştir. İhalesiz ve paranın ne şekilde ödendiği meçhuldür. Sonra, Global Menkul Şirketler'e vermiş, ondan da alarak İktisat Bankası ile çalışmaya başlamıştır. Şu tesadüfe bakın ki, İktisat Bankası'nda bu projeyi yürüten bayan, AIG'nin Türkiye Temsilcisi Zaporelli'nin eşidir. Tesadüfün böylesine de şapka çıkarılır doğrusu. Süren, tepkileri önlemek için bazı rakamlar ortaya atmaktadır. Konuşulan inşaat maliyetlerinden çok kredi maliyeti gözardı edilmektedir. Ortada ne bir teklif alma şartnamesi ne de bir teklif vardır. İşi kotardığı söylenen MNG Firması teklifini 20 Ekim'de verecekmiş. Uygun şartlarda temin edilemeyecek olan 100 milyon dolarlık bir kredi G.Saray'a geri dönüşte 250 milyon dolarlık bir risk getirecektir.

İflasa gidiliyor

Bu borç batağında, bu yönetimle G.Saray'ın uygun bir kredi temin edeceği düşünülemez. Yapılacak iş, stat projesi eğer yapılacaksa, kredi, finansman, proje ve yapım konularında bilgili bir komisyon marifetiyle, şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Sevgili G.Saraylılar. Bu projeye ve kulübünüze sahip çıkın. Bireysel muhalefet ve homurdanmaları bırakarak, camiadan çıkacak saygın bir ağabeyimiz çevresinde toplanarak bu gidişe bir son verin. Yoksa G.Saray iflasa gidiyor. Hatta gitti bile.

Ay-yıldızlı mayo fiyaskosu

Pazar günkü Hürriyet ekinde okudunuz mu? Gülden Aydın hanımefendinin yaptığı röportajda, Fikret Ünlü, ay-yıldız takmayan güreşçilere hak veriyor. Diyor ki, ‘‘Bu mayoların içinde rahat güreşilmiyor.’’ İyi güzel de Fikret Ünlü'ye şunu sormak lazım: Eğer böyle bir mayo yanlışı varsa, bu olimpiyata gitmeden önce güreşçilerin sırtına giydirilip, tecrübe edilmez mi? Sydney'den bunu yapan güreşçilere en büyük cezayı vereceğini söyleyen sen değil miydin sayın Ünlü? Ne oldu da, hangi dağda kurt öldü de fikrini değiştirdin? Aslında skandal patladığı anda Harun Doğan'ı ilk uçağa koyup Türkiye'ye göndermen gerekirdi. Ancak işittiğime göre, sen orada ‘‘Niçin göndermiyorsun*’’ diye soranlara ‘‘3 bin dolar mı harcayayım’’ demişsin. Milyon milyon dolarların gittiği ortamda 3 bin dolar mı düşünülür? Bizde adettir, hemen pislikler örtülür. Sayın Ünlü, Sydney'de yaşanan bu ay-yıldızsız mayo olayı, Türk ulusuna yapılmış en büyük ayıptır. Ve bu ayıbın oluşmasında sizin ve ekibinizin büyük ihmali vardır. Ne söylerseniz söyleyin, boşunadır.

Dokuzoğlu, eline sağlık

HatIrlayacaksInIz, Antalyaspor-F.Bahçe maçından geldikten sonra, Antalya'daki stattan kaldırılan tel örgülerin büyük zorluk çıkardığını yazdım. Polis şefleri, şikayet üstüne şikayet etmişlerdi. 2000'e yakın polisin tribünlere yüzü dönük 8 saate yakın görev yaptığını, bunun da çok yanlış olduğunu, o polislerin de insan olduklarını, etten kemikten yapıldıklarını bana anlatmışlar, ben de Antalya Valisine buradan seslenmiştim. Bu tel örgüleri yerine koyun dedim. Geçen gün Antalyalılar telefon ettiler. Vali, Belediye Başkanı ve Polis Müdürleri toplanmışlar ve bu tel örgüleri tekrar eski yerine koymuşlar. Ellerine sağlık.

Disiplinsizliğe

dikkat, tırmanıyor

Galatasaray futbol takımı tıkır tıkır maç kazanıyor. Gözüken o ki, takımdaki saha içi ve saha dışındaki disiplinsizliği de arttıkça artıyor. Son Siirt Jet-Pa Spor maçında Hagi, tüm arkadaşlarını, ardından Lucescu'yu sıradan geçirdi. Jardel oyundan çıktı diye, çantasını alıp, evine gitmiş. Maçın sonunu bile beklememiş. Bunlar bir futbol takımı için dinamit niteliğinde tehlikeli davranışlardır. Aman Lucescu dikkat. Tabii ikinci dikkat futbol sorumlularına. Özellikle Ali Dürüst'e.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!