TMOK'te Genel Kurul başladı

Güncelleme Tarihi:

TMOKte Genel Kurul başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2013 14:34

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) Olağan Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da başladı.

Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen toplantıda divan kurulu başkanlığına Av. Yakup Akyüz'ün seçilmesinin ardından açılış konuşmasını yapan TMOK Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, İstanbul'un 2020 Olimpiyat Oyunları adaylığıyla ilgili gelinen son durumu anlattı. Türkiye için geçen yaz yapılan Londra Olimpiyatları'nın sportif açından çok önemli sonuçlar verdiğini vurgulayan başkan Erdener, şöyle konuştu:

“2012 Londra Olimpiyat Oyunları sportif açıdan başarılı olduğu gibi, bize 2020 yolunda önemli dersler de verdi. 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığımız yoğun bir biçimde sürüyor. Adaylıkla ilgili yürütülen çalışmaların çok taraflı süreci var. TMOK'un önderiliğinde yürütülüyor bu çalışma. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın olmazsa olmaz katkısı var. Gerek Sayın Başbakanımız, gerek Sayın Cumhurbaşkanımız büyük destek veriyor. Bu da adaylığımızdaki en büyük gücümüz. Sayın Başbakan, Londra'da bizzat üst düzey görüşemeler yaptı. Bu da 2020'nin önemli bir boyutudur. Bazen sıkıntılar yaşanıyor. Çok ciddi bir koordinasyon içindeyiz. İstanbul'un adaylık çalışmaları büyük bir koordinasyon içinde yürütülmekte.”

“En önemli gücümüz genç nüfusumuz”

Türk sporunun yeniden yapılanması gerektiğini savunan Uğur Erdener, “Türkiye spora çok ciddi paralar harcıyor, ama sonuç almaya geldiğimizde orada durup düşünmemiz gereken birçok eksiğimiz var. Bunun da sorgulanması ve yeni düzenlemelerin yapılması gerekir. Bizim temel görevlerimizden birisi de budur. Türkiye yakın bir gelecekte spor modelinde değişiklikler yapacak. Türk sporunun gelecekteki şekillenmesi ve genç nüfusumuz için çalışacağız. Genç nüfusumuz olimpiyat adaylığı sürecinde kullandığımız en önemli argümanlardan birisidir” ifadelerini kullandı.

TMOK'un yurt içinde hiçbir kurumdan maddi destek almadığının altını çizen Erdener, “Sadece üç temel sponsoru olan bir kurumuz. 75 milyonluk ülkenin hiçbir kurulunun destek olmadığı TMOK'a üç sponsor destek veriyor. Yine de biz Türk sporuna destek olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Güreş için hiçbir şey bitmiş değil”

Geçtiğimiz aylarda Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) güreşin 2020'den itibaren olimpiyatlardan çıkarılması tavsiye kararına da değinen Erdener, henüz hiçbir şeyin bitmediğini vurguladı. Güreş sporunun eylül ayında tekrar olimpiyatlara dahil edilebileceğini dile getiren Uğur Erdener, şunları kaydetti:

“Maalesef IOC üyeleri tarafından güreşin aleyhine karar çıktı. IOC bu karar yüzünden beklenmediği kadar tepki aldı ve ciddi bir baş ağrısı oldu. Eylül ayında olimpiyatlara girecek branşlar için bir oylama yapılacak. Bu oylamada güreş olur mu, bilemem. Muhtemelen güreşin de içinde olduğu 2-3 branş oylanacak. Güreş açısından her şey bitmiş değil. Şunu vurgulamak lazım, bu karar alınırken en önemli nokta bir branşın olimpiyat izleyicisi tarafından ne kadar izlendiğidir. Yapılan anket güreş açısından pek parlak değildi. Seyircinin güreşi anlama boyutunda ciddi sorunlar vardı. 'Bir grup insan güreşe karşı o yüzden güreş çıktı' anlayışı yanlıştır.”

“Tüzük değişmeli”

TMOK'un mevcut tüzüğünü eleştiren ve bunun değiştirilmesi gerektiğini savunan Uğur Erdener, konuşmasını şöyle bitirdi:

“Mevcut tüzüğümüz ile TMOK'un geleceğe yönelik bir takım radikal değişiklikler yapabileceği bir yapısı yok. Olimpiyat adaylığının çok hızlı ve kritik sürecini geçirdikten sonra tamamen tüzüğü tartışacağımız bir genel kurul toplayıp TMOK'un geleceğini şekillendirmemiz lazım. Şu anki tüzükte başkanı genel kurul seçmiyor. Genel kurul yönetim kurulunu, yönetim kurulu da başkanı seçiyor. Doğru olan genel kurulun başkanı seçmesidir.”

Toplantıda öğleden sonra, 2012 yılı yönetim kurulu faaliyet, mali durum, denetleme kurulu, sicil kurulu, yüksek danışma ve disiplin kurulu raporları oylanacak. Daha sonra yönetim kurulu, denetleme kurulu, sicil kurulu, konsey, yüksek danışma ve disiplin kurulu asıl ve yedek üyelerinin seçimleri yapılacak. TMOK'un kongrede seçilecek yeni yönetim kurulu, daha sonra kendi içinden başkanı belirleyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!