Titan’ın arazi yapısı dünyaya benziyor

Güncelleme Tarihi:

Titan’ın arazi yapısı dünyaya benziyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 19:25

Satürn uydusu Titan’ın ekvator bölgesinde dünyamızınkine benzer bir arazi yapısı var. Bölgede mağara sistemli dağlar, içinden ırmakların aktığı ovalar ve vadiler dikkat çekmekte.

Sonuç, Nasa ve ESA araştırmacılarına ait. Cassini’nin Titan yakınından uçuşu sırasında alınan görüntüleri değerlendiren bilim adamları, bu verilere göre yüzey yapısını belirleyebilmişler. Astronomlar daha önceleri de Titan’da dağların, kumulların ve metan gibi organik maddelerden oluşan ırmakların bulunduğunu biliyorlardı,ancak son araştırmada sürpriz bir biçimde bunların dünyadakine benzer bir yüzey yapısı oluşturdukları ortaya çıktı.

Bu benzerlik özellikle de Cassini’nin Nisan sonunda 4500km uzunluğundaki Xanadu bölgesinin üzerinden uçarken görüntülenmiş. Titan’nın ekvator bölgesinde yer alan Xanadu on yıl kadar önce Hubble uzay teleskopuyla da gözlemlenmişti.

Gözenekli su buzu

Araştırmacılar, Xanadu’da bir kilometre yüksekliğinde dağ sıralarının bulunduğunu ancak bunların katı maddelerden oluşmadığını söylüyorlar. Radar verileri gözenekli su buzuna işaret etmekte.

Tahminlere göre metan yağmuru malzemeyi yıkayarak mağara sistemleri gibi yüzeyler yaratmış. Rüzgar, yağmur ve ırmakların etkisiyle de dünyaya benzer bir manzara çıkmış ortaya. Ancak Titan’daki düşük sıcaklıklar yüzünden sıvı suyun bulunması mümkün değil.

Bu yüzden fotoğraflardaki ırmak yollarının sıvı metanla dolu olduğu sanılmakta. Ve ırmaklar bilim adamları tarafından metan gölleri olarak tahmin edilen koyu bölgelere akıyorlar. Tahminlerin ne derece doğru olduğu önümüzdeki iki yıl içinde gerçekleştirilecek uçuşlarla belli olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!