"Timsah Arena Stadı" inşaatında sona yaklaşılıyor

Güncelleme Tarihi:

Timsah Arena Stadı inşaatında sona yaklaşılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2013 12:22

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kaba inşaatı tamamlanarak çatı montajına başlanan "Timsah Arena Stadı"nın yaklaşık 3 ay sonra hizmete girmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu dönem en çok önem verdikleri eserlerden biri olan yeni stadyumun, belediye tarihinde üstlendikleri en büyük inşaat olduğunu söyledi. Stadyumun kaba inşaatının bittiğini, ince işçiliklerinin yanı sıra çatısının montajına başlanıldığını belirten Altepe, "Şu anki programa göre inşallah ocak ayı sonunda tamamlanması gerekiyor ama tabii ki büyük, 45 bin kişilik önemli bir proje. UEFA'nın son normlarına göre bütün işleri en ince ayrıntısına kadar büyük bir titizlikle yapılıyor. Oldukça hassas bir durum olduğundan belli bir zamanı da alıyor ancak ne olursa olsun bir an önce stadyumu bitirmek, Bursa'nın, Bursaspor'un kullanımına açmak en büyük hedefimiz " dedi.

Altepe, inşaatın bitimiyle ilgili kendilerinden kaynaklanan bir gecikme olmaması için ödemeler konusunda bugüne kadar hiçbir aksatmanın yaşanmadığını ifade ederek, tamamlandığında Bursa'nın ve Türkiye'nin çok önemli bir esere sahip olacağına dikkati çekti.

"Bu stadın içine giren herkes hayran kalmış olacak"

Türkiye'nin dünya çapındaki yapıları artık yapabildiğini anlatan Altepe, bunun en güzel örneklerinden birinin de bu stadyum olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Şehirlerimiz artık Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Avrupa'nın birçok kentinde maça gittik ama böyle bir stat görmedik. Şimdi Avrupalılar geldiklerinde en iyi stadı Bursa'da görecek. Her türlü detayı düşünülmüş ve masraftan
kaçınılmamış, güzel eserler bunlar. Siz, dünya şehri, marka kent olacaksanız dünya çapında eserleriniz olması lazım. Onun için de bu yatırımlar yapılıyor. Bazen de soruluyor; 'Bunlara gerek var mıydı?' diye. Biz sıradan bir şehir değiliz. Dünya markası olmak istiyoruz. Aynı zamanda bu eserlerle Bursa bu konuda önemli bir hamle yapacak. Bu stadın içine giren herkes hayran kalmış olacak. Amacımız bu. İnşallah çoğu bitti, azı kaldı. Çatı montajı artık bugünlerde hızlanıyor. Teflon çatımız eksi 30, artı 80 dereceye dayanan, yanmayan malzemeden. Bunun da üretimi tamamlandı. Çok orijinal bir stat yapılıyor. Burada localar en üst katta. Tribünler bir bütün. Bu stada girmek ve çıkmak oldukça rahat. 92 kapı var. 7-8 dakika içinde tamamen dolabilen stat aynı zamanda da boşalabiliyor. Hangi tribünde oturursanız oturun aynı kalitede maçı izleyebiliyorsunuz. Bu da stadın ayrıcalıklarından biri. Bittiğinde dünyanın en güzel tesislerinden biri olacak. Aynı zamanda çatısındaki timsah figürü, bin metrekareye yakın dev ekranıyla da dünyanın en ilginç statları arasında ilk sırada yer almış olacak."

"Avrupa'da şöyle bir stattan 5 tane yok"

Altepe, stadın farklı mimarisi ve yapımında kullanılan teknolojisi nedeniyle çok fazla ilgili gördüğünü, hemen hemen her gün çeşitli heyetlerin inşaat alanına gelerek incelemelerde bulunduğunu bildirdi. İnşaatın her aşamasının kameralarla kayıt altına alındığını dile getiren Altepe, şöyle konuştu:

"Burası dünyanın en özellikli yapıları arasında yerini alacak. Burası tamamlandığında parayla gezilen bir tesis olmuş olacak. Onun için belki ufak tefek sarkmalar oluyor ama sonunda önemli olan önemli bir eser olması. Çünkü burası en az 100-150 yıl için yapılıyor. Ondan dolayı da burada önemli olan o kalitenin yakalanması. Kentimize, ülkemize değer katacak bir yapı oluşturuluyor. Sadece Bursaspor maçları değil, milli maçlar oynanabilir. Avrupa kupasında tarafsız saha maçları oynanabilir. Belki Bursa burada 50 bin yabancıyı bir günde ağırlayacak. Bunlar önemli projelerle oluyor. Bursa artık iddialı bir Avrupa şehri. Avrupa şehirlerinin birçoğundan çok ileride. Avrupa'da şöyle bir stattan 5 tane yok. O zaman demek ki bu da Avrupa'nın yüzlerce şehri içinde Bursa'nın ve Türkiye'nin ne kadar öne çıktığını gösteriyor. Her şeyin en iyisini, en yenisini yapıyoruz."

"Buraya neden rastgele bir isim koyalım"

Recep Altepe, dünyada bu tür ayrıcalıklı statların şehrin ve şehirdeki kulübün marka olması için yapıldığını, bu stadın da tamamlandığında hem Bursa'nın hem de Bursaspor'un marka olma yolunda önemli bir avantaj sağlayacağına inandığını belirtti. Bir kulübün sıkıntıya düştüğünde kapı kapı dolaşıp para dilenerek marka olamayacağını vurgulayan Altepe, bunun önüne geçmek için Bursaspor'a kalıcı gelirler kazanmak istediklerini anlattı ve şunları kaydetti:

"Buraya neden biz rastgele bir isim koyalım. Dünya ne yapıyor? Bizim rakiplerimiz ne yapıyor? Bunlara iyi bakmamız gerekiyor. Şu an biz ne olmak istiyoruz? Avrupa takımı. Avrupa'daki başarılı takımlar nasıl sistem kuruyorlar? Nasıl gelirlerini artırıyorlar? Onlara karşı kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Burada her şeyi paraya çevirmemiz gerekiyor ki takım zorluk çekmesin, Bursaspor dünya markası olsun. Niye Barcelona gibi olmasın? 25 sanayi bölgesi olan, büyük üretimi olan şehir Bursa. Böyle 3 milyonluk bir şehir ve tek takımı var. Niye o kendi kendine yeterli olmasın, niye sıkıntılar çeksin? Bu altyapı sağlandığında kimse sıkıntı yaşamaz. Bunu sağlamaya çalışıyoruz. Öyle yatırımlar yapalım, öyle bir altyapı oluşturalım ki buradan gelirler gelsin. Bu stadın ismi niye rastgele konulsun? Bugün Arap turizm firmaları, havayolları firmalarının dünya markası tesislerde isimleri var. Diyoruz ki kim varsa gelsin, herhangi bir firmamız, kuruluşumuz ismini versin. Yıllık, 3 yıllık, 5 yıllık verebilir. Bunlar da buranın geliri olsun. İsim hakkı konusunda görüşmeler yapılıyor. Acelemiz yok. Bunlarla ilgili önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Güzel de gelirler olacağına inanıyoruz. Bursaspor şu an birkaç milyon lira için zorluk çekiyor. 1-2 futbolcu almak problem oluyor. Bu konuda bu problemlerin artık yaşanmasını istemiyoruz. Bursa bu işleri halletmeli. Bursa gerçekten bu konuda da örnek, lider olmalı. Türkiye'yi temsil eden takım Bursa olmalı. Biz de bunu istiyoruz. İnşallah da örnek olacak."

"Atatürk Stadı yıkılacak"

Haberin Devamı


Altepe, yeni stadın hizmete alınmasının ardından mevcut Atatürk Stadı'nın da yıkılacağını bildirdi. Birçok kentte eski statların yıkımının ardından bölgeye alışveriş merkezleri, ticaret alanları yapıldığını, binaların dikildiğini belirten Altepe, Bursa'da bunun böyle olmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı


"Mevcut stat yıkıldıktan sonra oraya bu kentin ihtiyacı ne varsa o yapılacak" diyen Altepe, şu değerlendirmelerde bulundu:


"Bu söylediklerimi değişik yerlere çekenler var. Şunu söylüyorum; Bursa'da meydan yok. Bursa'da etkinlik, bayram yapacağımız meydan yok. Toplantılarımızı kavşaklarda yapıyoruz. Bayramlarımızı caddede yapıyoruz. Trafik aksıyor, sistem sıkıntıya giriyor. Niye bunları meydanlarda yapmayalım? Mevcut stadyumu kaldırdığımızda taban alanı olarak 50 bin metrekarelik bir alan çıkıyor. Çevresiyle 100 bin metrekarelik bir açıklık oluşuyor. Orası yüz binlerce insanın toplanabileceği bir yer. Bursa'ya değer katacak önemli bir yer. Ayrıca artık mevcut stat sıkıntılı durumda. Orasının betonları çürüdü. Herhangi bir sarsıntıda ne kadar dayanabilir? Sağlamlığıyla ilgili bir konu yok. Zaten çürük şu anda. Bir an evvel yıkılması gerekiyor. Yıkıldıktan sonra da o alanın Bursa için en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Biz şunu söylüyoruz; burası alışveriş merkezi olmayacak, ticari yapı olmayacak. Bursa halkının kullanımına sunulacak. Projeler ortada ve herkesin katkısını alıyoruz. Zamanımız var. Yeni stadımız bitecek, açılışı yapılacak ki mevcut stadın yıkımı gündeme gelsin."


- Bursaspor'un durumu

Haberin Devamı


Altepe, Bursaspor'un şampiyon olduğu 2009-2010 sezonundan sonra bir kan kaybetme dönemi yaşadığını ancak bu sezon toparlanma yönünde iyiye gittiğini söyledi. Yeşil-beyazlı kulübün ligin devre arasında oyuncu takviyesinde bulunacağına işaret eden Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Önemli olan burada Bursa halkının katkısı, desteği. İnsanlarımız burada konuşmaktan ziyade icraata geçerse biraz destek olurlarsa katkı sağlarlarsa en azından güzel şeyler söyleyip pozitif davranırlarsa bu konuda Bursaspor'un önünde bir engel kalmaz. Artık biz Bursaspor'un yükselişe geçtiğine ve bu yükselişin devam edeceğine inanıyoruz. Çünkü arkasında Bursa var, Bursa'nın kurumları var, Büyükşehir Belediyesi var. O zaman böyle bir takım nasıl başarılı olmasın? Mutlaka başarılı olmaya mahkum. Avrupa'da da başarılı olmaya mahkum. Sadece Türkiye'de başarılı olacak değil, Avrupa'da da başarılı olacak takım istiyoruz. Yeni stadımızda bir yandan lig maçları oynarken bir yandan da Avrupa kupası maçlarını oynayalım. Bunlar sürekli olsun. Sezon boyunca devam etsin. Burada dünya takımlarını izleyelim. Dünya, Bursa'yı izlesin ve bunla birlikte dünyanın gündeminde kalalım. Dünya artık futbolla ilgileniyor. Dünya, futbola ilgi gösteriyor. Bizim daha çok güçlü olmamız lazım."

Haberin Devamı


Muhabir: Hüseyin YesilkavakYayınlayan: Doğan Sarıtaş
11:01 10/11/13
"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!