Tenisin yıldızları İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Tenisin yıldızları İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2011 00:00

Challenger Uluslararası Tenis Turnuvası ya da yıllar bilinen ismiyle TED Open, Türkiye’nin en eski spor etkinliklerinden. Turnuvanın 63’üncüsü bugün eleme maçlarıyla Tenis Eskrim ve Dağcılık Spor Kulübü’nün (TED) İstanbul Tarabya’daki kortlarında başlıyor. Garanti Bankası desteğiyle düzenlenen AmericanExpress İstanbul Challenger, 18 Eylül’deki final maçıyla sona erecek. Turnuvanın rakamlarla kısa bir özetini TED Genel Müdürü Bekir Emre ve Tenis Dergisi Yayın Yönetmeni Şevket Furkan Erbay’la çıkarttık. Erbay, Türk tenis tarihiyle ilgili araştırmalarını bu yılın sonunda yayınlayacağı kitaptan önce bizimle paylaştı

Haberin Devamı

ŞEVKET FURKAN ERBAY (TENİS DERGİSİ YAYIN YÖNETMENİ)
Tek kolla oynayan tenisçi vardı

* TED Open kortlarına ayak basan en kariyerli oyuncu, 12’si teklerde toplam 28 Grand Slam zaferiyle tüm zamanların en fazla slam kupasına sahip erkek tenisçisi Avustralyalı Roy Emerson’dı. Emerson, 1962 ve 1963’te İstanbul’dan tekler ve çiftlerde duble yaparak ayrıldı.
* 1973’te turnuvayı şampiyon tamamlayan, dünya sıralamasının 1 numarası Rumen yıldız Ilie Nastase’ye kupasını dönemin Başbakanı Naim Talu verdi.
* 1948’de final oynayan Avusturyalı Davis Cup oyuncusu Hans Redl, tek kolla tenis oynuyordu. Sol kolunu 2. Dünya Savaşı’nda yitiren Redl, seyirciden büyük ilgi görmüştü.
* 1965’te 20. yıl turnuvası için 100 bin lira harcandı. Tarihinin en büyük bütçeli turnuvalarından biri o yıl düzenlenirken, TED Open 1970’lerde ciddi bir mali sıkıntının üstesinden gelmeyi başardı.
* 1950 ve 1960’lı yıllarda teniste henüz profesyonellik olmadığı için oyuncular birlikte trenle seyahat ederdi. Doğudaki turnuvalar arka arkaya yapılırdı. Atina’daki Doğu Akdeniz Şampiyonası’ndan sonra sırasıyla TED’deki İstanbul Enternasyonel, Ankara Enternasyonel, Lübnan’daki Akdeniz Şampiyonası’na gidilirdi. Bazen bu turnuvalardaki oyuncular, eğer Amerika Açık’a gitmeyecekse sonrasında Pakistan Lahor’daki turnuvaya giderdi.

Haberin Devamı

TURNUVADAN ÖNEMLİ RAKAMLAR

* 2: Turnuva’nın başladığı yıldan beri şampiyon olan Türk sayısı. 1947’de Bahtiye Musluoğlu hem tek hem çift kadınlarda şampiyon oldu. 1948’deyse Musluoğlu’nu Mualla Gorodetzky izledi. Bu iki isimden sonra sadece Marsel İlhan 2010’da çiftlerde final oynayıp kaybetti.
* 25: TED Open’da (yeni adı İstanbul Challenger) en çok oynayan tenisçi 1946-1970 arası 25 yıl üst üste raket sallayan eski milli tenisçi Suzan Gürel.
* 30: 30 yaşını aşmış profesyonel tenisçi görmek zor. Fakat İstanbul Enternasyonel Tenis Turnuvası’na 1972’de Juan Gisbert Sr. 30 yaşındayken, 1955’te Jaroslav Drobny 34 yaşındayken ve 1949’da Gottfried von Cramm’sa 40 yaşındayken katıldı.
* 32: 1946’dan bu yana, bu yıl da dahil olmak üzere turnuva fikstürü 32 tenisçiden oluşuyor.
* 33: Son Türk tenisçinin final oynadığı turnuvanın üzerinden 33 yıl geçti. Murat Gürler, 1978’te tek erkeklerde finale çıktı, ancak Rus Bojidar Pampulov’a üç sette kaybetti.
* 84: Bu yıl ATP’den gelen listede ana-tablo için ön belirlemedeki 22 oyuncu dışında eleme kategorisi için başvuran oyuncu sayısı.
* 1943: Turnuvanın ‘İstanbul Enternasyonel Tenis Turnuvası’ adıyla başladığı yıl. İsmi 1984’te ‘Ted Open’, 2008’de de ‘İstanbul Challenger’ oldu.
* 125.000: 1997, 1998 ve 1999’da dağıtılan dolar cinsinden ödül miktarı. Bu, İstanbul Challenger Serisi’nin de en büyük ödül rakamı.

Haberin Devamı

 BEKİR EMRE (TED GENEL MÜDÜRÜ)
Şampiyonluk ödülünü kumarda yedi

* Tüm ödülünü oteldeki kumarhanede kaptıranlardan, puanın ortasında şeref tribününe tüm korumalarıyla girmeye çalışan zamanın resmi erkanına tüküren final oyuncusununa kadar pek çok oyuncuya rastladık.
* 2003’te yazın tam ortasında hava bizimle adeta alay etti. Yağmur yüzünden, en yoğun çarşamba günü tam yedi kez tüm organizasyonu açık havadan kapalı kortlara taşımak zorunda kaldık. Maçlar o derece uzadı ve program gecikti ki, gece yarısından sonra oynanacak maç sırasında top toplayıcı çocuklar uyuyabilsin diye, kulübün baş antrenörü Engin Kratzer ve tenis koordinatörümüz Bülent Özdemir’le top toplamak üzere korta girdik ve sabaha karşı 03.30’da çıkabildik. O yıl 44 ülkedeki 126 turnuva arasında dünya birincisi seçilmiştik.
*Turnuvamız 2003 yılında kategorisinde dünya birincisi seçilince, ödül töreni için Profesyonel Tenisçiler Birliği (ATP) bizi Paris Masters Turnuvası’na davet etti. Bana ödülü en çok grand slam turnuvası kazanan İsviçreli Roger Federer verdi. O esnada ATP başkanı, Federer’e onu Türkiye’de ne zaman görebileceğimizi sormamı istedi. Yanıtı; “Umarım önümüzdeki 10 yıl içinde değil!” oldu. Kendisini gelecek ay göreceğim. Aynı soruyu yönelteceğim, cevabını merak ediyorum.

Haberin Devamı

PHILIPP KOHLSCHREIBER VE HALUK AKKOYUN ORGANİZASYONUN DAVETLİSİ

Bugün başlayan turnuvada Matthias Bachinger, Marsel İlhan, Dennis Istomin, Tobias Kamke, Mikhail Kukuşkin, Marc Gicquel ve Igor Kunitsyn gibi dünya sıralamasında ilk 100’ün içindeki tenisçileri izleyebileceğiz. Dünya sıralamasında 47. olan Philipp Kohlschreiber, Türkiye birincisi Haluk Akkoyun ve dünyanın altı numaralı jünyoru, TED’in Bolletieri Tenis Akademisi’yle özel anlaşması sonucu Filip Horansky de turnuvaya organizatörün davet hakkıyla (wild-card uygulaması) katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!